Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

5 lépésben tavasszal is a kertedért

2020.03.09 09:05

Te is érzed a tavaszt a levegőben? Itt az idő, hogy tényleg kiszabadulj a 4 fal közül és irány a kert! 5 lépésben mutatjuk, hogyan lesz egyszerű a kezdő kertbarátok és a tapasztalt hobbikertészek számára is a szezonkezdés a kertben!

1.lépés: tervezd meg a kerted!

Imádod a kertészeti lapokat? Munkába menet a házak kertje érdekel a legjobban? Rengeteg ötleted kering a fejedben? Minden, még egy szép és egészséges kert is egy jó tervvel kezdődik! Fogj egy darab papírt és rajzold fel a kerted alaprajzát, jelöld be rajta a nagyobb fákat, cserjéket. Ebből indulj ki, hiszen te ismered a legjobban a kertedet, tudni fogod, hol vannak a napos, meleg és hol a nedvesebb, hűvös helyek. Így már könnyebb lesz elképzelni, hova, milyen növényt ültess el, hova kerüljön a kerti pad vagy a dekoráció. TIPP: Ha egész évben virágzó kertet szeretnél, jelöld be a virágzási időket is és a virágmentes időszakokhoz keress tudatosan növényt. A virághagymák, magok, fák és cserjék információs lapján az ültetési ajánlások mellett ezeket is megtalálod!

2. lépés: kerti szerszám-leltár

A kerttervezés után az első lendületed a kerti tárolóig vigyen csak: vedd számba a szerszámaidat! Nincs is bosszantóbb, mint a törött nyéllel, kicsorbult kapával az első igazi kerti munka alkalmával találkozni! Ha már elindul a fűnyíró, megtaláltál minden szerszámot, akkor kezdődhet a kinti munka! Ha valami mégis kimaradt, akkor a kerti szerszámaink között megtalálod!

3. lépés: tégy rendet!

A téli időjárás megtépázhatta a kerted, de már látod, hogy éledeznek a növényeid, hát segíts nekik! Seperd le a kerti utakat, a gyepen gereblyézd össze a maradék falevelet, gallyakat és hozd rendbe az ágyásszegélyeket. Ha a füved igényli, az esetleges foltokat máris beszórhatod fűmaggal. Dísz- és gyümölcsfáidnak különböző módokon és időpontokban van szükségük metszésre, az azonban biztosan kijelenthető, hogy a hajnali fagyok elmúltával a metszésnek is nyugodt szívvel nekikezdhetsz. Ilyenkor levághatod az elszáradt vagy elhalt ágrészeket és kedved szerint alakíthatod a fa vagy cserje formáját. Arra figyelj, hogy rügyfakadás után már ne háborgasd a növényeidet! Munkádat mi ezekkel a metszőollókkal és ágvágókkal segítjük

4. lépés: amikor itt az ideje az ültetésnek

Mire belemelegedsz a kerti munkákba, már elő is készítettél mindent az új növények érkezésére! Ha ősszel elmulasztottad a virághagymákat elültetni, akkor tavasszal is lehetőséged van még jópár fajta telepítésére, ilyen például a kardvirág is, ami egész nyáron színesíti majd a kertedet. Tavasszal bátran ültethetsz dísz- és gyümölcsfákat, de a kerti növényeit is ilyenkor frissítheted, ültethetsz újakat. Válaszd a legmegfelelőbb ásónkat a munkádhoz!

5. lépés: élvezd a kerted!

Gondolj az álomkertedre. Néha fárasztó, néha izzasztó, de sosem unalmas a kerti munka. Ha egyedül lennél, akkor is elmélyülhetsz benne, de nem feltétlen magányos tevékenység a kertészkedés. Pároddal közös program lehet és a gyerekek a kertben is szívesen segítenek. Megismerkedhetsz közben a szomszédjaiddal és tapasztalatot is cserélhettek. Hiszen mindenünk a kert!