Blog

Balkonnövények ápolása

2020.05.21 10:45
Balkonnövények ápolása

Az erkély tájolásával nem tudsz mit kezdeni, az adottságoknak megfelelően kell kiválogatnod a növényeidet. Viszont ezen felül több mindent tudsz befolyásolni ahhoz, a mini erkélybirodalmat növekedjen. Összegyűjtöttük neked, hogy mit tegyél meg rendszeresen!

Balkonnövény ápolás

Jó virágföld az erkélyre

A virágföldek közül most is érdemes a jobb minőségűt választani. Akár új telepítésről beszélünk, akár ez egyre a növekvő növényeinket akarjuk időről időre átültetni, elsősorban az a fontos, hogy laza legyen. A víz nem fog a tetején megállni és kellemetlen sókiválást okozni. A lazaság pedig a légáteresztő képességben is megmutatkozik, hiszen a gyökereknek is levegőhöz kell jutniuk.

A tömör virágföld ellenszere

Sajnos egy idő után, mégis összetömörödhet a balkonládában a virágföld. Ezt próbálhatzjuk úgy is megakadályozni, hogy a láda aljába apró köveket helyezünk egy sorban és erre merjük már az ültetéskor a virágföldet. Próbálkozhatunk azzal is, hogy a növények közé, a föld tetejére egy fadarabot vagy kisebb követ helyezünk és locsoláskor erre öntjük a vizet és nem közvetlenül a földre.

De ha már ebbe a hibába kerültünk, akkor szűntessük meg a föld tömörségét: erkélyre méretezett kis talajlazító szerszámokat is tudunk ma már venni. Ezzel párszor húzzuk át, mozgassuk meg a virágföld felszínét.

Öntözés az erkélyen

Örök dilemma ez, de hallgass a józan eszedre! Öntözni nem a forróságban kell, erre ideálisabbak a hűvösebb napszakok. Építsd be a reggeli rutinodba kedvenc növényeid öntözését: meglásd jobban indul a napod! Ugyanez igaz az estére is: langyos estéken legyen az öntözés a rituáléd! Növényeid felfrissülnek, te pedig rendszerezheted a gondolataid egy fárasztó nap után!

Balkonnövények tápoldatozása hetente

Márciustól októberig, a növények aktív időszakában hetente egyszer, az öntözővízbe keverj tápoldatot! Plusz energiát adhatsz ezzel a kedvenceidnek, hosszan és dúsan virágoznak majd, és ezzel meg is akadályozhatod a levelek elsárgulását. Egyszerű az alaklmazása, azonban figyelj az adagolási útmutatóra, ami minden flakonon megtalálható

Választhatod a balkonnövény táprudat vagy tábtablettákat is: ez a praktikus csomagok szabályozottan tápanyag leadású műtrágyák. Optimális tápanyag utánpótlást biztosítanak, szerencsére nem lehet őket túladagolni.

Metszőolló az erkélyen

Akármilyen jól dolgoztál, előbb-utóbb elnyílnak a virágok, esetleg mégiscsak elszárad egy-egy levél. Azon túl, hogy nem szép látványt, a növényeknek sem tesz jót. Azzal is törődj az egészségükkel, hogy ezeket az elhalt részeket lecsippented és eldobod. A növény serüléseinek elkerülése érdekében érdemes használni metszőollót az erkélyen is! A fűszernövényeket kordában tarthatod vele és „betakarításkor” is jól jön.

 

Összefoglalva: pár egyszerű lépéssel könnyedén édenkertté varázsolhatod a pár négyzetméteres erkélyed is, ahol öröm lesz megpihenni!