Blog

Rózsa gondozása ősszel - felkészülés a télre
13
Okt

A rózsa az egyik legkedveltebb kerti növény, ami nem csoda, mivel több színben kapható, ráadásul az udvar csodálatos ékköve lehet. A bódító illatú virág szinte minden kertben jól érzi magát, hiszen akár minimalista, akár modern berendezésünk van, bárhová beilleszthetjük. Ősszel azonban jól meg kell gondozni, hogy tavasszal ismét újult erővel díszíthesse a kertünket.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan kell meggondozni a rózsát ősszel, hogy felkészítsük azt a téli időszakra.

Gyűjtsd könnyedén a lehulló faleveleket!
24
Szept

A városban, faluban vagy tanyán található családi házaknál minden évszakban rengeteg kerti zöldhulladék termelődik. A lehulló falevelek szinte mindenkinek nehézséget okoznak, hiszen nem csak idő, hanem energia ezeket folyamatosan gereblyézni és bezsákolni. Ahhoz, hogy könnyedén összegyűjthessük az efféle zöldhulladékot, érdemes beszerezni egy remek kerti eszközt, ami biztosan megkönnyíti az elfoglalt emberek életét.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan gyűjtsd könnyedén a lehulló faleveleket!

Őszi komposztálás
22
Szept

A nyáron keletkezett zöldhulladékok, az ősszel lehulló falevelek sok család számára okoznak problémát. Égetésük tilos, a folyamatos gyűjtésük pedig idő és energia, szinte sosincs vége. Ezeknek a nyesedékeknek azonban nem feltétlenül kell hulladékként végezniük, hiszen könnyedén komposztálhatóak. Tény, hogy egyes levelek lassabban bomlanak le, mint a többi, de még így is sokat nyerhetünk, ha bedobjuk őket a többi közé. Lassan érik például a tölgy és a dió levele, azonban rengeteg tápanyaggal szolgálhat a talaj számára.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire használható fel a komposzt az őszi időszakban.

Mit kezdj a kerti hulladékkal?
17
Szept

A kerti hulladék felhasználása nem egyszerű. Nem szabad égetni, összegyűjteni és bezsákolni pedig hosszú folyamat. A folyamatos levélhullás ráadásul időt és energiát vesz el az embertől, hiszen hetente akár több alkalommal is szükséges lehet összeszedni ezeket. Ha a kerti hulladékot komposztáljuk, az nem csak a talaj számára hasznos, hanem nekünk is sokat segít. Nemcsak a pénztárcánknak, hanem a környezetnek is jót teszünk vele.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mihez kezdjünk a kerti hulladékokkal.

Évelők szaporítása ősszel
15
Szept

Az évelő növények nagyon kedveltek, hiszen kis munkával sokáig a kert díszei lehetnek. A szaporítási folyamatuk nem egy nagy ördöngösség, hiszen tőosztással könnyen megoldhatjuk ezt. Fontos azonban, hogy milyen talajt és milyen fényviszonyokat választunk az adott fajtának.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan szaporíthatóak az évelő növények.

Mikor metsszük a gyümölcsfát?
28
Aug

A kerti munkák közül az egyik legidőigényesebb munka a gyümölcsültetvények gondozása. Nagy szakértelmet igénylő folyamat ezeknek a gyümölcsfáknak a metszése. A fa fejlődése szinte teljes mértékben attól függ, hogy helyesen gondozzuk-e meg a növényt. Csak akkor lesz bő termésünk, ha megfelelő metszést végzünk rajtuk a megfelelő időpontban. Nem mindegy, hogy melyik fajtával mikor foglalkozunk több időt.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mikor metsszük meg a gyümölcsfákat.

Mit ültessünk szeptemberben a virágoskertbe?
27
Aug

Szeptemberben két célból is ültethetünk virágokat. Az egyik, hogy tavaszra gyönyörű virágoskertünk legyen. A másik pedig, hogy ősszel és télen se álljanak kopáran virágágyásaink. Összegyűjtöttük, mely növényeket érdemes szeptemberben ültetni. Útmutatónk segítségével könnyedén megtervezheted őszi, téli és tavaszi virágoskertedet.

Kerti teendők szeptemberben
26
Aug

Szeptemberben, az indián nyár idején kellemes a kertben tevékenykedni. Egy kis napsütés, lágy szellő, csendes esők jellemzik az ősz ezen időszakát. Kertünkben számos teendő akad. Vegyük sorra, melyek ezek!

Mit ültessünk ősszel?
25
Aug

Szeptember hónappal megkezdődik az őszi időszak. Ekkor főként földlabdás fák és szabadgyökerű növények kerülhetnek szóba ültetés gyanánt. Nem szabad megfeledkezni a konténeres fajtákról sem, amelyeket szinte bármikor áttelepíthetünk az új helyére. Azoknak a fajtának, amiknek a gyökerei már átszőtték a cserepüket, hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy megeredjenek.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mit érdemes ősszel ültetni.

Erre figyelj augusztusban a kertedben!
24
Aug

Hamarosan itt az ősz, de augusztusban még sok teendő van a kertben. Ilyenkor már nekikezdhetünk a metszésnek, a szőlő szüretének, de a konyhakertben is számos feladat hárul ránk még ebben az időszakban. Ilyenkor főzünk be a legtöbbet, hiszen a paradicsom mellett több gyümölcs is augusztusban érik be. Rengeteg lekvár, befőtt készül, de a fagyasztó is folyamatosan telik még a nyár utolsó hónapjában.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire figyelj a kertedben augusztusban.

Nyáron ültethető virágok
06
Aug

Jó kérdés lehet, hogy vajon szabad-e nyáron virágot ültetni. Természetesen semmi akadálya, csak tudnunk kell, hogy melyek azok a növények, amik bírják a hőséget és a szárazságot. Edényes fajtát fagyos időszakok kivételével tulajdonképpen bármikor ültethetünk, csak nem szabad megfeledkezni az öntözésről. A nyáron ültetett fajtákat jobban meg kell gondozni, mint a tavasszal vagy az ősszel eltett növényeket.

Ebből a cikkből kiderül, hogy melyek azok a virágok, amiket nyáron is nyugodtan elültethetünk a kertünkbe.

Nyáron is ápold a gyeped!
04
Aug

A pázsitról az év minden szakaszában gondoskodni kell. Nyáron különös odafigyelést igényel, hiszen a nagy meleg miatt könnyen kiszárad és kopár lesz a talaj. A legnagyobb problémát azonban nem a hőség okozza, hanem a túl kicsire vágott fű. A kánikulában a legideálisabb, ha 5-10 cm közötti magasságban tartjuk a gyepet, ezzel elkerülhetjük a nap okozta káros következményeket.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan érdemes ápolni a gyepet a nyári időszakban.

Évelő növények az ágyáskertbe
23
Júl

Az ágyáskeretek szépsége, hogy a benne nyíló évelő növények szinte egyszerre is pompázhatnak. A terület kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy minden virág megfelelő mennyiségű fényt kapjon. Lehet a ház mellett, egy bokor környékén, de egy nagyobb, árnyékot adó fa tövében is. Ha már ismerjük a fényviszonyokat, akkor jöhet a növények kiválasztása. Tudni kell, hogy melyik szereti a napot, az árnyékot vagy éppen a félárnyékot. Nem utolsó sorban pedig a föld minőségét is vizsgálni kell, hiszen nagyon nem mindegy, hogy agyagos vagy homokos a terület.

Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen évelő növényeket érdemes választani az ágyáskeretbe.

Robotfűnyíró telepítése
22
Júl

A mai modern és sietős világban egyre kevesebb időnk van olyan tevékenységekre, mint a fűnyírás. Persze továbbra is szeretnénk, hogy igényes, szép és ápolt pázsitunk legyen. Mi a megoldás? A robotfűnyíró, amelynek hála mára már ez is lehetséges különösebb időbefektetés nélkül. A gépnek nincs szüksége emberi felügyeletre, ha az megfelelően van beállítva.

Ebben a cikkben bemutatjuk a robotfűnyíró előnyeit, tulajdonságait és telepítési lehetőségeit.

Felfrissülés a nyári kertben
26
Jún

Tűző napsütésben nem lehet kertet gondozni, senki sem akar utána napszúrással a házban feküdni. Még csak öntözni sem lehet napközben! Mit csinál akkor a kertész? Természetesen élvezi a munkája gyümölcsét és hűsül!

Szárazságtűrő növények a balkonládába
10
Jún

A kánikula, a tűző napfény számodra az ideális egy tengerparti nyaraláshoz, de ha a növényeidnek az erkélyen hasonló kihívásokkal kell szembenézniük, nem biztos, hogy túlélik, amíg te barnulsz. Nincs más választásod, mint a forró napsugaraknak kitett erkélyedet szárazságtűrő növényekkel benépesíteni. Persze, ők sem bírják napokig víz nélkül, mutatjuk, hogy mit tehetsz a nyáron a növényeidért!

Balkonnövények ápolása
21
Máj

Az erkély tájolásával nem tudsz mit kezdeni, az adottságoknak megfelelően kell kiválogatnod a növényeidet. Viszont ezen felül több mindent tudsz befolyásolni ahhoz, a mini erkélybirodalmat növekedjen. Összegyűjtöttük neked, hogy mit tegyél meg rendszeresen!

Balkonnövény ápolás

Csepegtető öntözés víztakarékosan otthon is
12
Máj

Nem csak a zöldségeket és gyümölcsöket termesztő nagy gazdálkodások lehetősége a csepegtető öntözés, előnyeit a saját kertedben is élvezheted. Ha elutaznál a családdal, nem kell a rokonokat vagy a szomszédot fárasztani a növényeid öntözésével. Szokás szerint a jó tervezés a titka az automatikus csepegtető öntözésnek, mutatjuk, hogy mire figyelj oda!

Gardena öntözőrendszer

Gyep- és ágyáskeret telepítése
20
Ápr

Ne csak az egészséges gyepre gondolj, amikor fűmag vetésére adod a fejedet! A pázsitot és a kert többi részét fizikailag különítsd el, erre ma már több lehetőséged is van. Persze, nem falat kell építeni, erre elég egy alacsonyabb jelzés is a határokon, például egy gyepkeret. Mutatjuk, hogy ez miért jó és hogyan csináld az ágyásszegély telepítését!

Füvesítés egyszerűen 4 lépésben
16
Ápr

A szomszéd kertje mindig zöldebb. Közhely és nem is mindig igaz. Rád biztosan nem, hiszen te nem irigykedsz, hanem elképzeled a kertedet és meg is valósítod. Ha te dús pázsitot akarsz, akkor mindent meg is fogsz tenni érte! Kezdve a fű telepítésével. Mi csak bátorítanunk tudunk, adunk is rögtön pár tanácsot!

füvesítés gardenaweben

A boldog balkonkertész 6 szerszáma
03
Ápr

Kertészkedni mindenhol lehet, a város közepén talán még könnyebb is. A mini kertedben nincs szükséged fűnyíróra, sem sok segédeszközre. Itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több! Néhány jó minőségű és kényelmes kéziszerszám és pár kiegészítő a titok, amik segíthetnek a kertészkedésben az erkélyen. Tegyük zöldebbé és színesebbé a várost, tegyük boldoggá magunkat!

Kéziszerszám készlet az erkélyre

Tuja gondozása és metszése
22
Márc

Szinte minden kertbe kerül egy-egy tuja mivel nagyon könnyű a gondozása és egyes fajták gyorsan is nőnek, hamar örömet okozva ezzel a kezdő kertésznek. Karbantartásuk során viszont pár dologra figyelni kell, ami a veterán kertbarátok számára kihívást jelenthet. Lássuk, mit kell tudnod a tuják gondozásáról.

Sövény gondozása tavasszal
17
Márc

Az én házam, az én váram! Sokan gondolják ezt így és sűrű sövénykerítéssel veszik körbe magukat. Az érzelmeken túl persze praktikus okai is lehetne annak, ha zöld, netán virágos keretbe foglalod a kertet. Ha a te fejedben is megfordult már gondolat, segítünk rendszerezni az okokat és mutatjuk, mire figyelj, ha sövényt gondoznál!

Tavaszi kerti munkák: a levendula metszése
12
Márc

Tudtad, hogy a levendula az árvacsalán félék családjába tartozik? Egész Európában őshonosak a különböző fajai, de még Afrikában és Ázsiában is megtalálhatóak. A közönséges levendulát termesztik hazánkban a leginkább, a levendula teát vagy a belőle készített illóolajok jótékony hatását pedig majd mindenki ismeri, mi is bemutattuk már egy cikkünkben. Különleges színe és illata miatt nagyszerű dísze a kertnek, nem mellesleg egyszerű gondozása miatt kedvelt ez a dísznövény. Te is szeretnél saját levendula ligetet a kertedben? Kezdő kertészként is bátran ültetheted, adunk néhány tippet, hogy magabiztosabb légy!levendula_gardenaweben

5 lépésben tavasszal is a kertedért
09
Márc

Te is érzed a tavaszt a levegőben? Itt az idő, hogy tényleg kiszabadulj a 4 fal közül és irány a kert! 5 lépésben mutatjuk, hogyan lesz egyszerű a kezdő kertbarátok és a tapasztalt hobbikertészek számára is a szezonkezdés a kertben!

Fűnyírás tippek
24
Júl

Ha azt szeretnéd, hogy a te kerted legyen zöldebb, akkor tudnod kell, hogy a szép gyep attól lesz szép zöld, amire irigykedhetnek a szomszédok, hogy rendszeresen van locsolva és nyírva.

Ha tehát gyönyörű, irigyelni való kertet, gyepet szeretnél, tudunk adni hozzá néhány fűnyírás tippet.

Ajándék ötletek hobbi kertészeknek
25
Dec

Vajon milyen ajándékot érdemes vásárolni egy igazi hobbi kertésznek? Akinek ajándékot szeretnél venni folyton a kertben van, építi, fejleszti, szépíti? Akkor mindig szükség van egy újabb eszközre, szerszámra, amivel dolgozhat. Mivel sokat dolgozik a kert szépségén, ezért az se mindegy, hogy milyen minőségűek ezek az eszközök.

Ebben a cikkben 4 olyan Gardena termékről lesz szó, amiket ha ajándékba adsz, megkönnyítheted egy hobbi kertész dolgát!

Így gyárthatsz lombszívó segítségével komposztot!
04
Nov

Ősszel a lehulló falevelek mindig kettős érzelmeket váltanak ki az emberekből. Ha kertes házban élsz, akkor te tudod a legjobban, hogy a gyönyörű színek megjelenése a fákon egyben azt is jelenti, hogy hamarosan itt az ideje a lehullott levelek feltakarításának.

 Szeptembertől november végéig gyakorlatilag minden napra jut egy kis feladat a kertben a lombhullató fáknak köszönhetően. Az összegyűjtéssel azonban még nincs megoldva a dolog, hiszen valahogy el is kellene tüntetni a kertből az egyre halmozódó levélkupacot. A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád! Mit szólnál ahhoz, ha lenne egy eszköz, melynek segítségével könnyedén összegyűjthetnéd az avart a birtokodon, ráadásul mindemellett még hasznosan és környezetbarát módon fel is használhatnád a faleveleket? Mutatjuk, miről is van szó pontosan.

Gardena Powermax elektromos fűnyíró
10
Júl

A Gardena Powermax elektromos fűnyíró egy rendkívül praktikus, könnyen használható fűnyíró, amivel könnyebb a fűnyírás! Több típusa is létezik, mérettől, teljesítménytől függően.

A Gardena Powermax 1200/32 vagy az 1100/32 csak a teljesítményben térnek el egymástól, ahogy a nevében is benne van. Az egyik 1200 W, a másik 1100 W teljesítményre képes.

Ebben a cikkben részletesen bemutatom ezt a típust.

Gyümölcsfák ültetése 6 lépésben
22
Jún

A hazánkra jellemző éghajlati övezetben két olyan kertészeti időszak van, amikor sok munka van ránk a kertben, ez a tavasz és az ősz. A mi forró nyaraink, a fülledt időjárás, az olykor kimondottan száraz talaj és a szikkasztó szél próbára teszi úgy a növényeket, mint a kertészt egyaránt. Továbbá nem feledkezhetünk meg a nálunk uralkodó mérsékelt övi éghajlatra jellemző csapadék (eső, hó) hiányát vagy bőségét, ami szintén jelentős mértékben befolyásolja a növénytermesztést. Mindenki ismeri a telet és annak kihívásait, amire minden körülmények között fel kell készülnünk, a hatékonyság, valamint eredményesség szempontjából.
Első témakörünkben a gyümölcsfák ültetésének legfontosabb szabályait és gyakorlati tapasztalatait osztjuk meg a kedves olvasóval.

 

 

A szép kertek 3 alappillére
22
Jún

A szép kertek receptje

Kertészeti webáruház termék kínálata mindazokhoz szól, akik ápolt, egészséges és szépen gondozott kertre vágynak, akik kertészeti tanácsokat szeretnének kapni a kerti munkálatokhoz és az ehhez való felkészüléshez. Azokhoz, akik szerszámokat, gépeket, műtrágyákat szeretnének beszerezni a virágoskert megújításához vagy kialakításához, esetleg sziklakertet építenének, megoldást keresnek a kert öntözőrendszerének kialakításához. Örömmel tudatom velük, hogy nagyon jó helyen járnak.

szép kertek

 

A szép kertek 3 legfontosabb pillére :

• A természet, az elővilág és kert iránti szeretett.
• Minőségi alapanyagok felhasználása. 
• Minőségi kerti szerszámok és gépek használata.

 

9+1 gyógyító balkonnövény házi patikánkban
22
Jún

A 7. ami mindent vitt

Házi gyógypatikánkban több féle fűszer- és gyógynövény megtalálható. Egy kis gondoskodás meghozza gyümölcsét, nap mint nap friss, egészséges és természetes orvosságot vihetünk be szervezetünkbe. Felejthetetlen ízek és aromák világába csöppenhetünk a hét minden napján, ne hagyja ki ezt az élményt, ne fossza meg szereteit az érzéstől.

Házi gyógypatikánk elengedhetetlen összetevői:

 • Borsmenta
 • Kövirózsa
 • Bazsalikom
 • Körömvirág
 • Rozmaring
 • Levendula
 • Fokhagyma
 • Snidling(metélőhagyma)
 • Citromfű
 • Zsálya

 

 

Balkon dísznövények növényvédelme teleltetés előtt
22
Jún

Növényvédelemi tanács teleltetéshez

 

CELAFLOR Careo rovarölőszer koncentrátum

Lassan fel kell készülnünk a cserepes dísznövények betárolására is. Csak a pajzstetűtől, a levéltetűtől, az atkától és a gombabetegségektől mentes növényeket szabad teleltetni. A tároló helyiségben tovább szaporodhatnak, sőt terjedhetnek is a felsorolt károsítók.

 

 

Füvészkert házilag
22
Jún

Házi füvészkert, nem csak kertes házban élőknek!

Alakítsunk ki otthonunkban mini füvészkertet. Az ízükért és illatukért termesztett, gyógyító- és szépítőszerként használt gyógynövények és fűszernövények manapság egyre jobban felértékelődnek, mert jó tulajdonságaikat felhasználhatjuk a modern életmóddal járó testi és környezeti ártalmak kivédésére és semlegesítésére.

füvészkert az otthonunkban

 

 

Öntözőrendszer házilag
22
Jún

Öntözőrendszer házilag - csináld magad

Az öntözőrendszer telepítése házilag nem is olyan egyszerű dolog, ahogy azt elsőre gondolnánk. Az alapvető tervezési előírásokat betartva, kis műszaki érzékkel már jó eséllyel indulunk a csináld magad öntözőrendszer telepítéssel. A My Garden egy rendkívül egyszerű, online alkalmazás, ahol megrajzolhatja és megtervezheti kertjét. Az alkalmazás egyszerűen kezelhető és nagyon szép, kézzel rajzolt stílusban jelenik meg. Csináld magad öntözőrendszer telepítéséhez nagy segítséget nyújt a My Garden online öntözőrendszer tervező program vagy a gardena tervezési segédlete.

A tervező program használatának a végén egy kész terv lesz a kezünkben, amiből megtudjuk a szórófejek pontos helyét, a csővezetékek nyomvonalát, a szükséges anyagok listáját valamint összeszerelési segédletet. 

öntözőrendszer házilag csináld magad

 

 

Lombseprű a falevelek ádáz ellensége
22
Jún

Lombseprű fajtáji

Több féle anyagból készült lombseprűt vásárolhatunk:  

 • műanyag lombseprű
 • fém lombseprű

Egy jó lombseprű ismérve a könnyű kezelhetőség, és a kényelmes, biztonságos munkavégzés. A gardena combisystem lombseprű család könnyedén megbirkózik a levelek, levágott fű és egyéb kerti hulladék össze gyűjtésével.

Gardena combisystem műanyag lombseprű 43 cm

gardena műanyag lombseprű 43 cm 3101-20

 

 

Öntözőrendszer téliesítése
22
Jún

Öntözőrendszer téliesítése házilag

Az automata öntözőrendszer téli víztelenítése elengedhetetlen feladat. Érdemes az utolsó öntözés befejeztével elvégezni az öntözőrendszer víztelenítését, de legkésőbb a fagyok beállta előtt. 

Két módszert alkalmazzunk öntözőrendszerünk víztelenítésére:

 • Automata víztelenítő szelep
 • Kompresszoros víztelenítés

 

Automata víztelenítő szelep:

A víztelenítő szelepet az öntözőrendszer legmélyebb pontjára telepítse. Lejtős területek esetén figyeljünk a két víztelenítő szelep közötti magasságkülönbségre, ami nem lehet nagyobb 2 méternél. Igény esetén telepíthetünk több öntözési körbe víztelenítő szelepet. A vízelfolyás javítására illetve a a víztelenítő szelep védelmére ágyazza ki 3-6 cm-es kaviccsal a szelep helyét (k. 20x20x20 cm).

Gardena automata víztelenítő szelep 2760

 

 

Őszi kerti munkák
22
Jún

Készüljön fel időben az őszi kerti munkálatokra! A Gardena webshop oldalunkon már most elérhető minden nélkülözhetetlen őszi kerti szerszám. A lombszívóknak, lombfújóknak most is hasznát veheti. Nemcsak az őszi lehulló leveleket, de a szegélynyírók által lenyírt füvet, a  lehullott virágszirmot már most is összegyűjtheti velük. A nagy teljesítményű elektromos ErgoJet3000 és az akkumulátoros AccuJet 18-Li egyaránt remek választás a kisméretű és a nagyobb kertekbe is. A zöldhulladék szállításában segít a gardena könnyen irányítható kerti kiskocsi. Minden kerti munka elvégzéséhez használjunk megfelelő védőkesztyűt. A gardena webshop kesztyűi hatékony védelmet biztosítanak még a szúrós, tüskés ágak ellen is.  A fa-, és bokorápolás elengedhetetlen része a kártevők elleni védekezés (őszi lemosó permetezés). A kis méretű növényeinkhez elegendő a Comfort pumpás 0,5 és 1l-es kézi permetező, a nagyobb méretű gyümölcsfákhoz az 5l-es nyomáspermetező biztosít hatékony segítséget. 

 

 

Sövények gondozása
19
Jún

A sövények nevelése és gondozása

A sövények ültetése előtt részletesen tanulmányozni kell a fák, cserjék és bokrok ültetési helyét, figyelve a helyi adottságokat és az ültetendő növényünk igényeit. A sövénytelepítéshez a legjobb időszak az ősz elejétől a tavasz elejéig tartó periódus. Ahhoz, hogy tömör és kívánt formájú legyen a sövényünk érdemes a töveket közel ültetni egymáshoz. A magasabb ágakat nyírjuk meg, hogy az alsó rügyek növekedését elősegítssük. Ezekhez a munkafolyamatokhoz szükségünk lesz kézi és gépi szerszámokra.

Az ültetéshez a terraline szerszám család szerszámai közül válaszhatunk ideális eszközt.