Blog

Gyümölcsfák ültetése 6 lépésben

2018.06.22 10:50

A hazánkra jellemző éghajlati övezetben két olyan kertészeti időszak van, amikor sok munka van ránk a kertben, ez a tavasz és az ősz. A mi forró nyaraink, a fülledt időjárás, az olykor kimondottan száraz talaj és a szikkasztó szél próbára teszi úgy a növényeket, mint a kertészt egyaránt. Továbbá nem feledkezhetünk meg a nálunk uralkodó mérsékelt övi éghajlatra jellemző csapadék (eső, hó) hiányát vagy bőségét, ami szintén jelentős mértékben befolyásolja a növénytermesztést. Mindenki ismeri a telet és annak kihívásait, amire minden körülmények között fel kell készülnünk, a hatékonyság, valamint eredményesség szempontjából.
Első témakörünkben a gyümölcsfák ültetésének legfontosabb szabályait és gyakorlati tapasztalatait osztjuk meg a kedves olvasóval.

 

 

Az idősebbek évtizedes rutinja, no meg a szakkönyvek is szeptember közepétől egészen október végéig jósolják a telepítésre alkalmas időszakot. Ügyeljünk arra, hogy minden esetben szigorúan vegyük figyelembe a kertünk, gazdasági területünk talajának minőségét, talajtulajdonságait, hiszen sohasem feledhetjük el az örök mondást: „megfelelő növényt, a megfelelő földbe!"
Ha például erősen homokos, agyagos, vagy bármilyen egyéb, de erősen tömődött talajunk van, ne sajnáljuk a fáradtságot a nagyobb méretű gödörre.
Ültetéskor a legjobb minőségű, humuszos felső réteget tegyük külön oldalra, ez kerüljön majd a gyökerek köré és alá, a többit pedig bőven keverjük majd össze bármilyen érett szerves trágyával, komposzttal.
Egyébként az ültetendő gyümölcsfák élethosszát nagyban meghatározza a hőmérséklet, a csapadék mennyisége, a napfény, a szél, a domborzat és a vizek közelsége.
Nos, ha minden szempontot figyelembe vettünk, akkor elkezdhetjük az érdemi munkát.

 

Első lépésben válasszuk ki és szerezzük be a megfelelő gyümölcsfákat, de ültetés előtt néhány órát áztassuk őket.

gyümölcsfák ültetése - gyümölcsfa áztatása

Az előre kiásott ültető gödörbe csak akkora mélyedést hagyjon, amelybe belefér a csemete megmetszett gyökérzete. A gödör mérete ideálisan 60*60*60 cm legyen és ha száraz az alja, locsoljuk meg bőségesen az ültetés előtt.

gyümölcsfák ültetése - ültetőgödör

Ezt követően az ültető gödör aljába tegyünk jó fajta (minél kevesebb szalmát tartalmazó) szerves istállótrágyát, legalább két lapáttal. Ha a nemrégiben beöntött vizet már felszívta a föld, akkor öntsünk még a szerves trágyára egy-két vödörrel, hogy az minél jobban eloszolhasson a lyukban.

gyümölcsfák ültetése - ültetőgödör-trágya

A következő lépésben a csemete törött, zúzódott gyökereit az egészséges részig alaposan vágjuk vissza, így eltávolítva a sérült részeket. Gödreinkbe húzzunk egy kis földet, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek a szerves trágyával, majd a fákat ezután állítsuk a gödrök közepébe egyesével és félig temessük be őket.

gyümölcsfák ültetése - gyümölcsfa beültetése

Gondosan iszapoljuk be ismét egy pár vödör vízzel mindegyik fát, utána pedig helyezzünk aprólékosan a gödrökbe szervetlen műtrágya granulátumot vagy tablettákat. Figyelmesen tartsuk be és ügyeljünk a műtrágya gyártó előírására, felhasználási feltételeire, hisz ha eltúlozzuk a mennyiséget, az elpusztíthatja az ilyenkor még hosszabb ideig érzékeny csemetéket.

gyümölcsfák ültetése - műtrágyázás

A végleges takarás előtt körültekintően fogjuk meg a csemete törzsét és óvatosan húzogassuk fel és le párszor, így a fa gyökérzete biztosan lefelé fog majd állni. Majd kezdjük el ráhúzni a földet és közben aprólékosan egyengessük el a talajt. A csemete körül a talajt 15-20 cm-es földréteggel kupacoljuk fel a fa törzsénél körben (bakhát, bogárhát) és óvatosan tapossuk meg.

 

gyümölcsfák ültetése - bogárhát

Végül, ám nem utolsó sorban még hátra van egy rendkívül fontos művelet, miszerint az uralkodó szél irányából üssünk a fa mellé egy erős karót, amelyhez a csemete törzsénél nyolcas kötéssel rögzítjük.
Mindenkinek szívből kívánok jó időt és kitűnő, bő termést a következő években is!