Blog

Öntözőrendszer téliesítése

2018.06.22 09:43

Öntözőrendszer téliesítése házilag

Az automata öntözőrendszer téli víztelenítése elengedhetetlen feladat. Érdemes az utolsó öntözés befejeztével elvégezni az öntözőrendszer víztelenítését, de legkésőbb a fagyok beállta előtt. 

Két módszert alkalmazzunk öntözőrendszerünk víztelenítésére:

  • Automata víztelenítő szelep
  • Kompresszoros víztelenítés

 

Automata víztelenítő szelep:

A víztelenítő szelepet az öntözőrendszer legmélyebb pontjára telepítse. Lejtős területek esetén figyeljünk a két víztelenítő szelep közötti magasságkülönbségre, ami nem lehet nagyobb 2 méternél. Igény esetén telepíthetünk több öntözési körbe víztelenítő szelepet. A vízelfolyás javítására illetve a a víztelenítő szelep védelmére ágyazza ki 3-6 cm-es kaviccsal a szelep helyét (k. 20x20x20 cm).

Gardena automata víztelenítő szelep 2760

 

 

 Kompresszoros víztelenítés:

öntözőrendszer téliesítése kompresszorral

 

Ha nincs megoldva az automata ürítés (ürítő szelepek), akkor a rendszert kompresszorozzuk ki. Kompresszor használatánál ügyeljünk rá, hogy a kilépő nyomás szabályozható legyen. Kössük a kompresszort a fővezetékre (pl.: a központi szűrőnél, erre a célra kialakított csatlakozásnál, a gardena V3-as doboz leeresztő csavarjánál), állítsuk a nyomást 3-3,5 bar-ra, majd a mágnesszelepeket külön-külön egymás után nyissuk ki, így a rendszerből kifújatjuk az összes vizet. Ha a gardena öntözőrendszer vízmentes, akkor a szelepeket állítsuk közvetlen átfolyásra (nyitott  állapot). (tipp:V1, V3-as szelepdoboznál a szelepek kiszerelése nagyon egyszerű, szükség szerint a szelepeket télire fel is szedhetjük).

Amennyiben nem boldogul az öntözőrendszerének víztelenítésével, keressen nyugodtan minket. Öntözőrendszer téliesítése Budapesten és Pest megyében 10.000ft-tól.

 öntözőrendszer víztelenítés