Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Erre figyelj augusztusban a kertedben!

2020.08.24 12:40
Erre figyelj augusztusban a kertedben!

Hamarosan itt az ősz, de augusztusban még sok teendő van a kertben. Ilyenkor már nekikezdhetünk a metszésnek, a szőlő szüretének, de a konyhakertben is számos feladat hárul ránk még ebben az időszakban. Ilyenkor főzünk be a legtöbbet, hiszen a paradicsom mellett több gyümölcs is augusztusban érik be. Rengeteg lekvár, befőtt készül, de a fagyasztó is folyamatosan telik még a nyár utolsó hónapjában.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire figyelj a kertedben augusztusban.

Konyhakert és gyümölcsös a nyár végén

Augusztusban megkezdhető a gyümölcsfák metszése. Az őszibarackot például már a hónap közepétől ajánlott gondozni, ugyanúgy, ahogy tavasszal is tettük. Ilyenkor kell a szőlőtőkék főhajtásait és 4-5 leveles oldalhajtásait visszavágni. Ezt majd szeptemberben szükséges megismételni, hogy jövőre is erős növényeket gondozhassunk. Érdemes eltávolítani továbbá azokat a leveleket, amelyek beárnyékolják az érésben levő fürtöket. Ez továbbá hatékony a gombás megbetegedések ellen is.

Ültetés augusztusban

A konyhakertben újra vethető a bab, a kapor, a borsó és a metélőhagyma is. Kísérletezhetünk a spenóttal, sóskával, rukkola, retekkel, de még a zöldbabbal is. Utóbbi, ha elég esőt és napfényt kap, akkor még beérik az őszi időszakban is. A spenótot mindenképpen a káposzta mellé helyezzük, a növény ugyanis távol tartja a földibolhákat.

Ha van fóliánk, akkor ilyenkor rakhatunk még el fejes salátát, ami az ültetést követő hat hét után már szedhető. Ne feledkezzünk meg az áttelelő fejes salátáról sem, amely augusztustól októberig még eltehető.

Ültethetünk továbbá szamócát, amit július közepétől augusztus közepéig tehetünk meg. Ez a legideálisabb időszak a sarjakról történő szaporításra is. Lehet ez eper, erdei szamóca, málna vagy szeder is.

Augusztusi öntözés

Locsolócső vásárlásával megelőzhetjük a növények korai elszáradását. Folyamatosan szükséges öntözni többek között a répát, uborkát, a tököt és a cukkinit. Előbbiek esetében a rendszerességre kell hangsúlyt fektetni, ám a töknél és a cukkininél arra kell ügyelni, hogy a nagy hőségben ne száradjon ki a töve. A virágok egy-két óra alatt elhervadhatnak és leesnek a növényről.

A baboknak nagy a vízigényük, így szintén rendszeresen öntözni kell őket. Szeretik a napsütést és a meleget is, de víz nélkül nem sokáig teremnek. A tökkel és a cukkinivel egyetemben a babok is meghálálják, ha a tövüket vastag szalmaréteggel fedjük be.

Betakarítás

Nemcsak ültetni tudunk ebben az időszakban, hanem bizony figyelmet kell fordítanunk a folyamatos betakarításra is. A gyümölcsök közül ilyenkor érik a szilva és az őszibarack, a körte és az alma, de ha vetettünk, akkor találhatunk még finom dinnyéket is. A szilva nem utóérő, így csak az érett és hamvas darabokat érdemes betakarítani.

Ilyenkor kell felszedni a korai káposztaféléket, karfiolt, brokkolit és karalábét. Ezek mehetnek befőzésre, fagyasztóba vagy éppen vacsorának is kiválóan alkalmasak. Helyükre mehetnek a már említett retek vagy spenót. Mehet a helyére a gyöngyhagyma, póréhagyma, burgonya és a padlizsán is.

Augusztusban érik be a legtöbb paradicsom, így a folyamat befőzés elengedhetetlen, hogy ne vesszen kárba a termés. Abban az esetben, ha valamelyik fajta bevált, akkor érdemes egy egészséges darabot a tövön hagyni, hogy teljesen beérjen. Ezt követően szedhetünk belőle magot, amit kiszárítás után tavaszig tárolhatunk.

Összegezve:

Az augusztusi időszak tehát nagyon pörgős annak, akinek kertje van. Nem csak metszeni, vetni, de betermelni is folyamatosan kell ahhoz, hogy rendben tarthassuk a portánkat. Az őszibarack mellett, ilyenkor kell meggondozni a szőlőt is. Jöhetnek az ősszel még beérő finomságok is, így érdemes elvetni pár saláta magot vagy éppen spenótot. Nem szabad azonban megfeledkezni az öntözésről sem, hiszen augusztusban még sokszor szökik 30 fok fölé a hőmérséklet. A locsolással megóvhatjuk a növényeinket a kiszáradástól.