Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Évelő növények az ágyáskertbe

2020.07.23 22:11
Évelő növények az ágyáskertbe

Az ágyáskeretek szépsége, hogy a benne nyíló évelő növények szinte egyszerre is pompázhatnak. A terület kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy minden virág megfelelő mennyiségű fényt kapjon. Lehet a ház mellett, egy bokor környékén, de egy nagyobb, árnyékot adó fa tövében is. Ha már ismerjük a fényviszonyokat, akkor jöhet a növények kiválasztása. Tudni kell, hogy melyik szereti a napot, az árnyékot vagy éppen a félárnyékot. Nem utolsó sorban pedig a föld minőségét is vizsgálni kell, hiszen nagyon nem mindegy, hogy agyagos vagy homokos a terület.

Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen évelő növényeket érdemes választani az ágyáskeretbe.

A ágyásszegély kialakítása

A gyep és az ágyás közötti elkülönített perem megakadályozza, hogy a fű bejusson a növények közé. A szegély szerepet játszik a vizuális elkülönülésben is, amely elősegíti, hogy az ágyáskeret a figyelem középpontjában kerüljön. A legegyszerűbben ágyáskeret telepítésével alakíthatjuk ki a szegélyt. Ennek elhelyezése viszonylag egyszerű. Ásóval ássuk ki a peremet, ebbe helyezzük bele az ágyáskeretet. Egy műanyag kalapáccsal eligazgathatjuk és kiegyenesíthetjük az elemeket. Ennek karbantartására érdemes beszerezni egy fűnyíró ollót, amelynek segítségével könnyedén vághatjuk a füvet az ágyásszegély mellet.

A növények kiválasztása az ágyásszegély mellé és az ágyáskertbe

Ahhoz, hogy változatos legyen a terület, érdemes gondosan összeválogatni a növényeket. Lehetnek különböző magasságúak, formájúak, levelűek, de a leglátványosabb akkor lesz, ha a színek kiválasztására is időt fordítunk. Ha figyelembe vesszük a virágzási időt, akkor pedig akár egész évben gyönyörködhetünk az ágyáskeretünkben. Plusz tipp, ha az évelő növények közé kisebb bokrokat ültetünk, ami télen is díszíti a kertünket, akkor biztosan jobban fognak telni a szürke hónapok.

Ágyásszegély mellé való növények

Az ágyásszegély mellé való évelők közé választhatunk kakukkfüvet, molyhos madárhúrt vagy akár pünkösdi szegfüvet is. Szegélynövényként kiváló lehet a tengerparti fülesternye, amely egy alacsony növésű, gyepet alkotó növény. A változatai között megtalálható a fehér, a lila, a bordó, a sárga és a narancs is. Nagy előnye, hogy júniustól októberig virágzik, így közel öt hónapig csodálhatjuk. A növény jól bírja a szárazságot, viszont napfényigényes, így érdemes olyan helyet választani neki, ahova sokat süt a nap.

A szíklevelű gubóvirág egy kúszó, fásodó szárú törpecserje, amely gyökereivel benövi a talajt. Virágaiban május és június hónapban gyönyörködhetünk. A növény napigényes, de félárnyékban is jól fejlődik. Előnye, hogy nem túl vízigényes, ráadásul télálló is.

A szártalan tárnics alig pár centi magas, tőlevélrózsás évelő növény. Sötét tölcsér alakú virágai nyár elején nyílnak, de jó idő esetén ősszel is pompáznak egy kis ideig. Kedveli a napfényt, éppen ezért eléggé vízigényes is. Szereti a tápanyagban gazdag, savanyú talajt.

Az ágyáskert belsejébe való növények

Beljebb haladva helyezhetünk babarózsát, amelynek különböző változatai egyedivé teheti a kertünket. Nem nő túl magasra, így nem teríti be az egész területet. Ha különlegesre vágyunk, akkor választhatunk még keleti mákot, amely nem csak piros, hanem fehér és rózsaszín változatban is kapható. A nyuszifül szintén nem a magas növények közé tartozik, virágzáskor körülbelül 70 centire nyúlik csak meg.

Bónusznövényként érdemes megemlíteni az angol gólyaorrot, amit szinte bárhova ültethetünk. A növény teljesen igénytelen, nem szükséges a nagy gondoskodás, ráadásul szinte mindegy neki, hogy milyen talajba tesszük. Nem kell öntözni, hiszen jól bírja a szárazságot, de a nap kapcsán sem válogat. Bírja a napos helyet, de az árnyékban is eléldegél. Plusz pont neki, hogy a levelei télen is megmaradnak.

Továbbá választhatunk a jól ismert margarétából, az árnyékliliomból, a cickafarkból vagy akár a ligetszépéből. Az ágyás belsejébe előnyös, ha magasabbra növő virágokat, cserjét vagy díszfüvet válogatunk, hiszen így lesz egységes és szép a területünk.

Összegezve:

Az ágyáskert tehát könnyen kialakítható. Egy ágyásszegéllyel egyszerűen és gyorsan elválaszthatjuk a területet a gyeptől, ezt követően már csak figyelembe kell vennünk a terület adottságait. A növények kiválasztása hosszasabb folyamat. Jöhetnek a különböző nagyságú, színű és formájú virágok, de tehetünk bele kisebb bokrokat vagy akár díszfüvet is. Persze ne feledjük, hogy a szép eredmény érdekében mindenképpen gondoskodnunk kell a tápanyagban gazdag földről.