Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Fűnyírás tippek

2019.07.24 21:05

Ha azt szeretnéd, hogy a te kerted legyen zöldebb, akkor tudnod kell, hogy a szép gyep attól lesz szép zöld, amire irigykedhetnek a szomszédok, hogy rendszeresen van locsolva és nyírva.

Ha tehát gyönyörű, irigyelni való kertet, gyepet szeretnél, tudunk adni hozzá néhány fűnyírás tippet.

Fűnyírás tippek általánosságban

 

A füvet rendszeresen kell locsolni, ami azt jelenti, hogy naponta legalább egyszer, de inkább kétszer meg kell locsolni a gyepet, és a növényeket. Ha kevés a szabadidőnk, akkor érdemes automata locsolórendszer telepíteni, ami megbízhatóan elvégzi a rábízott locsolást a kert teljes területén.

 

Tavasszal és ősszel érdemes trágyázni a gyepet, ettől lesz egészségesen zöld, amitől a szomszédok elsárgulnak.

 

Ha kopasz foltok vannak a gyepen, érdemes felülvetést alkalmazni.

 

A fűnyírás „szemetét”, a levágott füvet mindig gereblyézzük össze, és tegyük a komposztba. Nem szabad otthagyni a gyepen!

 

Ha a lenyírt füvet szeretnénk mulcsozásra használni, akkor érdemes az erről a témáról írt bővebb írásunkat elolvasni.

funyiras

Hogyan csináljuk a fűnyírást?

 

Hetente kell füvet nyírni, a fű a nyírástól erősödik, bokrosodik.

Csak akkor nem kell füvet nyírni, ha nagyon nagy a meleg és a szárazság és nincs öntöző rendszerünk! Ugyanis a hosszabb fű leárnyékolja saját magát, ezáltal gátolva, hogy a nedvesség elpárologjon a talajból és ezzel enyhíti a hőség ártalmait.

 

Normál időjárási körülmények között, a gyep fűnyírás utáni magassága legyen 3,5-5 cm. A levelek hosszának azonban maximum 1/3-át szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb visszavágást a fű már elég rosszul viseli, mert ilyenkor hirtelen sokkal kisebb felületen tud fotoszintetizálni.

 

Mikor szabad füvet nyírni?

 

Sajnos a szomszéd-viták leggyakoribb oka, az olyan hangosnak számító gépek használata, mint amilyen a fűnyíró is.

 

A törvénykezés is gondolt az ilyen vitákra, például a Balaton környékén, a szabályozás értelmében munkanapokon 21:00 és 8:00 között, szombaton 22:00 és 24:00 között, vasárnap és ünnepnapokon pedig 24:00 és 9:00 között, illetve 12:00 és 24:00 között nem lehet lakóövezetben zajkeltő tevékenységet végezni

 

Ám ez a szabályozás nem minden városra, falura pontosan így érvényes. Ezért nagyon fontos utána nézni, hogy a lakóhelyünkön milyen szabályok érvényesek a „zajkeltő tevékenységekre”, különben a gyönyörűséges gyepünk is elsápad, amikor megkapjuk a bírságot.

 

Biztonságosan nyírd a füvet!

 

  • A fűnyírást mindig éles pengéjű géppel végezzük, mert ha nem, akkor az roncsolni fogja a fűszálakat, sőt rosszabb esetben ki is tépheti őket!
  • Ne nyírjunk füvet papucsban, laffogó szandálban, nyitott cipőben!
  • Fűnyírás közben, ha egy mód van rá, sose húzzuk magunkra a fűnyírót, ne haladjunk hátrafelé, mert könnyen baleset érhet minket.
  • Ha a fű talaja nagyon száraz, szintén roncsolhatjuk a fűszálakat. Ilyen esetben inkább locsoljuk be egy nappal korábban.

 

Vigyázat, ha túllocsoljuk, nagyon óvatosnak kell lennünk a vizes fű nyírásával. Ahhoz, hogy elkerüljük a baleseteket és a szép gyepünk halálát, érdemes elolvasni a Fűnyírás eső után című cikket.