Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Füvesítés egyszerűen 4 lépésben

2020.04.16 10:40

A szomszéd kertje mindig zöldebb. Közhely és nem is mindig igaz. Rád biztosan nem, hiszen te nem irigykedsz, hanem elképzeled a kertedet és meg is valósítod. Ha te dús pázsitot akarsz, akkor mindent meg is fogsz tenni érte! Kezdve a fű telepítésével. Mi csak bátorítanunk tudunk, adunk is rögtön pár tanácsot!

füvesítés gardenaweben

Gyepszőnyeg telepítése vagy fűmag vetése?

Gyönyörű, dús gyepszőnyegeket kaphatunk a kereskedésekben: ezek viszonylag drágák, de van, amikor erre van szükség. Lehetséges, hogy nincs idő megvárni, míg az elvetett fűmag kinő és megerősödik, esetleg nehezen hozzáférhető helyre, például egy rézsűre kell füvet telepíteni. Minden más esetben olcsóbb és egyértelműbb megoldás a fűmag vetése. Attól függően, hogy milyen típusú gyepet szeretnénk, választhatunk a klasszikus sűrű növésű típus, de akár a focilabdázó gyerekeket is túlélő, strapabíró fajták közül.

A fűvetés ideje

A fűmagnak nem ideális a fagy, sem a forróság, ellenben szereti a nedvességet. Ebből adódik, hogy a fagyok elmúlta után tavasszal, illetve a nyárutón, az ősz kezdetén érdemes vetni. Bízhatunk az esőben mindkét időszakban, de számoljunk azzal, hogy locsolnunk kell a jó eredmény eléréséhez! Bár mindkét időpont alkalmas lenne rá, mégis inkább ősszel szokás a kikopott, kiszáradt gyepet pótolni. Ekkor is fontos, hogy még időben vessük a magot, hiszen fontos a talaj hőmérséklete és a füvünknek még a fagy beállta előtt meg kell erősödnie.

A füvesítés lépései

Nem szükséges kertészt, szakembert hívnod a fű telepítéséhez (persze ők jóval tapasztaltabbak nálad!), hiszen ha csak arra van lehetőséged, magad is elvégezheted a telepítést.

1.lépés: előkészületek a fűmag vetéséhez

A füvesítendő talaj előkészítésével kezdünk: fellazítjuk, azaz felássuk mintegy 20-30 centiméter mélyen. Ezzel egyrészről felfrissítjük a termőréteget, másrészről könnyebben kigazolhatjuk a területet. Így előbukkanak kövek, kavicsok (a kutya elásott csontja), amikre szintúgy nincsen szükségünk. Figyeljünk arra is, hogy megfelelőlen „sima” felületet kapjunk, gereblyézéssel tűntessünk el minden kis buckát. Így egyenletesen fogunk majd tudni vetni és a víz sem áll meg a gödröcskékben

2.lépés: a talaj feljavítása

Ha ügyesek voltunk az elműlt időkben, van saját komposztunk, amit használhatunk, de meg is vehetjük vagy szórhatunk ki gyeptrágyát is. A lényeg, hogy minél több szerves tápanyagot juttassunk a talajba, illetve hogy minél több nedvességet kössünk meg benne. Ha műtrágyát használsz, azt néhány nappal a tényleges vetés előtt dolgozd bele a földbe, öntözéssel segíthetsz neki!

A komposzt készítéséhez a jövőben itt találsz ötleteket!

3. lépés: a fűmag vetése

Végre eljutottunk oda, amiért mindezt tesszük: szórhatjuk a fűmagot! Kézzel vagy géppel, a lényeg, hogy egyenletesen juttassunk mindenhova. Általában a fűmagos zsákban magkeverékeket találunk, érdemes ezért egy kicsit újravegyiteni, kavarni azért, hogy mindenhova minden típusból jusson. A zsákon megtalálod azt is, hogy mekkora mennyiséget szükséges szórni egy m2-re ahhoz, hogy optimális eredményt érhess el.

Ha ezzel megvagy, akkor gereblyével óvatosan takard be a szemeket. Boronázni is szoktak, illetve a földbe taposni a szemeket: csak úgy lábbal vagy a cipőkre 1-1 lécet erősítve, nagyobb területet lefedve.

4. lépés: óvatosan öntözzük a frissen vetett füvet

Fű vetése után is ajánlott nedvesen tartani a talajt, vigyázzunk rá, hogy erős vízsugárral ne tegyük tönkre a munkánkat. A friss hajtásokat sem szabad hagynunk kiszáradni, így addig, amíg meg nem erősödik, kis mennyiségekkel, de rendszeresen öntözzük!

 

Összegzésül: alaposan és gondosan előkészített talajra gyerekjáték a fűmag vetése. Megfelelő mennyiségű öntözéssel és később kíméletes nyírással és trágyázással sokáig élvezhetjük a zöld gyepünk nyújtotta örömöket!