Blog

Gyep- és ágyáskeret telepítése

2020.04.20 13:30
Gyep- és ágyáskeret telepítése

Ne csak az egészséges gyepre gondolj, amikor fűmag vetésére adod a fejedet! A pázsitot és a kert többi részét fizikailag különítsd el, erre ma már több lehetőséged is van. Persze, nem falat kell építeni, erre elég egy alacsonyabb jelzés is a határokon, például egy gyepkeret. Mutatjuk, hogy ez miért jó és hogyan csináld az ágyásszegély telepítését!

Az ágyásszegély előnyei

A kerttervezéskor már kijelölted a fák, cserjék és virágágyások helyét. Amikor a gyakorlati megvalósítás szakaszába lépsz, nyugodtan rajzold fel ezek helyét az előkészített földre. Ezek a jelölések segítenek neked újra átgondolni, hogy jó helyen lesznek-e, elegendő távolság lesz-e a növényeid között. A fák és bokrok helyére nem érdemes előre ágyásszegélyt telepíteni, de a virágágyások helyét ágyásszegéllyel biztosítani már megéri. Ezzel is segítesz magadnak, hova nem kell fűmagot vetned. Hogy miért jó még, ha ágyásszegélyt telepítesz?

  • rendezett, ízléses átmenetet képez majd a fű és az ágyás között
  • fűnyíráskor van mihez igazodnod
  • alacsony fizikai akadályként védi a növényt a sérüléstől
  • megakadályozza a gyökerek elterjedését és burjánzását
  • szegélyez, azaz kereted ad, ezzel is a szép, rendezett látványhoz járul hozzá

Kő, fa, vagy műanyag ágyásszegély?

Valami mindenképpen kell, hiszen a füvet nem hagyhatjuk mindenfelé terjeszkedni, a burjánzó évelőktől is meg kell védenünk a kert többi részét.

Minden bizonnyal a kőből éptett ágyásszegély a legelegánsabb, de valljuk be, hogy az egyik legdrágább megoldás mind közül. Itt már kell némi előkészítés, kavicságy az alapjához, szerszámok a vágáshoz és telepítéséhez. A bátrak nekiállhatnak, de inkább bízzuk szakemberre.

A fa ágyáskereteket legtöbbször elég csak leütni egy (gumi)kalapáccsal, de ha szép eredményt akarunk elérni, a legjobb ezeket is leásni. Sajnos, még az impregnált bevonatú fa ágyásszegélyek is idővel veszítenek a színükből, majd elkorhadnak. Számoljunk azzal, hogy időről időre cserélnünk kell majd őket.

A műanyag ágyáskeretek használata megoldás lehet mind a bekerülési költség, mind a tartósság tekintetében: könnyen hozzáférhető és praktikus kiegészítői lehetnek a kertünknek. Manapság már több színből is választhatunk, de ha mégsem szeretnénk nagyon láttatni az ágyásszegélyünket, akkor egész egyszerűen ássuk olyan mélyre, hogy a funkcióját betöltse, de csak például 1 cm látszódjon ki a talaj felett.

A műanyag ágyáskeret telepítése gyorsan és könnyen

Termesztésen, ha utólag ásnád le, az sem baj, hiszen bármikor létrehozhatsz új területeket a kertben. Magad is hamar intézheted, hiszen profi szerszámaid és jó minőségű ágyáskereted van:

  1. lépés: a határoló vonal kijelölése

TIPP: használj madzagot vagy lécet, ha egyenes kereteket szeretnél!

 

  1. lépés: az ágyás- vagy gyepkeret magasságának függvényében max 5 cm szélés mélyedés ásása

TIPP: nem kell túl széles, hiszen csak az ágyássegély kerül bele, viszont itt döntsd el, hogy mekkora magasságban lógjon ki a föld felett a keret széle!

 

  1. lépés: az ágyáskeret behelyezése és mellette föld tömörítése

TIPP: hogy ne mozogjon el és szépen egyenesen álljon, ne csak visszalapátold a földet, hanem jól döngöld, azaz tömörítsd vissza a talajt!

Készen vagyunk!

Összegezve: Nem csak praktikus, hanem design elemként is felhasználhatod a gyepkereteket. A formájának csak a fantáziád szabhat határt: nem szükséges mindennel geometrikusnak lennie, hiszen a gömbölyded formák izgalmasak!

Tartós és szép ágykeretetek találsz a Gardenaweben webshopjában a Kerti szegélyek között!