Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Gyümölcstermő dísznövények a kertbe

2021.08.13 15:26
Gyümölcstermő dísznövények a kertbe

Sokan úgy gondolják, hogy a kertbe elegendő pár dísznövény, aminek bár nem sok haszna van, rendkívül szépen mutat. A díszkert és a gyümölcsös azonban kombinálható is, ahol megférnek egymás mellett a különböző fajok. Választhatunk ugyanis olyan változatokat is, amik üdén is mutatnak, de még teremnek is számunkra egy kis finomságot.  

Cikkünkben összegyűjtöttünk pár olyan dísznövényt, amik nemcsak színesek, hanem ízletesek is egyben.  

Homoktövis 

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a homoktövissel ízesített és dúsított termékek. A termés C-vitaminban gazdag, ráadásul a növény rendkívül igénytelen, így gondozására nem sok energiát kell fordítanunk. Szinte bármelyik talajon termeszthető, egyedül a napfény mennyiségére kell odafigyelnünk. Próbáljunk meg olyat helyet találni neki, ahol a nap nagy részében éri a meleg és a fény. Mivel a homoktövis kétlaki, így érdemes a porzós és a virágos egyedet egymáshoz közel telepíteni.  

Húsos som 

A következő dísznövény, aminek ehető a termése, az a húsos som. Az Európában őshonos cserje akár öt méterre is megnőhet, azonban a homoktövishez hasonlóan nagyon igénytelen fajta. Az idő múlásával viszonylag dús bokorrá tud fejlődni, ha megfelelő helyre van ültetve. Szereti a napot, ráadásul tavasszal az elsők között van, amely virágozni kezd. A márciusban tömegesen nyíló sárga virágok tűzpiros termésekké fejlődnek. A bogyónak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, amiből manapság már pálinkát is készítenek. Nem árt azonban ezt is megfelelő folyadékkal ellátni, amihez mindenképpen szerezzünk meg minőségi Gardena öntözőrendszert. Ennek segítségével egész évben vízhez juttathatjuk a cserjét. Ez főleg a kezdeti időszakban fontos, amikor a növény még növekedésben van.  

Füge 

Az ízletes füge korábban még inkább a délebbi területeken fejlődött ki igazán. Az éghajlat változásnak köszönhetően azonban manapság már Magyarországon is rendkívül finom gyümölcsöt tudunk fogyasztani. A mediterrán régióból származó bokor hatalmassá képes fejlődni, itthon azonban inkább dús cserjékkel találkozhatunk. Amennyiben bő termést szeretnénk, tegyük védett helyre. Egy déli fekvésű fal mellé vagy egy zárt udvarban lehetősége van akár kétszer is beérni. Egyszer nyár közepén fogyaszthatunk belőle, másodszor pedig jó idő esetén októberben tudunk fügét enni. A gyümölcsöt érdemes nyersen falatozni belőle, esetleg lekvárként eltenni a téli időszakra. Ahogy mi magyarok szinte bármit meg tudunk főzni pálinkának, úgy mindez a fügével sincs másként. Az ízletes nedű azonban kevés helyen vásárolható, így érdemes saját magunknak gyártani belőle.  

Összegezve 

Ebben a cikkünkben tehát olyan dísznövények mutattunk be, amelyek nemcsak jól néznek ki, hanem termésük még fogyasztható is. A húsos som mellett érdemes ültetni pár homotövis bokrot, illetve fügét is, amelyek mindegyike rendkívül igénytelen. Csak sok vízre és megfelelő fényre van szükségük. Előbbihez remek megoldás a minőségi Gardena öntözőrendszer, amelyet webáruházunkból is könnyedén be lehet szerezni.