Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Mire és hogyan használható a házi vízmű?

2021.12.09 14:56
Mire és hogyan használható a házi vízmű?

Biztosan Te is hallottál már a házi vízművek használatáról. Ezekkel az eszközökkel rengeteg pénzt meg lehet spórolni, hiszen a kúttal összekötve minimális mennyiségű csapvízre lesz szükség. Sokan a WC-öblítéséhez is ezt választják, de alkalmas továbbá az emeletes házak vezetékes víz nyomásának növelésére is egyaránt. 

De vajon, hogyan és mire is jó pontosan? Cikkünkben erre a kérdésre adjuk meg a választ és segítünk eligazodni a különböző típusú modellek között! 

Mik a feladatai a házi vízműnek? 

A webáruházunkban kapható berendezésekkel rengeteg otthoni feladatot el lehet végezni. Akár a nyári öntözésről, akár a tetőtérben elhelyezett vezetékek nyomásának növeléséről, a házi vízművek sok mindenre alkalmasak. Fontos azonban, hogy ezeknek a szivattyúja, illetve tartálya is különféle paraméterekkel rendelkezik, így mindenekelőtt meg kell tudni, hogy milyen vízigényünk is van pontosan.  

Az öntözéshez elegendő 1,5-3 bar nyomás, ahogy egy balatoni nyaralóhoz sem lesz szükség nagyobb vízhozamra. A célnak tehát egy egyszerűbb kivitel is megfelelhet, mint a Gardena 3600-as változata, aminek tartálya 19 literes, így bőven lesz lehetőség öntözni a veteményest. Ideális megoldás, amennyiben hatékonyan kívánod elosztani a vizet a háztartásban és a kültéren.  

A házi vízmű használata 

A működési elvhez azonban további két fontos szempontot is fontosnak tartunk kifejteni. Az egyik az emelő, illetve a szállítási nagyság. A házi vízmű használata esetén ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen mélyről kívánjuk a vizet eljuttatni a föld felszíne fölé. Minél lejjebbről és hosszabb vezetéken akarjuk kiszívni a vizet, annál nagyobb lesz a nyomásveszteség. Általánosságban elmondható, hogy hét méteres mélységben nagyjából 50%-os veszteséggel érdemes számolni. Ahogy a mélység nagysága csökken, úgy a veszteség is kisebb lesz.  

Hogyan köthető be a házi vízmű? 

Nem mindegy, hogy ásott, fúrt kútról, ciszternáról, esetleg kerti tóról van szó. A házi vízmű bekötésénél azonban nyugodtan tekinthetünk úgy, mintha egy szivattyúval dolgoznánk. A fő cél itt is, hogy az adottságait a lehető legjobban ki tudjuk használni úgy, hogy az nem veszít a teljesítményéből. A legfontosabb, hogy a bekötés során a csonkot ne szűkítsük be, mert akkor a hatásfokot csökkentjük le.  

Plusz egy tanácsot pedig a szűrőkkel kapcsolatban osztanánk meg. Mivel sokszor a víz olyan nagy sebességgel érkezik, hogy hordalékként egy kis plusz homokot is hoz magával, így nem árt beszerezni hozzá egy homokszűrőt sem. Ez egy medencés családi háznál valószínűleg amúgy is van elfekvőben. Azért is érdemes alkalmazni, mert a homok okozta problémákra nincsen garancia, így ezzel hiába is akarnánk az érvényesíteni.  

Összegezve 

Elmondható tehát, hogy a házi vízmű használata nagyban megkönnyítheti a mindennapi életet. Sokkal gazdaságosabb megoldás ennek segítségével öntözni a veteményest, de a kerti tó kapcsán is hasznát lehet venni.