Blog

Hogyan vásároljunk magokat tavaszra?

2021.04.01 16:42
Hogyan vásároljunk magokat tavaszra?

Bár korábban még mindenki a saját maga által megtermelt növényekből szárított magokat, manapság ez már igen ritka. A zöldségek szaporítása inkább a boltban megvásárolt szemekből történik, így ezek már nehezebbel alkalmazkodnak a kertben lévő feltételekhez. De vajon, hogyan érdemes akkor magokat vásárolni? Ebből a cikkből minden kiderül!

A megfelelő zöldségféle kiválasztása

Számos zöldségféle viseli egy adott földrajzi régió nevét. Ilyen a Bamberger Rettich, azaz a retek, vagy éppen a Stuttgarter Riesen, amely pedig egy vöröshagyma fajta. Beszélhetünk továbbá az Erfurter Zwergről is, amelyből ízletes karfiolokat nevelhetünk.

A tökéletes mag megtalálása azonban nem ilyen egyszerű. Sok mindentől függ, hogy az adott szemek milyen arányban csíráznak ki. Biztosítani kell számukra a megfelelő időjárási viszonyokat, a jó minőségű és tápanyagdús földet, illetve a hiányzó összetételek pótlását is. Érdemes tehát körbe nézni a Substral tápoldat kínálatunkban is, hiszen ennek használatával sokat tehetünk a növekedésükért.

Termesztés a természetben vagy a laboratóriumban?

A megbízható növényfélék mellett, amelyekből a megbízható magok is származnak, számos egyéb hibrid változatot is vásárolhatunk, amiket kifejezetten a bio kertek számára fejlesztettek ki. A keresztezéssel létrejött fajták termése jóval gazdagabb lesz, de már maga a növény is magasabbra nő meg.

Amennyiben azonban a kertészek újra elvetnék az ezektől a növényektől származó szemeket, az utódoknak már teljesen más tulajdonságai lesznek, mint az előző fajtának. Nemrég már megjelentek a biotechnológiából származó tenyésztési módszerek is, mint például a sejtfúzió. Léteznek továbbá környezetbarát magok is, amelyekkel bárki képes tovább szaporítani a növényeit. Azonban a legtöbb kertész még mindig inkább a természetes eljárásokat részesíti előnyben.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő magokat?

A veteményeskert kialakítása néha szakértelmet kíván meg. Nincs ez másként a magok kiválasztásánál sem, hiszen sok mindent kell tudni ahhoz, hogy a megfelelőt vásároljuk. Legyen szó kukoricáról, salátáról, retekről vagy éppen cékláról, mindegyik esetében a legfontosabb a szavatossági idő. Azt hihetjük, hogy nem számít, mikor jár le az adott csomag mag, ám ez nagyban befolyásolhatja a csírázás esélyeit.

Emellett nem érdemes olcsó és drága szemeket sem választani. Sok esetben ugyanis hiába van a száz forintos csomagban rengeteg mag, ha azok kis eséllyel kelnek ki. Ugyanígy igaz a drágábbik változatnál is, hiszen ezekben legtöbbször jóval kevesebb darabot találhatunk, ám ez nem azt jelenti, hogy ezek biztosan ki is csíráznak a kertben.

Substral tápoldat kínálata

Substral tápoldattal sokat segíthetünk a növények fejlődésében, mindegy, hogy zöldségről vagy éppen virágról van szó. A termékek kiválóan alkalmazhatóak akár szobanövények, akár muskátlik, akár zöld növényekhez egyaránt.

Összegezve: A megfelelő zöldség magok kiválasztása sok esetben szakértelmet igényel. Nem mindegy, hogy milyen csomagot vásárlunk meg, hiszen fontos annak lejárati ideje és a benne található magok száma is. Lehetőségünk van azonban segíteni a növények fejlődését, így érdemes körbe nézni a Substral tápoldat kínálatunkban is. Ezek támogatják a zöldségek növekedését és ellátják őket a megfelelő tápanyaggal.