Blog

Hómentesítés a ház körül- nem csak a só létezik!

2021.01.05 18:15
Hómentesítés a ház körül- nem csak a só létezik!

Amikor nagy fehér pelyhekben hull a hó, kezdetben még csak gyönyörködünk benne. Aztán egyre több és több esik, s ha a hőmérséklet fagypont alatt marad, bizony a mi dolgunk lesz biztonságossá tenni a ház körüli járdákat és a kocsifeljárót. Ennek egyik lépése a lapátolás. Miután pedig a megmaradt hó kicsit megolvad, aztán megfagy, le kell szórnunk valamilyen anyaggal.

Ma már sokan tisztában vannak a sószórás káros hatásaival, de sajnos nem elegen. Cikkünkben bemutatjuk, miért a legrosszabb választás hó- és jégmentesítésre a só, s alternatív megoldásokat is ajánlunk.

Miért ne hómentesíts sóval?

Egy 2009-es kormányrendelet alapján csak olyan anyag használható belterületen jégmentesítésre, mely nem károsítja a fás szárú növények egészségét. A só ennek a feltételnek nem felel meg, hiszen elvonja a vizet a növényektől, így akár el is pusztíthatja őket. Ugyanakkor nemcsak a növényekre káros. Lássuk, mit okozhat még a só:

  • Árt a sétáltatott házikedvencek tappancsának.
  • Tönkreteszi az aszfaltot.
  • A közművek csöveibe bejutva is károkat okoz.
  • Kimarja a cipőt és a nadrágszárat.
  • Károsítja az autógumit.

A fenti okokból a ház körüli hómentesítés során is kerüljük a sót.

Alternatívák só helyett

Ahogy láttuk, a só nagyon káros a természetes és ember alkotta világra is. Szerencsére azonban nemcsak a só létezik, ha ház körüli hómentesítésről van szó. Lássuk az alternatívákat!

Homok

Kézenfekvő és könnyen beszerezhető anyag a homok. Bár nem fogja feloldani a jeget, kiválóan betakarja, így elhárítja a csúszás veszélyét. Elég csak összesöpörni a ház körül, miután elolvadt a hó.

Fahamu vagy forgács

Lehetőségeinkhez mérten ezt a két anyagot is használhatjuk. Ha van a közelben faipari műhely, vagy fával fűtünk, akkor könnyebb helyzetben vagyunk. Ezek sem oldják a jeget, de megszüntetik a csúszásveszélyt. Sajnos takarítani nehezebb őket.

Zeolit

A Zeolit vulkanikus kőzet, zúzott állapotban. Szintén környezetbarát. Meglehetősen drága, azért kevesen választják.

Kálcium-klorid és zöldsó

Nagyon hatékony és nem ártalmas a környezetre a kálcium-klorid. Használhatjuk ezt, vagy a zöldsót, mely 20%-ban szintén tartalmazza. A zöldsóban van még édesvízi mészkő is. Mindkét anyag elmorzsolódik, s eltűnik a hó elolvadása után, így nem kell takarítanunk utánuk.

Vinasz

A cukorgyártás egyik mellékterméke a vinasz. Sajnos kellemetlen szagot áraszt, viszont a növényeknek kimondottan hasznos. Ha a talajba szivárog, akkor táplálja őket, mintha csak trágya lenne.

Tanácsok hó- és jégmentesítéshez

Miután megtaláltuk a só megfelelő alternatíváját, szórjuk vele a jeget olyan gyakran a ház körül, amilyen gyakran szükségét érezzük. Ha zacskóból végezzük a szórást, akkor könnyen kiönthetjük és elpazarolhatjuk az agyagot. Ennek elkerülésére egy kézi szóró télen nagy segítséget jelent, hiszen finomtól egészen durva szemcsés anyagokig bármit szórhatunk vele.

Ha időközben friss hó esik, azt is szükséges a ház körüli utakról ellapátolni. Ha nem vagyunk edzésben, akkor a munka előtt könnyed mozdulatokkal melegítsünk be! Keressünk ergonomikus hólapátot, mely tehermentesíti a gerincet és a hátat!

Összegezve: A téli feladat közül a legnehezebb a hó- és jégmentesítés. Sajnos sokan sót használnak a ház körüli csúszós felületeken, pedig ezzel sok kárt okoznak az élő és mesterséges környezetnek. A fenti cikkben szereplő környezetbarát megoldások egytől egyig kiválóan helyettesítik a sót, és használatuk biztonságos.