Blog

3 hosszan díszítő növény a hideg hónapokra

2021.10.22 17:00
3 hosszan díszítő növény a hideg hónapokra

Senki sem gondolná, hogy a kert egész évben színpompás lehet, csak okosan kell ültetni a megfelelő növényeket. Szükség lesz örökzöldekre és virágzó típusokra egyaránt, hogy még januárban se legyen minden szürke és unalmas. Bár régen mégcsak tavasszal és nyáron lehetett kint szorgoskodni, ma ez már másként alakul. Egy minőségi Gardena kerti kapa segítségével még most is ültethetünk olyan fajtákat, amik rövid időn belül színessé varázsolják az udvart. 

Örökzöldet vagy folyamatosan megújulót érdemes választani? 

Az, hogy valami hosszan díszít, nem feltétlenül jelenti azt, hogy színes és virágzik, de nem is kell csak örökzöldet ültetni a kertbe. Pár fenyőfa, tűlevelű és egyéb típus természetesen egész évben szép hátteret varázsol az otthonunk köré, azonban egyik évszakban sem változnak igazán. Érdemes tehát pár színesebb típust is beválogatni. A minőségi Gardena kerti kapa minden esetben a segítségünkre lehet a kinti munkálatok során.  

Ültethetünk évszakok szerint is sorban, hogy az egyes fajták ne akadályozzák egymást, de megfelelő válogatással erre se lesz szükség. Lássuk azokat a különleges fajtákat, amik ilyenkor is üde színfoltok lehetnek a kertben.  

Astelia chathamica 

Ez a télálló bár örökzöld, nem hagyományos árnyalatban tündököl. Az ezüstös és kardszerű levelekkel igazán fel tudja dobni az ágyást, bármely évszakban vonzóvá teheti az udvar egyik üres területét. A nőivarúak néha akár virágot is hozhatnak, amik aztán narancssárga bogyóvá alakulnak át. Kedvelik a félárnyékos helyeket és a termékenyebb talajt, így egy kis trágya nem fog neki ártani.  

Brunnera macrophylla 

A kaukázusi nefelejcs egy ezüstös szív alakú levelekkel rendelkező látványos fajta, ami ráadásul az árnyékos területeket kedveli. Kora tavasszal ráadásul fürtökben virágot is hoz, de télen is rendkívül mutatós tud lenni. Nagy előnye ráadásul, hogy a levelei érdekes tapintása elriasztja a kártevő csigákat a környékről.  

Helleborus foetidus 

A hunyor egész évben megbízhatóan és feltűnően díszíti a kertet, hiszen visszafogott, ámde látványos kinézetével mindenhol jól tud mutatni. Az ólomszínekben pompázó levelek tökéletes összhatást nyújtanak a harang alakú virágaival, amik lime és zöld árnyalatokban jelennek meg rajta. A legjobban a meszes talajban érzi magát, itt él el a legtovább. Egy kis dúsítással tehát bármely udvaron megállja a helyét ez a különleges hunyorfajta.  

Összegezve 

Bár sokan úgy gondolják, hogy télen a kert is unalmas és színtelen, az említett három növény segítségével azonban minden udvarba bevihető egy kis élet, még a fagyos hónapokban is. A minőségi Gardena kerti kapa segítségével ráadásul még a saját munkánkat is megkönnyíthetjük.