Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Kerti teendők szeptemberben

2020.08.26 14:20
Kerti teendők szeptemberben

Szeptemberben, az indián nyár idején kellemes a kertben tevékenykedni. Egy kis napsütés, lágy szellő, csendes esők jellemzik az ősz ezen időszakát. Kertünkben számos teendő akad. Vegyük sorra, melyek ezek!

Szeptemberi betakarítás

A szeptember a szüret ideje is. Amiért egész évben munkálkodtunk, mostanra beérett. Főleg a téli alma, a téli körte, dió és a szőlő szüretelése időszerű ilyenkor. De ne felejtsük el kiszedni a hátralévő sárgarépát, hagymát, céklát és burgonyát sem. Amennyiben van másodvetésű bab vagy saláta a kertben, azt is takarítsuk be.

 

Szeptemberi tápanyagpótlás

Nyáron a termőföldből elhasználódnak a tápanyagok. Ha folyamatosan szép kertet szeretnénk, fontos utánpótolnunk ezeket. Ugyanez vonatkozik a pázsitra is.

A talaj táplálása

Miután ágyásaink kiürültek, mindenképpen trágyázzuk a talajt. Ez többféle anyaggal történhet. Legjobb az istállótárgya. Ennek hiányában megteszi a komposzt vagy a szárított marhatrágya is. Ha műtrágyával dolgozunk, ősszel a káliumot- és foszfort tartalmazót részesítsük előnyben. A talaj gondozásához hozzátartozik annak felásása. Mivel ez nehéz fizikai munka, lényeges a megfelelő ásó választása.

A gyep táplálása ősszel

A szép pázsit záloga a folyamatos gondozás. Szeptemberben arra figyeljünk, hogy kapjon elég levegőt. Távolítsuk el róla a növényi hulladékot, majd szurkáljuk meg villával. Ezután tápláljuk a gyepet őszi - káliumban gazdag- műtrágyával.

 

Szeptemberi ültetés

Miután megtörtént a szüret és a talaj táplásása, rögtön gondolhatunk a jövőre. De mit is ültethetünk szeptemberben?

Faültetés szeptemberben

A gyümölcsfák ültetése is szeptemberi teendő. Ássunk nekik körülbelül 120x120 cm területű gödröket, melyek 70 cm mélyek.

Bokrok, cserjék ültetése ősszel

Itt az idő a szamóca, szeder, málna és egyéb népszerű bogyósgyümölcsök szaporítására. Szőlőoltványokat is ilyenkor ültessük! Ezeknek a növényeknek kisebb gödör is megfelel: 70x70 cm alapterületű és 60 cm mély.

Növények ültetése

Szeptemberben még olyan növényt is tudunk ültetni, mely még abban az évben termést hoz. A kelkáposzta, brokkoli, káposzta és a zöldsaláta, hónapos retek, spenót és a sóska ebbe a kategóriába tartoznak. Ha pedig már a következő évre tervezünk, ültessünk például fokhagymát. Ültetés előtt fontos a talaj megtisztítása. Ez gyomlálást, gereblyézést és egy kis átforgatást jelent.

Szeptemberi virágültetés

A tavasszal nyíló hagymás virágok már szeptemberben a földbe kerülhetnek. Ha pedig szeretnénk ősszel és télen is díszes ágyásokat, ültethetünk például árvácskát.

 

Összefoglalva: A nyár végével nem fogyatkoznak a kerti teendők. Szüretelés, tápanyagpótlás és új növények ültetése vár azokra, akik a jövőben is rendezett kertet szeretnének. Szerencsére a szeptemberi időben jól esik a kerti munka.