Blog

A kerti tó téliesítése lépésről lépésre

2021.11.19 12:54
A kerti tó téliesítése lépésről lépésre

Lassan itt a tél, így ideje minden kinti szerszámot, eszközt és berendezést téliesíteni. Nagyon fontos feladat továbbá, hogy a felsorolt kellékek mellett, ne feledkezzünk meg a kerti tóról sem. Az udvar szépségét és büszkeségét jelentő területet ugyanúgy fel kell készíteni a fagyokra, mint bármi mást odakint. De vajon milyen lépései vannak ennek? Mire kell odafigyelni a Gardena öntözőrendszer téliesítése során? Lássuk tehát ezeket! 

A kerti tó téliesítése lépésről lépésre 

A tó estén kicsit komplikáltabb művelet, hogy annak semmi baja ne legyen a téli időszakban. Nem véletlenül szükséges alaposan körbejárni a témát, mielőtt nekiesünk a feladatnak.  

1. Lépés: A víz megtisztítása 

Amint lehullott az utolsó falevél, fontos, hogy alaposan megtisztítsuk mindenféle szennyeződéstől a vizet. Nem árt tehát utoljára hagyni a tó téliesítését, hiszen addig még sok minden fog belepotyogni. Nemcsak a leveleket szükséges eltávolítani, hanem mindenféle növényi hulladékot, ágat, illetve természetesen a kártevőket egyaránt.  

Ez azért fontos lépés, hogy a szerves anyagok viszonylag gyorsan bomlásnak indulnak, ami a tél folyamán kiülheti a tavunk élővilágát. Ilyenkor tehát nemcsak a víz felületét kell megtisztítani, hanem a mélyebb rétegeket is, illetve a tó alját egyaránt. Érdemes a művelethez beszerezni egy speciális hálót, esetleg egy porszívószerű berendezést, ami még a legmakacsabb iszapot is felszedi az aljáról.  

2. Lépés: A tó leengedése 

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy a tavat leengedjük, akkor hagyjuk néhány napig, hogy minden része kiszáradhasson. Ha halak is élnek benne, akkor azokról se feledkezzünk meg, készítsünk számukra egy helyet, ahol a téli időszakban úszkálhatnak. A tónak nem árt, ha tavaszig szellőzik, még akár a köveket is megszabadíthatjuk tőle, illetve szükség esetén a tófóliát is lecserélhetjük. Erre főként akkor van szükség, ha év közben sérülést vagy pedig szivárgást tapasztaltunk.  

3. Lépés: A fólia használat 

Amikor látjuk, hogy már túl hideg van, akkor nem árt egy fóliát beszerezni, amivel befedjük a tavat. Ha azonban nem engedtük le és befagyott a felszine, akkor ezzel nem szükséges foglalkozni, hiszen odalent így is megfelelő lesz a hőmérséklet.  

+1 tipp: Ha a tóban benne hagyjuk a buborékokat is kibocsájtó szivattyút, akkor az nem engedi, hogy a felszín befagyjon.  

Gardena öntözőrendszer téliesítése 

A Gardena öntözőrendszer téliesétéséről se feledkezzünk meg, hiszen ez számos összetevőből áll. Ide tartozik a vezérlő, a szórófejek, de még a szerelvények és a KPE idomok is egyaránt. Ezekre mostantól nem lesz szükség, legalábbis a tavaszi időszakig biztosan nem. A tó környékét sem kell öntözni, így utolsó lépésként ezt is tegyük meg a tél beállta előtt.  

Összegezve 

A tó téliesítésének lépései tehát egyértelműek és egyszerűek. Tisztítsuk meg a vizet, engedjük le és fedjük be fóliával. Ami pedig a Gardena öntözőrendszer téliesítését illeti, arról se feledkezzünk meg, mint utolsó lépés.