Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Tavaszi kerti munkák: a levendula metszése

2020.03.12 10:25

Tudtad, hogy a levendula az árvacsalán félék családjába tartozik? Egész Európában őshonosak a különböző fajai, de még Afrikában és Ázsiában is megtalálhatóak. A közönséges levendulát termesztik hazánkban a leginkább, a levendula teát vagy a belőle készített illóolajok jótékony hatását pedig majd mindenki ismeri, mi is bemutattuk már egy cikkünkben. Különleges színe és illata miatt nagyszerű dísze a kertnek, nem mellesleg egyszerű gondozása miatt kedvelt ez a dísznövény. Te is szeretnél saját levendula ligetet a kertedben? Kezdő kertészként is bátran ültetheted, adunk néhány tippet, hogy magabiztosabb légy!levendula_gardenaweben

A levendula gondozása

A levendula jól tűri a szárazságot és kifejezetten kedveli a napfényt. Ha egész évben békén hagyod, azaz nem metszed, idővel egy nagy, akár 60 cm magas, fásszárú bokorrá terjeszkedik. Ez azonban sok eső esetén nem előnyös, hiszen nyáron könnyen megrohadhat, a fagyosabb őszben pedig jéggé fagyva a szárak között nagy pusztítást végezhet a víz. Tudd, hogy hiába vágod vissza a fássá keményedett részeket, azok már nem fognak új hajtást hozni, levendulád előbb-utóbb felkopaszodhat. Pedig virág mindig csak az adott évben növesztett száron lesz.

A levendula metszésének ideje

Akkor mikor metszed meg a levenduládat? A válasz: virágzás után bármikor. De a legjobb, ha egész évben odafigyelsz rá! Mindig vágj belőle egy kicsit, alakítsd a formáját, így elkerülheted, hogy fás szár alakuljon ki. Az őszi metszéssel a hideg télre készítheted fel a bokrocskákat. A tél, azaz a növények nyugalmi időszaka után februárban már egy erősebb metszést hajthatsz végre, azonban még márciusban sem késtél el.

A levendula helyes metszése

Nem kell ehhez különösebb tudást, csak egy jó metszőolló! A télen elhalt részeket ilyenkor kivághatod. Ha ősszel nem metszettél, akkor a levendula szárainak több, mint felét, akár kétharmadát lecsípheted, nem lesz baja. Az öregebb levendulák esetében azonban figyelj arra, hogy a fás szárak fölött hagyj meg új részeket, hisz a fás részen nem fog tudni új hajtást hozni! Ha vágsz a szárakból, akár a friss hajtásokból, akkor a metszés helyén több elágazással fog friss hajtásokat növeszteni. Metszés után rémisztő lehet a növény kinézete, de ne aggódj! Így biztosítod a levendula számára a megújulást, hamar magára talál és növekedésnek indul. Rengeted virággal fogja meghálálni a gondoskodást.

Miért jó a levendula a kertben?

A levendula nem túl kényes, átlagos körülmények között is rengeteg virágot hozhat. A kerted megtelik majd élettel, hiszen a méhek és a pillangók is rettentően szeretik. A nyári estéken te is élvezni fogod a kertet betöltő levendulaillatot! A saját kertedből vágott levendulából pedig dekorációkat magad is készíthetsz! Az egyszerű csokortól az ajtódíszen át rengeteg lehetőséged van, ezeket akár ajándékba is adhatod a családban vagy a barátaidnak! 

 

Metszőollóink között biztosan megtalálod a kezedhez legjobban illő vágószerszámot a levenduláid gondozásához, folyamatos metszéséhez!