Blog

A medence szakszerű téliesítése

2021.09.18 12:40
A medence szakszerű téliesítése

A medence téliesítésére ugyanúgy szükség van, mint a növények gondozására vagy éppen a locsolótömlő víztelenítésére. Ahhoz, hogy az épített vagy a felállítható változatunk sokáig bírja és a minőségében se tegyen kárt a fagy, szükség van Gardena kerti szivattyú használatára, amivel az utolsó csepp vizet is kiszedhetjük a kerti medencénkből. Lássuk tehát, hogyan téliesíthetjük azt!

Miért van szükség téliesítésre?

A medence elrakása a téli időszakra elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő időszakban is újra használni tudjuk azt. Ha ez elmarad, akkor a téli fagyok gyorsan maradandó károkat okozhatnak a berendezésben, amely további költségekkel terhelik majd a család számláját. Nemcsak a medence falában, hanem az összes elememnél és a gépészeti részeknél is gond lehet a későbbiekben. 

A téliesítés céljai tehát a következőek:

- A medence gépészeti rendszerének megóvása. 

- A csövek és a szerelvények fagyás elleni védelmi. 

- Magának a medencetest és a burkolat tartósságának megőrzése. 

A téliesítést akkor érdemes és szabad elvégezni, ha a víz hőfoka már tartósan 15 fok alatt van, hiszen addig valószínű, hogy még sokszor használatba vesszük majd azt. Azonban, ha nekilátnánk a leengedésnek, akkor szükség lesz Gardena kerti szivattyú használatára, hiszen csak ezzel tudjuk kiszedni az összes vizet könnyen és gyorsan. 

A téliesítés folyamata lépésről-lépésre

Először mindenképpen a víz leengedésével kell kezdeni. Természetesen megoldható, hogy benne maradjon, ám ha belegondolunk, legalább nyolc hónapig nem használjuk majd az eszközt. Praktikusabb azt teljes mértékben eltenni télre, mint speciális folyadékot beszerezni, hiszen így még az udvaron sem lesz útban a medence. Mindenképpen vegyük ki a létrát, a lebegő fényforrásokat, majd a Gardena kerti szivattyúval szivattyúzzuk ki az utolsó csepp vizet is. Ezt követően tisztítsuk meg belül és kívül is az anyagot, majd szedjük elemeire. Ezeket gondosan rakjuk bele egy zsákba vagy dobozba, hogy ne rozsdásodjanak és penészesedjenek meg. 

Amennyiben szűrővel is rendelkezünk, ne feledkezzünk eltávolítani abból az összes vizet, majd fedett, fagymentes helyre tenni azt. A vízforgatók ugyanis sok esetben kimaradnak a téliesítésből, majd tavasszal eszmélünk csak rá ismét, hogy valami nem stimmel vele. Ez is plusz költség lehet, így érdemes még idejében megelőzni ezt a problémát. Miután minden biztonságosan el lett csomagolva, mehetnek is a garázsba, esetleg tárolóba, ahonnan majd májusban ismét elővehetjük azt. 

Mi a helyzet az épített medencékkel?

Ezeket ugyanúgy téliesíteni szükséges, ám a folyamat kicsit másként megy. Távolítsunk el itt is minden kiegészítőt, majd állítsuk be a pH-t, adagoldjunk téliesítő folyadékot, amit folyamatos kevergetés mellett teszünk meg. Ez fontos, hiszen mindenhova jutnia kell belőle, csak így óvható meg a berendezés a fagyási károktól. Itt se feledkezzünk meg a homokszűrőről, illetve a csőrendszerek víztelenítéséről. Szereljük le a szivattyút, a vegyszer adagolót, illetve az ellenáramoltatót és tegyük száraz és meleg helyre a téli időszakra. Jöhet egy jó minőségű takarófólia és már meg is vagyunk azzal a bizonyos téliesítéssel.