Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Még mindig van mit tenni a kertben! Novemberi tanácsok

2020.11.20 13:18
Még mindig van mit tenni a kertben! Novemberi tanácsok

Novemberben reggeli fagyok, tartós esőzések és rövidebb nappalok jelzik, hogy közeleg a tél. Életritmusunk lelassul. Mivel a nap is kevesebbet süt, nincs nagy kedvünk kimenni a kertbe. Pedig bőven akad még tennivaló. Írásunkból kiderül, melyek a halaszthatatlan novemberi teendők, és hogy érdemes őket elvégezni. Az alábbi tanácsokat követve eredményes készíthetjük fel kertünket a télre.

Betakarítás? Novemberben is aktuális!

Néhány gyümölcs és zöldség az enyhe fagyok ellenére továbbra is betakarítható. Nézzük, mit tartogat még kertünk:

 • Folyamatosan szedhetjük a hosszú tenyésztésű póréhagymát és a hidegtűrő bimbóskelt.
 • Az utolsó gyökérzöldségeket is szedjük fel.
 • Egyes sütőtök fajták az első fagyok után a legjobbak.
 • A csicsókát egész télen szedhetjük (a betakarítást fagymentes napra tegyük).
 • A folyton termő málnák ilyenkor szüretelhetjük
 • A birsalmának és a naspolyának is most van itt az ideje.

Mindent, amit összegyűjtöttünk, tegyünk hűvös, fagymentes, de szellős helyre. Ez lehet veranda, fűtetlen garázs vagy pince.

 

Óvjuk fagyérzékeny növényeinket!

Ne feledjük el, hogy minden növénynek máshol van a tűréshatára. Néhányat már októberben érdemes bevinni, míg vannak olyanok, melyek csak takarást igényelnek.

Beköltöztetés

A szobanövényeket lehetőleg már november előtt költöztessük be. Egyes fajták ugyanis már 10-15 fokot is hidegnek éreznek. A gumós begóniát, dáliát, kánnát, gladióluszt, gumós begóniát szedjük fel. A fagyérzékeny hagymákat és gumókat szintén jól szellőző ládába helyezzük.

Fagyvédelmi tanácsok

Azok a növények, melyek kint maradnak, esetenként csak mérsékelten fagyállók. Ilyenek a mediterrán cserjék és virágok. Segítsük túlélésüket a tövek takarásával.

Ültetés novemberben? Naná!

Az őszi hónapokban és jó ötlet még néhány növényt elültetni. Természetesen csak miután már felástuk és trágyáztuk a talajt. Mi több, nem mindegy, hogy mit ültetünk ilyenkor.

Fák, cserjék

Hagyományosan a november a fás dugványok és cserjék elhelyezésének az ideje. Ilyenkor kevésbé hideg a talaj, mint tavasszal. A friss ültetéseket öntözzük, töveikhez mulcsot helyezzünk.

Virágok

Ha tavaszra pompás liliomokat és tulipánokat szeretnénk, akkor most tegyük a földbe a hagymákat. Néhány lágyszárú növényt (pl. varjúháj, pozsgás növények) akár ilyenkor is szaporíthatunk, tőosztással. Rózsatöveket pedig egészen a fagyokig ültethetünk bátran.

Zöldségek

Novemberben néhány télálló zöldséget is elvethetünk. A következőket érdemes:

 • fehérrépa
 • sárgarépa
 • saláta
 • fokhagyma
 • vöröshagyma

 

Novemberi nagytakarítás a kertben? Rajta!

Ősszel valójában a téli pihenésre és a tavaszi felüdülésre készítjük fel a kertet. Ez indokolja, hogy a lehető legnagyobb rendet kell teremtenünk novemberben.

Metszés

A lombhullató fákra és cserjékre ebben az időszakban nagyon ráfér egy metszés. Ez az egyik leghasznosabb novemberi teendő.

Őszi permetezés

Ha tavasszal kevesebb kórokozóval és kártevővel szeretnénk harcolni, akkor ne hagyjuk ki a novemberi lemosópermetezést! Minden fás szárú növényt permetezzünk, de az örökzöldeket ne. A permetező szert annak függvényében válasszuk ki, az adott évben melyik kórokozó volt jellemzőbb.

Tennivalók a gyep körül

A pázsitot se hanyagoljuk el novemberben. A lehullott leveleket mindig távolítsuk el, különben rothadásuk utat nyit a kórokozóknak. Így tavaszra tönkre mehet a gyep. Táplálásra műtrágyát alkalmazhatunk. Amíg az első dér meg nem csípi a füvet, addig rendszeresen nyírjuk.

Kerti eszközök

Miután már nincs rájuk szükség, tisztítsuk le a kerti eszközöket is. Ha például befejeztük az ásást, lemosás és szárítás után érdemes a kerti ásó felületét drótkefével is átdörzsölni. Ha javítanivalót találunk az eszközökön, vagy élezésre van szükség, azt most végezzük el. Ezután a fém részeket olajos ronggyal dörzsöljük át, megelőzve a rozsdásodást. A fa felületeket viasszal kezelhetjük.

 

Összefoglalva: Bár közeleg a tél, a novemberi kerti teendők sora még igencsak hosszú. Ugyanakkor tekinthetünk úgy is ezekre a munkákra, mint tavaszi előfeladatokra. Ha most elvégezzük őket, tavasszal lényegesen könnyebb dolgunk és szebb kertünk lesz.