Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Mikor metsszük a gyümölcsfát?

2020.08.28 13:55
Mikor metsszük a gyümölcsfát?

A kerti munkák közül az egyik legidőigényesebb munka a gyümölcsültetvények gondozása. Nagy szakértelmet igénylő folyamat ezeknek a gyümölcsfáknak a metszése. A fa fejlődése szinte teljes mértékben attól függ, hogy helyesen gondozzuk-e meg a növényt. Csak akkor lesz bő termésünk, ha megfelelő metszést végzünk rajtuk a megfelelő időpontban. Nem mindegy, hogy melyik fajtával mikor foglalkozunk több időt.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mikor metsszük meg a gyümölcsfákat.

Mikor metsszük a gyümölcsfákat?

Erre két időpont is van. Az egyik tavasszal, a másik pedig ősz végén, tél elején van. Egyes fajtákon nyáron is alakíthatunk, de a legbiztonságosabban ebben a két időszakban nyúlhatunk hozzájuk. Nyáron mindenképpen a rügyfakadás előtti időszakban érdemes nekilátni, amikor már nem fagy és van lehetősége begyógyulni a metszés által okozott sebnek. Az őszi alkalom hasonló kell, hogy legyen. Még a fagyok előtt, plusz öt fokig szabad metszést végezni.

Ágvágó olló használata

A mikor mellett nem mindegy az sem, hogy hogyan tesszük mindezt. Megfelelő eszköz nélkül ugyanis nem érdemes nekikezdeni. A gyümölcsfák metszését mindenképpen fertőtlenített ágvágó ollóval érdemes megtenni, hiszen így kisebb eséllyel visszük át a fertőzéseket egyik fáról a másikra. Az ágvágó olló használata azért is előnyös, mert sokkal könnyebben dolgozhatunk vele, mint bármilyen másik eszközzel.

Csonthéjas gyümölcsfák metszése ágvágó ollóval

A csonthéjas gyümölcsfák közé tartozik a meggy, a szilva, a kajszi- és az őszibarack, illetve a cseresznye és a mandula is. Ezeknél a fajtáknál fontos, hogy semmilyen metszést ne végezzünk télen. Ezeket könnyen megtámadja a gutaütés, de az ágrákosodás betegségének is ki vannak téve. Ezek mind a fiatal, mind az idős fákra veszélyes fertőzések és ha egyszer megtámadja őket, akkor onnan már menthetetlen a fa. Éppen ezért fontos, hogy mindig tisztított ágvágó ollót használjunk a metszés során, így is segíthetünk a betegségek terjedésének megállításában.

Almatermésűek metszése ágvágó ollóval

Ebbe a fajba tartozik a körte, a birsalma, a naspolya és természetesen az alma is. Ezeket a gutaütés nem veszélyezteti, így kevésbé fogékonyak a betegségekre. Az almatermésűeket tehát akár télen is metszhetjük az ágvágó olló segítségével. Ebben az esetben is figyeljünk oda, hogy a hőmérséklet semmiképpen se legyen fagypont alatti. Ekkor már nehezebben gyógyulnak a sebek, amiket minden esetben zárjunk le sebzáró anyaggal.

Bogyós gyümölcsök metszése ágvágó ollóval

A bogyós gyümölcsök esetében a letermett vesszőkön a legjobb nyáron elvégezni metszést. A szüret után már neki is láthatunk a munkálatoknak az ágvágó olló segítségével. Itt is sokkal könnyeb dolgunk lesz, ha ezt az eszközt alkalmazzuk, hiszen a málnának és a szedernek is vannak szúrósabb fajtái. Ha nincs lehetőségünk vagy időnk nyáron metszést végezni, akkor ősszel még megtehetjük, de ne húzzuk túl sokáig.

Összegezve:

A gyümölcsfák metszése tehát szakértelmet igényel, de a kisebb munkálatokat házi eszközökkel is elvégezhetjük. Az ágvágó olló használata sokat segít a növények gondozásán. Fontos, hogy a csonthéjas fákat semmiképpen se vágjuk vissza télen, hiszen nagyon fogékonyak a különböző betegségekre. Az almatermésűekkel fagypont felett tulajdonképpen bármikor foglalkozhatunk, míg a bogyós gyümölcsöket érdemesebb inkább nyáron metszeni. A letermett vesszőket ágvágó olló segítségével pillanatok alatt eltávolíthatjuk.