Blog

Mikor vigyük be a szobanövényeket a lakásba ősszel?

2021.09.20 14:47
Mikor vigyük be a szobanövényeket a lakásba ősszel?

Lassan itt az ideje, hogy a nyár elején kiköltöztetett szobanövények ismét a lakás melegét élvezhessék. Mivel az őszi fagyok általában hirtelen jönnek, így érdemes folyamatosan figyelni az időjárást. Érdemes azonban már idejében bepakolni őket, hogy legyen idejük a regenerálódásra. Cikkünkből kiderül, hogy mikor érdemes bevinni a zöldeket ősszel. 

A szobanövények gondozása ősszel 

Szeptember környékén a hőmérséklet egyre lejjebb és lejjebb megy, főként az esti és éjszakai időszakban. Ennek a nyár elején kitett szobanövények nem túlzottan örülnek, sőt, akadnak olyanok is, amiket már megvisel ez a nagy hőingadozás. Itt az ideje körülnézni a teraszon, az erkélyen és az udvaron, hogy miket kell beköltöztetni a téli hónapokra. Mielőtt azonban ismét a szoba melegét élvezhetnék, érdemes őket egy kicsit rendbe tenni.  

Növényzuhanyt a virágoknak! 

Mielőtt bevinnénk őket fedettebb helyre, érdemes adni nekik egy hatalmas zuhanyt. A Gardena locsolótömlő méretei lehetővé teszik, hogy az udvar bármely pontján elvégezhessük a műveletet. Érdemes persze mindezt óvatosan végezni, de mindenképpen fontos, hogy a növényen tanyát verő bogarak és kártevők lemosódjanak róluk. Ezáltal a házba se kerülnek be és nem fertőzik tovább a többi zöldet.  

Készítsük elő a helyüket! 

A szobanövények fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő fénymennyiség. Az elhelyezésük során tehát érdemes megnézni, hogy melyik, milyen területet kedvel jobban. Akadnak olyan virágok, amik tűrik a félárnyékos helyeket, nem szükséges nekik közvetlen napfény. Vannak azonban olyan zöldek is, amiknek egész télen szükségük van a világosságra. Ezeket tehát érdemes az ablak közelébe helyezni, így gondoskodhatunk az elegendő fénymennyiségről. Persze vegyük figyelembe a fűtőtesteket is, hiszen amennyiben azok az ablak alatt, vagy annak környékén helyezkednek el, abban az esetben a virágok könnyen kiszáradhatnak. Óvatosan tehát a radiátorokkal és a konvektorokkal! 

De mikor is vigyük be őket akkor tulajdonképpen? 

Mi azt mondanánk, hogy amint az éjszakai hőmérséklet tartósan 5-10 fok körül van, akkor érdemes elkezdeni a költöztetést. Mivel nem minden településen, udvarban, erkélyen van egyenletes hőfok, így nem tudhatjuk, hogy egy védettebb zugban mennyire esik le a hőmérséklet. Akadályozzuk meg tehát a túl késői bepakolást. Szeptember közepe-vége az az időszak, amikor mindezt megtehetjük, októberben már biztosan tartós lesz a hideg és már az első fagyok is megérkezhetnek.  

Összegezve 

Itt az ideje tehát beköltöztetni a szobanövényeket. Mielőtt azonban a lakásban kötnek ki, érdemes adni nekik egy nagy zuhanyt, ami eltávolítja a levelekről a kártevőket. A Gardena locsolótömlő méretei lehetőséget kínálnak arra, hogy az udvar bármely pontján elvégezzük ezt a teendőt. Így nem áztatjuk el az egész virágoskertet sem. Emellett fontos, hogy lehetőleg az első fagyok előtt már mindenki bent élvezhesse a szoba melegét. Szeptember közepétől tulajdonképpen már bármikor fagyhat éjszaka, így nem érdemes túlzottan eltolni ezt a munkálatot.