Blog

Mit kezdj a kerti hulladékkal?

2020.09.17 10:48
Mit kezdj a kerti hulladékkal?

A kerti hulladék felhasználása nem egyszerű. Nem szabad égetni, összegyűjteni és bezsákolni pedig hosszú folyamat. A folyamatos levélhullás ráadásul időt és energiát vesz el az embertől, hiszen hetente akár több alkalommal is szükséges lehet összeszedni ezeket. Ha a kerti hulladékot komposztáljuk, az nem csak a talaj számára hasznos, hanem nekünk is sokat segít. Nemcsak a pénztárcánknak, hanem a környezetnek is jót teszünk vele.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mihez kezdjünk a kerti hulladékokkal.

Mi számít kerti hulladéknak?

Kerti hulladéknak számítanak a zöldségek, levelek, olajos magvak, fűszernövények, a faforgács, a szalma, a fahamu, a tojáshéj, a vágott virágok és szobanövények, csonthéjak, festetlen natúr papír, a lomb és a fű, de még a kávé és a tea is.

Miért jó komposztálni?

Komposztálni azért jó, mert amellett, hogy felhasználjuk a kerti hulladékokat, a talajt is táplálhatjuk vele. Ezek lebomlása 12 hónapot is igénybe vehet. Ha ennél rövidebb ideig hagyjuk a komposztban, akkor azt csak a talaj felett használhatjuk fel. A megfelelően lebomlott, 10-12 hónapos anyagot azonban 15 cm mélyen forgassuk a talajba, ezzel segítjük a növényeket és a veteményest.

A komposztálás során egy természetes körforgást alakítunk ki a saját kertünkben. A folyamat során a zöldhulladékokból a növények számára tápanyagot tartalmazó, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik.

Mi kerülhet a komposztba a kertből?

A komposztba minden olyan egészséges zöldhulladék belekerülhet, ami nem volt vegyszerezve, vagy nem rohadt. Ha ilyen kerül bele, azzal kockáztatjuk a komposztot és a későbbiekben a veteményest is. A betegségek visszakerülhetnek a veteményesbe, így könnyen megtámadhatják akár a paradicsomot, a tököt vagy bármelyik virágot és gyümölcsfát.

Mi nem kerülhet akkor a komposztba?

Semmi esetre se tegyünk bele záptojás, üveg-, fém-, műanyag- vagy éppen papírhulladék. Emellett ne öntsük bele a porzsák tartalmát, a széntüzelésű kályhák salakját vagy éppen a sült konyhai maradékot, mint az olaj vagy a zsír.

Nyesedék mehet a komposztba?

A nyesedékek nagy része olyan zöldhulladék, amelyet bátran beletehetünk a komposztba. Figyeljünk azonban arra, hogy megfelelő méretűek legyenek, könnyen szellőzzön és nem utolsó sorban az arányok is rendben legyenek. Nem szabad nagy gallyakat és faágakat beledobálni, mert az nem tud komposztálódni. A nyesedékek lebomlás után nagyon jót tesznek a talajnak, hiszen minél többféle, annál több tápanyagot tartalmaz.

Összegezve:

A kerti zöldhulladékot tehát a legjobb, ha komposztáljuk. A szerves anyagok mindegyikét beledobhatjuk a ládába, ám figyelni kell arra, hogy egyes anyagok lassabban bomlanak le. A komposztba kerülhet szinte bármilyen kinti és benti zöldhulladék. Ne tegyük bele azonban a kerti zöldhulladékból származó nagyobb ágakat és gallyakat, mert az nem tud megfelelően komposztálódni.