Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Mit ültessünk ősszel?

2020.08.25 14:38
Mit ültessünk ősszel?

Szeptember hónappal megkezdődik az őszi időszak. Ekkor főként földlabdás fák és szabadgyökerű növények kerülhetnek szóba ültetés gyanánt. Nem szabad megfeledkezni a konténeres fajtákról sem, amelyeket szinte bármikor áttelepíthetünk az új helyére. Azoknak a fajtának, amiknek a gyökerei már átszőtték a cserepüket, hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy megeredjenek.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mit érdemes ősszel ültetni.

Örökzöldek ültetése ősszel

Magyarországon előszeretettel ültetnek ebben az időszakban olyan örökzöldeket, mint a tuják, a tiszafák vagy éppen az álciprusok. Ezek viszonylag nagy százalékkal viselik el a téli hideget már az első évben is. Az örökzöldek egyik legnagyobb előnye, hogy sok mindent kibírnak. Szárazságot és a sok esőt ugyanúgy átvészelik, mint a napfényt vagy éppen a borúsabb időszakokat. Mivel folyamatosan zöldellenek, így egy unalmas kertet is könnyebben feldobhatunk vele.

Ősszel ültetendő hagymás növények

A hagymás virágokról elterjedt, hogy az iskolásokkal együtt kell őket mozgatni. Júniusban kell őket felszedni és szeptemberben kerülhetnek ismét a földbe. Természetesen ettől el lehet térni, hiszen manapság egyre később kezdődik a hűvösebb időszak. Bőven elegendő, ha október vége és november közepe között kerülnek a kertbe. A kétszer nyíló árvácskát szintén ilyenkor szükséges kiültetni, hiszen a szürke novemberi napokon ez dobja majd fel a kedvünket, de tavasszal is az elsők között nyílik újból.

Földlabdás fák és cserjék telepítése ősszel

Az őszi ültetésnél érdemes beszerezni pár földlabdás és szabadgyökerű fát és cserjét. Ebben az időszakban olcsóbbak is, mint tavasszal, ráadásul a választék is sokkal szélesebb. A növények fejlődése télen sem áll le, így tavasszal már bőven jutnak tápanyaghoz és vízhez. Ezzel szemben a tavasszal kitelepített fajtáknál csak a gyökérzet indul fejlődésnek, míg a föld feletti része csak vegetál, vagy akár el is pusztulhat, ha nincs arányban a két rész. A földlabdás fajtáknak tehát a legjobb időszak az ősz, ekkor sokkal nagyobb eséllyel erednek meg.

Tippek és tanácsok az őszi ültetéshez

Az őszi ültetésnél arra kell odafigyelni, hogy a növények töveit takarjuk le, akár bokorról, akár fáról van szó. Ezzel megvédhetjük a gyökérzetet a fagykártól. Az örökzöldeknél használhatunk maradék lombot, fakérget vagy éppen szalmát. Ne feledkezzünk meg az öntözésről sem. Ahhoz, hogy megeredjen, szüksége van vízre. Ehhez használjunk megfelelő locsolótömlőt. Sokszor a kert távolabbi részébe helyezzük a növényeket, így ellustulunk és nem fordítunk kellő figyelmet az öntözésre, pedig enélkül nem sok esélye marad a fának vagy bokornak. Ha nagyon hosszú a kertünk, akkor akár több tömlőt is egymáshoz köthetünk. Ezáltal sokkal könnyebben boldogulunk a hosszú őszi időszakban.

Összegezve:

A legjobb időszak az új növények beszerzésére tehát az őszi időszak. Ekkor olcsóbban és jobb minőségben találunk magunknak megfelelő örökzöldet, földlabdás fát vagy cserjét, de még a hagymák területén sem lesz hiányunk. Az örökzöldek nagy előnye, hogy szívósak, a legtöbb időjárási viszontagságnak ellenáll. A földlabdás fajtáknál fokozott figyelmet kell fordítani a növények tövére, amit érdemes betakarni a hidegebb időszakra. A hagymás növényekkel bár majd csak tavasszal találkozhatunk újból, nagy öröm lesz látni márciusban a szépen lassan éledező kertünket. Fontos azonban, hogy egyik esetben se feledkezzünk meg az öntözésről, ami létfontosságú a növények számára.