Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Mit ültessünk tavasszal a magaságyásba?

2021.04.25 18:31
Mit ültessünk tavasszal a magaságyásba?

Kacérkodsz a magaságyás építésének gondolatával? Van már belőle a kertedben, de ne tudod, hogy mit ültess bele? Itt a tavasz, az eszköz segítségével pedig már a hűvösebb időben is bátran ültethetünk pár növényt és zöldséget. De vajon mit érdemes ilyenkor eltenni? Használ-e az osmocote műtrágya kínálatból vásárolt tápanyaggal teli keverék? Ebből a cikkből minden kiderül!

Magaságyás használata

A magaságyásban mindenféle zöldség megtalálja a helyét, így nekünk csak el kell eldöntenünk, hogy végül mit és hova helyezünk el benne. De vajon mit érdemes termeszteni a veteményesben tavasszal?

Az ágyás kiválóan alkalmas különféle saláták, palánták, gyógy- és fűszernövények nevelgetésére, illetve eper, vagy virágültetésre is használhatjuk. Nincs akadálya továbbá a dinnye, a paradicsom, a földimogyoró, vagy éppen a burgonya termesztésének sem. Ha valamilyen újfajta, divatosabb zöldséget választunk, azt is nyugodtan telepíthetjük a veteményesbe. Legyen szó kínai kelről, cukkiniről, gumós köményről, illetve földi cseresznyéről, ezek mind alkalmasak magaságyásban való nevelésre.

Ahhoz azonban, hogy a növényeink erősek legyenek és bő termést hozzanak, szükség lesz az osmocote műtrágya kínálatából vásárolt tápanyaggal teli keverékre. Ez minden növekedéshez elengedhetetlen összetevőt tartalmaz.

Első időszak: február vége - március eleje

Február végén, március elején már nyugodtan vethetünk magaságyásba különböző hidegtűrő növényeket. A keret mellé helyezhetünk hónapos retket, spenótot, rukkolát, vagy éppen újhagymát. Ezek pár héten belül kibújnak, időjárás függvényében pedig már akár áprilisban fogyaszthatjuk is őket. Emellé jöhet egy-egy sor karalábépalánta, amelyből választhatunk Szentesi fehér változatot, ami rendkívül gyorsan fejlődik. Ne feledkezzünk meg továbbá a fejes salátáról sem, amiből a veteményes közepére, két sorban nyugodtan szórhatunk el.

Második szakasz: április - május

Amikor elfogyasztottuk a retkeket, jöhet a helyére a rövid tenyészidejű sárgarépa, amelyből érdemes karotta elnevezésű fajtát választani, ebből lesz legkorábban ehető zöldség. Eddigre valószínűleg a spenótot is leettük a szárakról, így a megüresedett részbe ismét jöhet egy kis karalábépalánta. Ez a növény rendkívül kedvelt, amit a későbbi vetésnek köszönhetően, nyáron is tudunk majd fogyasztani.

Az ágyás közepére, ahol a salátát nevelgettük, jöhetnek egymástól 80 cm-es távolságra a paradicsompalánták, amelyeket érdemes inkább májusban eltenni. A determinált növekedésű változatok nem nőnek túl magasra, ám bőven elegendő termés lesz rajta. A palánták közé mehet egy kis uborka, amiből válasszunk egy kicsit drágább csomagot. Érdemes belőle nővirágú, korszerű és betegségeknek ellenálló magokat vásárolni.

Harmadik szakasz: őszi időszak

A paradicsomok akár késő őszig is teremhetnek, amennyiben pedig fóliaborítást is használunk, akkor még az első fagyokat is túlélhetik. Így ezek helyére nem nagyon rakhatunk semmit egy darabig. Azonban, ha az uborka letermett, akkor mehet oda egy kis díszkáposzta, amely bármely ágyást könnyedén megszépíthet. A sárgarépa elfogyasztását követően pedig ültethetünk gyors növekedésű borsót, amely az időjárásnak köszönhetően még októberben is hozhat termést.

Plusz tipp a magaságyáshoz

Sokan nem tudják, de érdemes a palánták közé pár büdöske magot is szórni, ugyanis ezek tartják majd távol a fonálférgeket a különböző zöldségektől. Nem utolsó sorban még díszíti is a veteményesünket.

Ha még a kezdetekkor elszórunk egy kis kapormagot, amely a gondozásnak hála önmagától kikelt, akkor azt semmi esetre se gyomláljuk túl. Ezek nemcsak remek ízesítők a különböző salátákba és főzelékekbe, de megakadályozzák a levéltetvek elszaporodását.

Összegezve: A magaságyásban való zöldségtermesztés nem egy nagy ördöngösség. Ebben a cikkben bemutattuk azokat a növényeket, amelyeket nyugodt szívvel kezdhetsz el elvetni a veteményesbe. Jöhetnek a különböző saláták, palánták, a borsó, vagy éppen a spenót. A folyamatos körforgásnak köszönhetően márciustól egészen ősz végéig termelhetsz különböző finomságokat.