Blog

Mit ültessünk tavasz elején a virágoskertbe?

2021.03.05 18:24
Mit ültessünk tavasz elején a virágoskertbe?

Ez az időszak hagyományosan a megtisztulás ideje. Túléltük az ünnepeket, tehát itt az ideje felkészülni a tavaszra. A friss levegő sokat hozzátesz a pozitív életszemléletünkhöz. A kertben ez a tervezés időszaka, amikor befejezzük a kinti rendrakást, ellenőrizzük a szerszámokat és megcsodáljuk az első tavaszi hajtásokat. De vajon mit ültessünk tavasz elején a virágoskertbe a kerti szerszámok segítségével?

Mikor érdemes nekiállni a kerti munkáknak?

Egy jó kertész egész évben talál munkát a szabad levegőn. Amennyiben azonban növények termesztésével szeretnénk foglalkozni odakint, érdemes már tél végén előkészíteni a terepet. A tervezés folyamata hosszú ideig is eltarthat. A kérdés már csak az, hogy miket tehetünk a virágoskertbe ebben az időszakban?

Korai ültetés

Amennyiben üvegházzal rendelkezünk, nagy előnnyel indulunk. Ide nemcsak a paradicsomokat tehetjük, hiszen felhasználhatjuk arra is, hogy a hagymás virágokat korábbi virágzásra késztessük. A rendkívül illatos örmény nőszirmot például cserépbe is tehetjük, de egy jó vízelvezetésű talaj esetében akár az ágyásba is ültethetjük. Ehhez használhatod a webáruházunkban is kapható Combisystem viráglapátot vagy éppen a talajlazítót egyaránt. Az eszközök nagyban megkönnyítik a kinti munkát.

A gyöngyikék virágzatai olyanok, mint egy kis fürt szőlő. Az elhullott magok könnyen kihajtanak, így a szaporításuk is rendkívül egyszerű folyamat. A töveket azonban csak nyugalmi állapotban érdemes szétosztani. Ez az időszak remek arra, hogy feldobjuk velük a kertet.

Az elegáns virágos növények számos kombinációban elhelyezhetőek. A rubinpiros kerti kankalinoktól kezdve egészen a nagy virágú hóvirágokig, szinte bármely csodásan mutat a területen. Utóbbiak nagy előnye, hogy még a virágzást követően is mutatósak lehetnek, hiszen a levelük ugyanúgy megmarad.

Ehető növények a virágoskertbe

Természetesen nem szabad megfeledkezni az ehető növényekről sem. Bár a virágoskert nem pont az a hely, ahova ezeket tenni szoktuk. Ennek ellenére, ha csak kis területünk van és mégis szeretnénk valamilyen ehető növényt is, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mire is lesz szükségünk. Vethetünk ide salátákat, rukkolát, spenótot, de még mángoldot is. Ezeket persze kaspóban is nevelhetjük, de tulajdonképpen bárhol mutatósak lehetnek. Jöhet melléjük egy kis ibolya is, amelyről sokan nem tudják, de ehető virágnak számít.

Kerti szerszámok ellenőrzése

Természetesen mindenekelőtt a kerti szerszámainkat kell ellenőrizni. Nézzük át, hogy az ásó és a kapa rozsdamentes, a nyelük egészséges és hogy kellően élesek-e. Csak így használhatóak ismét a tavaszi időszakban. Az elektromos eszközöket is érdemes megvizsgálni, hogy a vezetékek és a motor jó állapotban van-e, legyen szó a fűnyíróról vagy a szivattyúról.

Összegezve: Nemsokára itt a tavasz, amikor egyre több időt tudunk majd a kertben tölteni. Ideje előkészíteni a terepet a friss növényeknek. A virágoskertbe ültethetünk ibolyát, ehető zöldeket, de még kankalint és hóvirágot is. A kerti szerszámok ellenőrzését követően a munka már bárki számára gyerekjáték lesz.