Blog

A legfontosabb kerti teendők novemberben

2021.11.17 12:26
A legfontosabb kerti teendők novemberben

Ahogy folyamatosan rövidülnek a nappalok, az időjárás is egyre zordabb lesz. Többször fordulnak elő mínusz fokok, megérkezik a november, amely az ősz utolsó hónapja. Hiába van ilyenkor hideg odakint, azért még mindig akad teendő odakint. A kerti gépek karbantartása mellett hangsúlyt kapnak az örökzöldek, illetve a kopaszodó növények, amiket nem árt meggondozni. Lássuk, mi vár ránk ebben a hónapban az udvaron! 

Kerti teendők novemberben 

Sokan úgy gondolják, hogy amint vége a nyárnak, befejeződnek a kerti munkálatok. Pedig szinte egész télen akad tennivaló odakint, hiszen az élet nem áll meg, főleg, ami az örökzöldeket illeti. Bár nem ez a legizgalmasabb kertápolási időszak, azért nem szabad megfeledkezni a kedvenc növényeinkről. A mostani munkálatokkal rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg, ami a tavaszi készülődést illeti.  

Kerti gépek karbantartása 

Az egyik legfontosabb, hogyha még mindig akadnak odakint a szabadban eszközök, akkor azokat vigyük fedett helyre. Ahhoz, hogy február-március környékén csak elő kelljen őket venni, hangsúlyt kell fektetünk a kerti gépek karbantartására. Legyen szó a robotfűnyíróról, a gyepszellőztetőről, esetleg a műtrágya szóróról, nem árt ezeket elcsomagolni erre a fagyos időszakra.  

Szedjük össze a leveleket! 

Amennyiben még nem tettük, mindenképpen gyűjtsük össze a lehullott leveleket, főként a gyepről és a kerti tó környékéről. A legtöbb gyümölcsfáról leesett falevélen többféle kórokozó is található, így azok kárt okozhatnak a bokrokban és a többi növényben. A lehullott darabokat beforgathatjuk, vagy pedig beleeáshatjuk a talajba. Ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy eltüntessük őket. 

Metsszük meg az évelőket és a sövényeket! 

Ha a bokrok elkezdenek sárgulni és az ágaik is lehajlanak, esetleg öregedésnek indulnának, akkor itt az ideje, hogy visszametsszük őket. A legtöbb faj ugyanis ilyenkor a nedveket a gyökereiben tárolja, kisebb kárt okozunk nekik, ha novemberben szabadítjuk meg a felesleges és elhalt részektől. Ha azonban nem tesszük meg ezt, akkor akár az egész bokorban kárt tehetünk. Ilyenkor érdemes nekiesni a ribizlinek, illetve a köszmétének is, aminek hatására megelőzhetjük a korhadást. Ahhoz pedig, hogy a növény elegendő friss levegőhöz jusson, nem árt eltávolítani a felesleges leveleket sem, hiszen így sokkal több fényhez juthat a téli időszakban.  

Szedjük fel a virágos növényeket! 

Érdemes fokozatosan felszedni azokat a fajokat, amelyek nem bírják a fagyokat. Ilyen például a dália, a kánna, illetve a gumós begónia, de még a gladiólusz is egyaránt. A hagymákat télre tegyük el egy jól szellőző ládába, amit aztán egy fűtetlen helyiségben tároljunk a hideg hónapokban.  

Összegezve 

Novemberben is akad tehát kerti teendő, hiszen a kerti gépek karbantartása mellett, hangsúlyt kell fektetni a levelek összegyűjtésére, az évelők metszésére és a virágos növények felszedésére egyaránt.