Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Ezeket a növényeket sose ültesd egymás mellé!

2021.08.16 16:11
Ezeket a növényeket sose ültesd egymás mellé!

Kezdő kertészek gyakran esnek abba a hibába, hogy bár megnézik, az adott növény milyen környezet igényel, annak már nem járnak utána, hogy mi mellé ültethetik és mi mellé nem az adott fajtát. Jó tudni azonban, hogy egyes változatok miként férnek meg egymás társaságában és melyek azok, amiket érdemes egymástól távolra helyezni. Cikkünkben összeszedtünk pár olyan kombinációt, amit lehetőleg minden esetben kerülj el!

Összeférhetetlen kinti növények 

Ahogy mindennek, úgy a kertészkedésnek is megvan a maga művészete és a tudománya. Nem lehet ész nélkül csinálni, hiszen akkor nem lesz benne sikerélményünk. Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a konyhakert nyújtotta lehetőségeket és a fáradságos munka se vesszen kárba, vegyünk figyelembe néhány alapvető szabályt.  

A hüvelyesek és a fokhagyma 

A hagymák többségének erős illata van, nincs ez másként a fokhagymával sem. Rendkívül előnyös olyan zöldségek mellé, ahol szükség van a rovarok távol tartására, így remek társai lehetnek a retkeknek és a paradicsomnak is. A hüvelyesek és a spárga azonban nem díjazza, hiszen nem tudnak megfelelően növekedni, így sajnos a termés is jóval csekélyebb lesz.  

Eper és káposzta 

Az eper virágzásakor már a káposzta palánták is kihelyezésre kerülnek. Az eper számára sokkal hasznosabb a fokhagyma, illetve a kakukkfű, amely távol tartja tőlük a kártevőket. Ezzel szemben a szinte mágnesként funkcionáló káposztát biztosan nem kerülik el a rovarok, így próbáljuk meg őket egymástól távol elhelyezni.  

Paprika és bab 

Mivel mind a két növény rendkívül fogékony az antraknózis fertőzésre, így jobb, ha igyekszünk a kert két végébe ültetni őket. Amennyiben azonban egymás mellé tesszük őket és valamelyik elkapja a betegséget, úgy búcsút inthetünk az egész termésnek.  

Tök és sütőtök 

A hagyományos főzőtök nem érzi túl jól magát a sütőtök és a krumpli környékén, ellenben az ősszel fogyasztható fajtának számos barátja lehet a kertben. Kedveli a babokat, a dinnyét, a hagymát, illetve az összes rovarriasztó fűszert. Emellett jöhet mellé pár bársonyvirág, sarkantyú, macskamenta, illetve levendula egyaránt.  

Gardena vízkonnektor az öntözéshez 

Gardena vízkonnektor webáruházból is beszerezhető, amely rendkívül praktikus eszköz a kisebb és a nagyobb kertek esetében is. Ennek segítségével úgy juthatunk vízhez a föld felszíne alól, mint például az áramhoz az elektromos hálózatból. A föld alatt elhelyezett konnektort a márka által forgalmazott vezetékcső látja el vízzel. Ennek köszönhetően a megfelelően párosított növények locsolása is megoldottá válik. Fontos szempont ez nyáron, amikor a nagy forróságban egyre többször szükséges öntözni a veteményest.  

Összegezve 

A kertben számos olyan növényfaj van, amit jobb, ha egymástól távol ültetünk el. Ilyen lehet a tök és a sütőtök, a kényes eper és a rovarokat vonzó káposzta, illetve paprika és a bab is. Amennyiben sikeresen társítottuk a zöldségeket, érdemes beszerezni a Gardena vízkonnektort webáruházból, ami praktikus eszköz lehet a mindennapos locsolás során.