Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

A legfontosabb kerti teendők nyár végén

2021.08.12 14:36
A legfontosabb kerti teendők nyár végén

Akinek udvara és kertje van, sosem lehet nyugalomban, hiszen kint télen és nyáron is bőven akad munka. A hideg időben a havat szükséges ellapátolni és a fagyási sérüléseket helyre hozni. Nyáron pedig a folyamatos gazolás és a termések szedése viszi el az időt. Ahogy azonban átlépünk az őszbe, rengeteg mindenre figyelni kell, hogy felkészítsük a növényeket a hideg időszakra. Lássuk tehát a legfontosabb kerti teendőket a nyár végén! 

A virágok szaporítás

A legalkalmasabb időszak a növények szaporítására az augusztus és a szeptember. Ilyenkor már elvirágoztak, a tövük is szétválik, így a földből kivéve a tőrészeket külön lehet szedni. A tovább neveléshez jól fellazított és nyirkos talajra van szükség, amit napos helyre teszünk el.  

Másodvetés 

Ezekben a hetekben még nyugodtan végezhetünk másodvetést. Rengeteg zöldség magját szórhatjuk még el ilyenkor, legyen szó salátákról, káposztáról, téli retekről, spenótról, vagy éppen sóskáról egyaránt. Ne feledjük azonban, hogy bár már nincs annyira meleg, ezeket még ilyenkor is szükség van öntözni. Jó szolgálatot tehet mindehez a Gardena slag, amivel pillanatok alatt meglocsolhatjuk a magokat.  

Termés betakarítása

Ha van kertünk, amiben egész eddig gondosan nevelgettük a paradicsomot, a paprikát, a tököt, vagy éppen hagymát, akkor itt az ideje betakarítani azokat. Ennek köszönhetően még szeptemberben is friss zöldségek kerülhetnek a konyhába, amikből még könnyen összedobhatunk egy egyszerű ételt. A felesleget pedig elkezdhetjük feldolgozni, betenni a fagyasztóba, dunsztolni, vagy éppen egyéb formában tartósítani. Ha már nem maradt a növényen semmi termés, akkor pedig ne feledjük a veteményesből száraz részeket eltávolítani. 

Metszési munkálatok 

Nézzük át a fákat és ha akad olyan, amelyen túl sok a hajtás, akkor onnan távolítsuk el a felesleges ágakat tőből. Metsszük le azokat a részeket, amikor száradásnak vagy rothadásnak indultak, így megelőzzük, hogy a betegség tovább terjedhessen. A fákon kívül mindenképpen vágjuk vissza a levendulát, a málnavesszőket és a lilaakácót, így készítjük fel őket a téli időszakra.  

Magok gyűjtése 

Az egészséges zöldségekből hagyjunk egyet-egyet felmagzani, amiből be tudjuk gyűjteni a magvakat. Ezeket szárítsuk ki, így jövő tavasszal már időben el tudjuk őket szórni. Tároljuk hűvös és száraz helyen, ahol nem lesznek útban és nem éri őket a fény. Ne felejtsük el azonban ráírni a csomagra, hogy milyen magokat tartalmaz, hiszen pár hónap múlva már nem fogjuk tudni mit és hova raktunk el.  

Összegezve 

Augusztusban számos teendő van, amit el kell végezni a kertben. Ne feledkezzünk meg a bokrok és a fák metszéséről, a magok összegyűjtéséről, de a másodvetésről sem. Utóbbi esetében jól jöhet a Gardena slag, amivel pillanatok alatt elvégezhetjük a locsolást.