Blog

Nyári növényvédelem a kertben

2021.06.04 18:33
Nyári növényvédelem a kertben

A nyári kertben rengeteg hernyó, csiga, különböző tetvek és egyéb állatok károsítják meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek az aprócska kártevők pillanatok alatt teszik tönkre az egész addigi munkát. A Gardena háti permetezőjével azonban könnyedén elvégezhetjük a nyári növényvédelmet. A számos funkciójának köszönhetően pedig még a munka is élvezhető. De vajon mire érdemes figyelni? Ebből a cikkből minden kiderül!

Mire figyeljünk a nyári növényvédelem során?

Az első és legfontosabb lépés, hogy mindenképpen erősítsük meg a növényeinket, hiszen így lesznek igazán ellenállóak a kártevőkkel szemben. Ezt úgy tehetjük meg, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaggal látjuk el a földet már a vetés előtt is. Válasszunk olyat, amely nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz, hiszen ezek elengedhetetlenek a növények fejlődéséhez. Egy jó minőségű talaj, a megfelelő hőmérséklet és fénymennyiség, illetve természetesen az öntözés is erősítik a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy sajnos akadnak olyan növények, amelyek nem szeretik egymást. Léteznek persze olyan párosítások is, amik megvédik egymást a különböző betegségektől és kártevőktől. Ilyen például a hagyma számos fajtája, még a metélő változat is, illetve jó megoldás lehet elszórni pár büdöske magot, vagy elültetni pár levendula tövet. Ezeket nyugodtan tegyük az ágyás szélére, hiszen nemcsak a zöldségeket támogatják, hanem szebbé is varázsolják a veteményest.

Vannak olyan állatok is, akik képesek elpusztítani a rovarokat és bogarakat. Érdemes becsalogatni pár katicabogarat, esetleg sünit, hiszen ők előszeretettel fogyasztanak apróbb kártevőket. Fontos továbbá elegendő helyet is hagyni a növények számára, hiszen, ha túl szorosan helyezkednek el egymás mellett, akkor könnyebben megbetegedhetnek. Ne ültessünk tehát túl sűrűre semmit!

Gardena háti permetező

A nyári növényvédelemhez elengedhetetlen egy minőségi permetező használata. A Gardena háti permetező egy 12 liter kapacitású termék, amely akár nagyobb mennyiségű folyadék kijuttatására alkalmas. Ez a változat egy rendkívül könnyű és kényelmes viseletet biztosít, így szinte élmény vele a munka a kertben. A nagyobb méretű betöltőnyílás leegyszerűsíti a tartály feltöltését, a szűrő pedig megakadályozza, hogy valamilyen szennyeződés jusson bele a szerkezetbe. Ennek köszönhetően a fúvóka is hosszan tiszta marad. Ennek a változatnak egyik nagy előnye, hogy ködpermet funkcióval is rendelkezik, amely rendkívüli szolgálatot tesz a kinti munka során. Kell ennél több a növényvédelemhez?

Amennyiben azonban kezdő kertészek vagyunk, nyugodtan kérjünk segítséget egy szakembertől a vegyszeres irtással kapcsolatban. Vannak ugyanis olyan szerek, amelyek nem képesek lebomlani, károsítják a termést, vagy éppen minket azzal, hogy nem tudjuk megfelelő letisztítani róluk. Semmi esetre se várjuk meg, hogy a kártevők elszaporodjanak, kezdjünk el permetezni még ma!

Összegezve: A nyári növényvédelmet már érdemes idejében elkezdeni. A megfelelő növénypárosítás, a levendula és a büdöske ültetés mellett szükség lehet további eszközök használatára is. Egy minőségi Gardena háti permetező például remek szolgálatot nyújthat a kinti munka során. A megfelelő vegyszerrel kapcsolatban azonban érdemes szakember segítségét kérni.