Blog

Nyári permetezés lépésről-lépésre

2021.06.20 18:36
Nyári permetezés lépésről-lépésre

Van pár fontos szabály, amelyet a permetezés során érdemes betartani, hogy elkerüljük a problémákat és a baleseteket. A nyári munkát ugyanis nem érdemes például szeles és esős időben elvégezni, hiszen ezzel ártunk magunknak és a környezetünknek is. A Gardena permetező segítségével azonban gyerekjáték lehet a tevékenység. Mutatjuk, hogyan zajlik a dolog lépésről-lépésre! 

A permetezés legfontosabb szabályai 

Mielőtt nekilátnánk, érdemes pár szabályt betartani: 

  • Semmiképpen se permetezzünk szeles és csapadékos időben. A legideálisabb időjárás a csendes, 5-25 fok közötti időszak, amikor nincs túl hideg, se túl nagy forróság.  
  • A szél könnyedén rossz helyre sodorhatja a szert, így akár olyan növényeknek is árthatunk, ami miatt később bosszankodhatnánk.  
  • Használjunk védőfelszerelést, hogy nekünk se legyen problémánk a vegyszer használata miatt! 

Permetezés lépésről-lépésre 

A tevékenységhez mindenekelőtt szerezzünk be egy Gardena permetezőt, amelyet biztonsággal alkalmazhatunk.  

Gardena permetező használata 

A Gardena háti változata nagyfokú kényelmet biztosít a munkavégzés közben. Az ergonomikus kialakításának köszönhetően hátbarát, így a permetezés után sem kell szenvednünk izomláz miatt. A teleszkópos csővel szinte bármit elérhetünk, amit csak szeretnénk. Nem utolsó sorban pedig a nagy betöltőnyílás lehetővé teszi a könnyű töltést.  

1. Lépés 

Olvassuk el a permetszer csomagolásán található leírást és használati utasítást. A biztonságos permetezéshez ugyanis elengedhetetlen, hogy a vegyszer adagolását jól végezhessük el.  

2. Lépés

Készítsük elő az eszközöket megfelelően. Szükség lesz keverőedényre, kanalakra, mérlegre, keverőre, mérőpohárra, szűrőre, gumikesztyűre, tölcsérre és persze a permetszerre. A legfontosabb, hogy a kellékeket minden esetben tisztán vegyük elő, ne legyen rajtuk semmilyen vegyszermaradék.  

3. Lépés 

Végezzünk próbát tiszta vízzel! Mielőtt útnak indulunk, nem árt tesztet végezni, hogy az eszköz nem csöpög-e, esetleg nem-e tömődött el valahol. Ha ugyanis közben akad majd probléma, akkor sokkal nehezebb és veszélyesebb is elvégezni az esetleges javításokat.  

4. Lépés 

A bekeverés során először inkább töményebb oldatot készítsünk, amit aztán megfelelő mértékben fel tudunk majd hígítani. Amennyiben többféle szert kevernénk össze, minden esetben végezzünk egyfajta próbakeverést, hiszen nem mindegy, hogy az adalékanyagok kompatibilisek-e egymással. Vannak olyan esetek, ahol, ha ezek egymáshoz érnek, veszélyes gázok keletkezhetnek.  

5. Lépés 

A permetezés során használjunk védőfelszerelést. Szükség lehet védőruhára és gumikesztyűre egyaránt. Sok vegyszer ugyanis káros hatással lehet a bőrünkre, így nem érdemes kockáztatni az egészségünket. A védőszemüveg sem elhanyagolható, hiszen egy esetleges szeles pillanat is elegendő ahhoz, hogy a szer a szemünkbe jusson.  

6. Lépés 

A munka végeztével pedig minden esetben mossuk el alaposan a használt eszközöket és felszereléseket. A maradék keveréket lehetőleg elzárt részen tároljuk, hogy még véletlenül se jusson hozzá a gyermek, vagy valamilyen állat. A permetezés után érdemes továbbá lecserélni a ruhánkat is.  

Összegezve 

A permetezést tehát minden esetben csakis körültekintően érdemes elvégezni. A Gardena permetező egy rendkívül biztonságos eszköz, amellyel gyerekjáték lesz a munka. A szabályok betartásával pedig szinte biztosan nem lesz probléma a tevékenységet követően sem.