Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Nyáron is ápold a gyeped!

2020.08.04 13:48
Nyáron is ápold a gyeped!

A pázsitról az év minden szakaszában gondoskodni kell. Nyáron különös odafigyelést igényel, hiszen a nagy meleg miatt könnyen kiszárad és kopár lesz a talaj. A legnagyobb problémát azonban nem a hőség okozza, hanem a túl kicsire vágott fű. A kánikulában a legideálisabb, ha 5-10 cm közötti magasságban tartjuk a gyepet, ezzel elkerülhetjük a nap okozta káros következményeket.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan érdemes ápolni a gyepet a nyári időszakban.

A gyep öntözése a nyári időszakban

A gyep öntözésének mennyisége évszakhoz kötött. Mivel a nyári időszak sokkal szárazabb, így értelemszerűen június és augusztus között sokkal több locsolást igényel. Emellett érdemes tudni, hogy milyen talajjal is van dolgunk. A kötött és agyagos talaj könnyebben elvezeti és megtartja a vizet, így ezt elég hetente két alkalommal öntözni. Ezzel szemben a homokos fajtát akár három alkalommal is szükséges lehet locsolni, mert felissza a vizet és könnyebben kiszárad.

Automata öntözőrendszer esetében maximum harminc perc legyen egy zóna. Csak nagyobb kánikula esetén kell naponta locsolni, de ekkor is csak a homokos talajnak van szüksége több vízre. A melegebb napokon érdemes lehet egy kis tápanyagot adni a gyepnek, ezzel is segítünk átvészelni neki a napsugárzás káros hatásait.

A kerti növényekkel ellentétben a fűnek nem árt, ha tűző napon adunk neki kellő mennyiségű vizet. Ez nem csak a gyepnek tehet jót, hanem a levegőt is felfrissítheti a kertünkben. Sőt, esti időszakban az átmelegedett talaj könnyebben párologtat, amely elősegíti a gombás fertőzések elterjedését.

Gombafertőzés ellen gyeptrágya

A nyári hőségben a legtöbb növény könnyen elkapja a gombás fertőzéseket. Nem csak a kertben találkozhatunk a betegséggel, hanem már az ajtón kilépve is. A gomba a gyepet is megtámadja, hiszen a napsugárzás és az öntözés miatt könnyen szaporodik.

A betegséget könnyen felismerjük, hiszen foltokban kezd sárgulni a fű, amelyről sokan azt hiszik, hogy a kiszáradás miatt történik. Azonban ez nem így van, hiszen a folyamatosan növekvő foltosodás a gombás fertőzés egyik jele lehet. Ha nem kezeljük azonnal, akkor a gyep ezen része könnyen elhalhat. Ellene viszont házilag is könnyen védekezhetünk.

Permetszer alkalmazásával megelőzhetjük a problémát. Közvetlenül a fűnyírás előtt permetezzük le a gyepet, ezt követően pedig legalább egy napig ne öntözzük a terepet. Ideális időpont erre egy-egy szárazabb nap, amikor biztosan tudjuk, hogy nem jön nagyobb eső. Ha letelt a szükséges idő, akkor jöhet a nyírás majd a szellőztetés. Ez segít, hogy az elszáradt részeket könnyebben el tudjuk távolítani. Ha nem akarunk további betegségeket, akkor dolgunk végeztével mindenképpen fertőtlenítsük le a gépet. Ez megakadályozza, hogy tovább terjesszük a gombás fertőzést. Utolsó lépésként jöhet a gyeptrágya, amelynek segítségével felerősítjük az egészségesen maradt gyepet.

A gyeptrágyázás előnyei

A gyeptrágyázás elsődleges célja a tápanyagtartalom pótlása. Ezzel segítjük a gyep megerősödését, hiszen enélkül könnyen elgazosodhat a terület. Mindig olyan gyeptrágyát érdemes választani, amelyet a fű aktuális állapota igényel.

A gyeptrágyák nem csak a növényeket táplálják, hanem a talajéletnek is nagyon hasznos tápanyagot biztosít. Lassan fejti ki hatását, éppen ezért elegendő évi három alkalommal használni ahhoz, hogy pótoljuk a talaj szükségletét.

Összegezve:

A nyári gyepápolás tehát nem csak az öntözésről szól, hanem a megfelelő mennyiségű és minőségű gyeptrágya biztosításáról is. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a gombás fertőzéseket, érdemes pótolni a talaj tápanyagszükségletét.