Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Nyáron ültethető virágok

2020.08.06 09:55
Nyáron ültethető virágok

Jó kérdés lehet, hogy vajon szabad-e nyáron virágot ültetni. Természetesen semmi akadálya, csak tudnunk kell, hogy melyek azok a növények, amik bírják a hőséget és a szárazságot. Edényes fajtát fagyos időszakok kivételével tulajdonképpen bármikor ültethetünk, csak nem szabad megfeledkezni az öntözésről. A nyáron ültetett fajtákat jobban meg kell gondozni, mint a tavasszal vagy az ősszel eltett növényeket.

Ebből a cikkből kiderül, hogy melyek azok a virágok, amiket nyáron is nyugodtan elültethetünk a kertünkbe.

Nyáron ültethető növények

A nyári időszakban egy fontos dologra kell odafigyelnünk, mégpedig a tűző nap káros hatásaira. Vannak növények, amelyek napfényigényesek, vannak, amelyek a felárnyékot kedvelik, illetve olyanok is, amelyek csak az árnyékos helyet viselik el. Ezek azonban inkább a tavasszal ültetett fajtáknál fontosak, hiszen amelyeket nyári ültetésre választunk - kellő öntözés mellett -, többségében könnyen elviselik a tűző napot.

Árvácska

A szabadföldbe nyáron is helyezhető virágok között szerepel többek között az árvácska, amelynek ilyenkor a magját érdemes használni. Ha július környékén elvetjük, mire megérkezik az ősz, már szép színes virágaink lesznek. Az árvácska ugyanis nem jól tűri a tűző napot, ha már kifejlett változatot választunk, akkor érdemes azt hűvösebb, árnyékos helyre ültetni. Ott viszont csodálatos ékköve lehet a kertünknek.

Évelő sóvirág

Az évelő sóvirág is tökéletes választás lehet nyári időszakban. Ez a fajta az egyik legismertebb szalmavirág, amely a kötészeti összeállítások fontos alapanyaga. Mivel gyökérzete erőteljes, így egy elágazó évelő dísznövényről beszélhetünk. Magassága nem több mint 30-40 cm. Virágai fehérben és rózsaszínben pompázhatnak. A végleges helyére inkább augusztusban érdemes ültetni, ekkor már kellemes lesz számára az időjárás. A virág tökéletes sziklakertbe és ágyáskertbe egyaránt.

Izlandi mák

Az izlandi mák a nevével ellentétben nem Izlandról származik. Az növény nehezen viseli a mi klímánkat, így Magyarországon inkább csak egynyárinak mondható. Magassága nem haladja meg az ötven centimétert. Virágai sárga, vörös vagy fehér színben pompáznak, de rövid életűek. Alig pár hétig lehet ékes dísze a kertnek. Napfényigényes, de a nálunk lévő sugarak már túl erősek neki, így érdemes olyan helyet választani neki, amelynél délután már kap egy kis árnyékot.

Százszorszép

Kedvelt növény továbbá a százszorszép, amelyet nyugodtan választhatunk nyári időszakban. Az évelő növény 25 centi magasra nőhet meg. Ha megfelelő helyre kerül, akkor a téli fagyos időszakot kivéve szinte egész évben virágozhat. Nagy előnye, hogy levelei örökzöldek, ám a kertészeti fajtái inkább kétnyári növénynek mondhatóak. A százszorszép tápanyagban gazdag talajt igényel, és a napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Virágzáskor érdemes folyamatosan öntözni, egyéb időszakban elég hetente pár alkalommal locsolni. Ha a száraz bimbókat eltávolítjuk, megnyújthatjuk a virágzási időszakot.

A szoktatás fontossága

Teljesen mindegy, hogy milyen fajtával van dolgunk, ne feledkezzünk meg a szoktatásról. Mielőtt szabadföldbe helyeznénk, mindenképpen hozzá kell szoktatnunk a körülményekhez. Ennek ideje legalább egy hét. Ez idő alatt helyezzük a növényt a szabadba, de ne a tűző napra. Egy félárnyékos hely tökéletes megteszi erre az időszakra. Az egy hét alatt minden nap alaposan öntözzük meg, ezáltal nagyjából egy hét alatt teljesen hozzászokik a kinti viszonyokhoz.

Kerti szerszámok használata

Kiültetéshez használjunk gereblyét, hogy elegyengessük a talaj. Ezt követően egy ásó segítségével készítsünk egy nagyobb gödröt, amibe tegyük bele a növényt. A szabadföldbe kerülést követően egy darabig még csak a saját kis földlabdás készleteiből gazdálkodik, hiszen a gyökerei még nem szőtték be a talajrendszert. Éppen ezért az első időszakban még naponta szükséges öntözni a nyáron kihelyezett növényeket.

A kerti szerszámokat, mint a gereblyét, az ásót, a kapát vagy éppen a lapátot a munka végeztével érdemes lepucolni és egy alkalmas szerszámtartóba helyezni. Így hosszú életűek lesznek.

Összegezve:

Ültetni tehát nyári időszakban is nyugodtan lehet. Oda kell figyelni azonban a növények fény- és vízigényére. A választható fajták között szerepel az árvácska, az évelő sóvirág, az izlandi mák és a százszorszép is. Egy dologról azonban nem szabad megfeledkezni, ez pedig a szoktatás. Bármelyik virág mellett tesszük le a voksunkat, érdemes egy hétig hozzászoktatni a kinti levegőhöz.