Blog

Októberi teendők a kertben és az udvaron

2021.10.18 15:11
Októberi teendők a kertben és az udvaron

A mostani időszak rendkívül alkalmas, hogy végre elvégezzük az utolsó őszi teendőket a kertben. Legyen szó a lombokról, metszésről, betakarításról egyaránt, ezekre már nem sok lehetőségünk lesz a fagyos hónapokban. De vajon mi az, amire mindenképpen időt kell szánni októberben az udvaron? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a listán szereplő tevékenységeket, illetve, hogy mivel is lehet ezeket elvégezni. Egy Gardena állítható lombseprű például mindenképpen kelleni fog, hogy hatékonyan és gyorsan szedhessük össze a lehullott leveleket.  

Októberi teendők a kertben 

Már javában tart az ősz, így a nyár végén elszáradt növényeket, a veteményesben maradt zöldségeket, illetve a metszési munkálatokat is itt az ideje, hogy végre letudjuk. Mivel még nagyobb fagyok nem voltak, így persze mindez ráért, de október végén már biztosan mindenhol hűvösek lesznek az éjszakák, amit egyes növények már nem viselnek el.  

Őszi metszések 

A legtöbb kertész nem véletlenül nyúl októberben metszőollóhoz, hiszen tisztában van vele, hogy ilyenkor tudja felkészíteni a bokrokat és a fákat a téli időszakra. Itt az ideje tehát, hogy az elöregedett szárakat, fás részeket eltávolítsuk és ismét formába hozhassuk az egyes növényeket. Az ősz tökéletes arra, hogy a bokrokat, a gyümölcsfákat és a cserjéket visszavágjuk, hogy a következő szezonban még termékenyebbek lehessenek. Akadnak azonban olyanok, amikhez most már nem szabad hozzányúlni, ilyen az aranyfa és a kikeleti bangita, amelyek esetében a virágzás után kell eltávolítani a felesleges részeket. Ezek télen és kora tavasszal mutatósak igazán, így ezeket most hagyjuk békén egy kicsit pihenni még.  

Akadnak azonban olyanok is, mint a som és a fűzfa, ahol a metszést jobb tavaszra hagyni, így télen is csodálni tudjuk a színes vesszőket. A metszést tehát csak és kizárólag a télállóak esetében szabad elvégezni, amelyek bírják a fagyosabb hónapokat.  

A lombok összetakarítása 

Ahhoz azonban, hogy tavasszal ne a felesleges ágak és lombok szedésével kelljen kezdeni a kinti munkálatokat, érdemes már most összeszedni a felesleget. A Gardena állítható lombseprű remek segítséget nyújthat ebben, hiszen ezzel gyorsan és hatékonyan gyűjthető össze az összes levél és ágdarab. A hasznos kerti szerszám tehát nemcsak a tavaszi időszakban kerülhet elő, hanem ősszel is nagy hasznát lehet venni.  

Veteményes betakarítása 

Biztosan mindenkinél vannak még kint zöldségek, amiket itt az ideje beszedni. Persze vannak olyan fajták, amik egy kis dér csípésével sokkal ízletesebbek. Ilyen például az ilyenkor nagy sláger sütőtök is, amelyből számos finomságot gyárthatunk odabent. Készülhet ízletes sütőtökös cipő, pumpkin spice latte, de gyárthatunk akár sütőtökös muffinokat is. Kiegészíthetjük ezeket pár kintről behozott répával is, hiszen valószínűleg még azok sem kerültek a téli helyükre. Ugyanúgy felhasználhatjuk a maradék céklát, paprikát, illetve póréhagymát. Ki ne fogyasztana el szívesen egy krémlevest valamelyik zöldségből? 

Összegezve 

Mikor már azt hinnénk, hogy itt a tél és már semmi teendő kertben, akkor nagyot tévedtünk. Októberben szinte ugyanannyi feladattal lát el bennünket az udvar, mint korábban. Ne feledkezzünk meg az ilyenkor esedékes metszésekről, a Gardena állítható lombseprűvel történő takarításról sem és persze a veteményesből is hozzuk be a legfinomabb tököket. Ezekből bármilyen finomság készülhet.