Blog

Az öntözőrendszer víztelenítése

2021.09.20 16:05
Az öntözőrendszer víztelenítése

Az öntözőrendszert ugyanúgy fel kell készíteni a téli időszakra, mint a növényeket, vagy éppen a medencét. Ennek legjobb módszere annak víztelenítése, amit még a fagyos időjárás előtt érdemes megtenni. Ez akár házilag, önállóan is történhet, hiszen a legtöbb Gardena öntözőrendszer működése nem túl bonyolult. Lássuk, hogyan téliesíthetjük a csöveket! 

Miért van szükség a rendszer víztelenítésére? 

A műveletet azért kell elvégezni, hogy a rendszerben ne legyen víz, amely megfagyhatna, így jelentős károkat okozva a csövekben. Érdemes tehát már a kisebb talajmenti fagyoktól is óvni azt és minél előbb megtenni a legfontosabb lépéseket annak érdekében, hogy ne verjük magunkat felesleges plusz költségekbe. Legkésőbb októberben tegyük meg az alábbiakat, ám ne feledjük, hogy minden rendszer más, így a víztelenítés folyamata is változó lehet.  

A Gardena öntözőrendszer víztelenítésének lépései 

A téliesítésnek három módja van, amely függ a típustól és a kiépítéstől. Az egyik az automata, a másik a kézi leeresztő szelepes, a harmadik pedig a kompresszoros. A fő lépések azonban az alábbiak: 

  • Csap elzárása 
  • A vezérlő kikapcsolása 
  • A nyomásmentesítés 
  • Víztelenítés 

Mi a helyzet a víztelenítő szelepekkel? 

Gardena öntözőrendszerekben is található szelepeket leeresztőnek is szokták hívni, amelyek legtöbb esetben a szórófejek alá kerülnek be. Itt először a főszelepnél kell elzárni a vízcsapot, amennyiben pedig a rendszer a csaphoz is csatlakoztatva van, akkor ott is el kell zárni azt. Ezt követően ki kell nyitni a leeresztőket és az összes csapot, hogy megszűnjön a nyomás. Ha már semmi folyadék nincs benne, akkor a szelepet vegyük ki és tegyük egy fagymentes helyre a téli időszakra.  

Hogyan lehet vízteleníteni a kompresszos rendszert? 

Ha nincsenek beépített szelepek, akkor a télesítés akár kompresszorral is történhet. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy a nyomást szabályozni tudjuk. Először a főcsapot kell elzárni, majd áramtalanítani a szivattyút és a víznyerőhelyeket. Ezt követően csatlakoztathatjuk a kompresszort, aminél meg kell várni, hogy minden víz kifollyon a rendszerből. A végén mindenképpen vegyük le a kompresszort, a szelepeket pedig hagyjuk nyitva, majd kapcsoljuk ki a vezérlőt. A legmegbízhatóbb megoldás mindenképpen utóbbi, azonban sokkal nagyobb odafigyelést igényel egy kompresszor használata, mint a szelepek nyitogatása. 

Összegezve 

A téli időszak előtt megannyi kerti teendő van, amiből nem maradhat ki a Gardena öntözőrendszer víztelenítése sem. Fontos, hogy a módszerek közül olyat válasszunk, amivel házilag is elbírunk. Összességében elmondható, hogy a kompresszoros megoldás jóval megbízhatóbb, ám ebben az esetben jobban figyelnünk kell annak alkalmazására.