Blog

Ősz eleji teendők a kertben

2021.09.19 10:22
Ősz eleji teendők a kertben

Itt az ősz, így nyakunkba szakad egy halom udvari teendő, amiket elvégezni már nem sok időnk akad. A nappalok egyre csak rövidülnek, hamarosan itt vannak az első fagyok, de még mindig kint vannak a szobanövények, nem ültettük át azokat a virágokat, amiknek most van itt az ideje és még lehetne sorolni. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb ősz eleji teendőket a kertben, amelyeket a kerti szerszám készletek kínálatával sokkal hatékonyabban végezhetünk el.  

A szeptemberi kerti munkák listája 

Szeptemberben még bőven akad lehetőségünk elvégezni a legfontosbab kinti feladatokat. Legyen szó ültetésről, átültetésről, a hagymák elrakásáról, illetve egyes bokrok és cserjék ágainak visszavágásáról egyaránt. Szerencsére a webáruházunkban kapható kerti szerszám készletek kínálata lehetővé teszi, hogy ezeket az apróságokat könnyen és hatékonyan végezhessük el. De vajon mihez használhatjuk ezeket? 

A hagymák elültetése 

Sokan abban a hitben vannak, hogy csak tavasszal lehet hagymás növényeket eltenni, pedig az ősz is remek időszak arra, hogy tavaszra erős és pompás virágaink legyenek. A hírnököket érdemes azonban olyan helyre ültetni, ahol jól tudnak fejlődni és korán elő tudnak bújni. Ilyenkor érdemes szárazabb talajba tenni őket, hogy a fejlődésük ne induljon meg túl hamar, ha esetleg szeptemberben lenne még melegebb időjárás.  

Átültetés 

A kerti szerszám készletek kínálatában találhatunk kisebb lapátokat, kézi gereblyéket, amelyeket segítségül hívhatunk az átültetés során. Az ősz remek időszak erre, hiszen a rendszeres csapadéknak köszönhetően a talaj nedvességtartama éppen megfelelő a növények számára. Nem véletlenül ültetjük el ilyenkor az újonnan vásárolt gyümölcsfákat sem. Persze ezekkel még ráérünk, ellenben a rózsák számára a szeptemberi hónap tökéletes időpont, hogy új helyet keressünk nekik. Érdemes még az első fagyok előtt gondoskodni róluk, hogy még véletlenül se pusztuljanak el.  

A zöldek visszavágása és metszése 

A fákat szinte mindig lehet metszeni, nincs ez másként a bokrokkal sem. Persze mindegyik fajtának megvan a maga ideje, amikor a legkisebb eséllyel teszünk bennük kárt. Ilyenkor nyugodtan nekiláthatunk a sövény visszavágásának, a kisebb bokrok, gyümölcsösök metszésének. Ezeket utoljára ebben az időben tudjuk meggondozni, később már fagyási sérüléseket okozhatunk a számukra. Októberben még lesz idejük regenerálódni a téli fagyok előtt.  

A víz elzárása 

Lassan itt az ideje a vízcsatlakozás megszüntetésének is. Amennyiben minden kinti teendővel végeztünk, akkor ne feledkezzünk meg elzárni a kerti csapot, nehogy az első fagyok kárt tegyenek a rendszerben. Ilyenkor már úgysem lesz szükségünk utánpótlásra, hiszen elegendő eső éri majd a növényeket.  

Összegezve 

Itt az ősz, tehát ideje nekilátni az utolsó kerti munkálatoknak is. A kerti szerszám készletek kínálata lehetőséget ad arra, hogy minden kinti teendőt gyorsan és hatékonyan végezhessünk el. Legyen szó metszésről, a bokrok visszavágásáról, az átültetésről, vagy éppen a víz elzárásáról, mindennek megvan az ideje. Ne feledkezzünk el semmiről!