Blog

Őszi komposztálás

2020.09.22 11:18
Őszi komposztálás

A nyáron keletkezett zöldhulladékok, az ősszel lehulló falevelek sok család számára okoznak problémát. Égetésük tilos, a folyamatos gyűjtésük pedig idő és energia, szinte sosincs vége. Ezeknek a nyesedékeknek azonban nem feltétlenül kell hulladékként végezniük, hiszen könnyedén komposztálhatóak. Tény, hogy egyes levelek lassabban bomlanak le, mint a többi, de még így is sokat nyerhetünk, ha bedobjuk őket a többi közé. Lassan érik például a tölgy és a dió levele, azonban rengeteg tápanyaggal szolgálhat a talaj számára.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire használható fel a komposzt az őszi időszakban.

Miért érdemes komposztálni?

Jó tudni, hogy a komposztnak 10-12 hónapra van szüksége, hogy megfelelő állagú legyen és felhasználhatóvá váljon. A komposztot főként ősszel szokták felhasználni, bizonyos esetekben azonban tavasszal is van erre lehetőség. Ha az őszt választjuk, akkor ez előkészítjük a talajt télre, termékennyé tehetjük a következő vetési időszakot.

Milyen hatásai vannak az őszi komposztnak?

A kémiai és biológiai hatások mellett fizikai hatásai is vannak az őszi komposzt felhasználásának. A komposztálás során a szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével stabilizálódnak. Ezek pozitív hatást gyakorolnak a talaj termőképességére. A komposzt felhasználása fokozza a talaj biológiai aktivitását, fokozódik a növények ellenálló képessége és serkentin a növények növekedését.

Mire használhatjuk fel az őszi komposztot?

Első körben alaposan aprítsuk fel a rétegeket gereblyével vagy lapáttal. A morzsára bontott anyag így több oxigénhez jut, könnyebben lezajlik a bomlási folyamat. Az érett komposztnak barna a színe, földszagú és könnyen morzsolódik.

A nem teljesen lebomlott komposzt csak a talaj felszínén alkalmazható, például a veteményes őszi betakarására vagy a fásszárúak megvédésére. Talajtakaróként 7-10 cm-es vastagságban fedjük be a megvédeni kívánt növényeket. Az érett, azaz közel egy éves komposzt azonban remekül javítja a talajt, tökéletesen felhasználható a kerti veteményesben. Emellett akár a cserepes és a kerti növények földjéhez is hozzá lehet keverni rostálás után. Az érett komposztot 15 cm-es mélységben érdemes a talaj felső rétegébe keverni. A komposzt felhasználása a kert javára válik, ha visszaforgatjuk a természetbe.

Mire ügyelj a komposzt kapcsán?

Ne feledjük, hogy a komposzt cseréjekor figyeljünk, hogy maradjon érett komposzt a ládában, amire rátehetjük a leveleket. Nagyjából fele-fele arányban megfelelő a komposzt. Ha van olyan része, ami nem bomlott le kellően, akkor azt érdemes visszatenni a ládába, hogy tavaszig még megfelelő állagú legyen.

Összegezve:

Az őszi komposztálás tehát a pénztárcánk mellett a talaj számára is tökéletes választás. A lebomlott anyag visszaforgatása a földbe remek talajjavító lehet, amit tavasszal a növények is meghálálnak. A felhasználás legjobb időszaka az ősz, hiszen ezzel könnyen segíthetünk a kertnek és a talajnak a téli időszak átvészelésében.