Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Robotfűnyíró telepítése

2020.07.22 13:10
Robotfűnyíró telepítése

A mai modern és sietős világban egyre kevesebb időnk van olyan tevékenységekre, mint a fűnyírás. Persze továbbra is szeretnénk, hogy igényes, szép és ápolt pázsitunk legyen. Mi a megoldás? A robotfűnyíró, amelynek hála mára már ez is lehetséges különösebb időbefektetés nélkül. A gépnek nincs szüksége emberi felügyeletre, ha az megfelelően van beállítva.

Ebben a cikkben bemutatjuk a robotfűnyíró előnyeit, tulajdonságait és telepítési lehetőségeit.

Mi is az a robotfűnyíró és mire használható?

A robotfűnyíró teljesen automata, beüzemelést követően már csak a karbantartásra kell odafigyelni. A technológia olyan modern, hogy a gép saját maga gondoskodik a töltöttségről, így még az akkumulátor állapotát sem kell folyamatosan figyelemmel követni. A fűnyíró a dolga végeztével visszatér a dokkolóhoz, illetve akkor is, ha már túl alacsonynak érzi a töltöttségi szintjét. Az intelligens gépezetben beépített lejtőkezelő és időjárás alapú időzítés is található. Érzékelőinek köszönhetően teljesen biztonságosan működik, magára hagyható, nem veszélyes sem a gépre, sem pedig a környezetére. A robotfűnyíró a beüzemelést követően a megadott időpontban elvégzi a nyírást, majd visszatér a dokkolóhoz, ahol alvó üzemmódban várja a következő alkalmat.

A robotfűnyíró előnyei

A gép legnagyobb előnye, hogy folyamatosan karban tartja a kertünket, ezáltal sokkal több szabadidőnk lesz. Mivel megfelelő időközönként dolgozik, így nem marad utána zöldhulladék, nem kell összegyűjteni a füvet sem. Speciális késeivel apróra vágja a gyepet, a fűszálak pedig visszapotyognak a földre. Az apróra vágott nyesedék idővel visszajut a talajba.

Mindezek mellett még egy nagy előnye van, mégpedig az, hogy teljesen hangtalan. Nem zavarjuk vele sem a családot, sem pedig a szomszédot. Akár vasárnap reggelre is beállíthatjuk, így amíg alszunk a fűnyíró elvégzi helyettünk a munkát.

A robotfűnyíró telepítése

Fontos, hogy a robotot szakszerűen telepítsük ahhoz, hogy jó munkát végezhessen és elégedettek legyünk vele. A telepítéskor megfelelően kell elhelyezni a dokkolóállomást, illetve a kábelhálózatot. A határolókábelek a robot mozgását falként szabályozzák, hogy a kijelölt területet semmi esetre se lépje át. A dokkoló és a kábelek telepítése közül az utóbbi elhelyezése egy kicsit nehezebb. Ehhez első lépésként a cölöpöket szükséges leverni.

Fontos megemlíteni, hogy a kábelek nem veszélyesek sem a gyerekekre, sem pedig a kisállatokra. Ezekben néhány voltnyi áram fut, amelyet csak a fűnyíró érzékel. Ez a mikrofeszültség azonban elég neki ahhoz, hogy tudja, merre folytassa az útját. A vezetéknek ráadásul nem szükséges a föld felett futnia, hiszen ez alá is elrejthetjük. Ez attól függ, hogy milyenek a terepi adottságok. Ha a föld alatt vezetjük el, akkor sokkal esztétikusabb lesz a gyep. Ehhez viszont már jobb egy telepítő szakembert megbízni a feladattal, hogy a kábelek biztosan jól legyenek bekötve.

A dokkoló elhelyezésének kérdése már egy fokkal könnyebb. Az állomásnak - fajtától függően -, a kábelen, egy kicsit a füvön kell állnia vagy pedig elég csak a gyepen elhelyezni. Ez biztosítja a robot töltését, illetve az alvó állapotba kerülést. Két dologra azonban oda kell figyelni. Az egyik, hogy nem lehet keresztben szűk átjáróban, ahol nem tud ráfordulni a gép. A másik pedig, hogy nem előnyös, ha mély vagy keskeny területre helyezzük el.

Milyen problémákba ütközhetünk robotfűnyíró használatakor?

A határolóvezetékek nem megfelelő elhelyezése esetén a robotfűnyíró munkáját követően lehetnek részek, amelyekre szegélynyíróval kell rásegíteni. Éppen ezért, ha megtehetjük, akkor érdemes szakembert megbízni a munkálatokkal. Hosszabb távon mindenképpen jobban megéri, hiszen, ha már beruházunk egy gépre, akkor valószínű, hogy egyáltalán nem szeretnénk foglalkozni a nyírással.

Összegezve:

Egy robotfűnyíró beszerzése tehát sokban megkönnyítheti az életünket. Mivel egyedül is képes végezni a munkáját, így rengeteg időt megspórolhatunk a telepítését követően. Ha szakszerűen van telepítve, akkor szinte semmi gondunk nem lesz a gyepünkre. Ehhez, ha megtehetjük, akkor érdemes szakember segítségét kérni, így biztosan nem kell foglalkoznunk még a szegélynyírással sem.