Blog

Rózsa gondozása ősszel - felkészülés a télre

2020.10.13 14:39
Rózsa gondozása ősszel - felkészülés a télre

A rózsa az egyik legkedveltebb kerti növény, ami nem csoda, mivel több színben kapható, ráadásul az udvar csodálatos ékköve lehet. A bódító illatú virág szinte minden kertben jól érzi magát, hiszen akár minimalista, akár modern berendezésünk van, bárhová beilleszthetjük. Ősszel azonban jól meg kell gondozni, hogy tavasszal ismét újult erővel díszíthesse a kertünket.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan kell meggondozni a rózsát ősszel, hogy felkészítsük azt a téli időszakra.

Szükséges metszeni a rózsát ősszel?

Még egy nem túl tapasztalt kertész is tudja, hogy a rózsabokrokat bizony metszeni kell. Ha igazán terebélyes növényt szeretnénk, akkor gondoskodnunk kell az ágak vágásáról. Ezt azonban nem szabad ősszel megtenni, ilyenkor csak és kizárólag az elhalt virágoktól és levelektől, illetve a beteg hajtásoktól szükséges megszabadítani a rózsát. Nagyobb metszést tavasszal végezzünk rajta, így van ideje a regenerálódásra. A kisebb őszi vágásokat azonban maximum október közepéig tegyük meg, ezt követően már ne nyúljunk hozzá metszőollóval.

Mire figyeljünk oda a hidegebb időszakban?

A rózsa nagy ellensége a hideg és a fagy. Nem szereti a telet és a téli időjárást, így érdemes hangsúlyt fektetni a védekezésre. Persze vannak fajták, amelyek nem igényelnek odafigyelést, hiszen például fagyálló növénynek számít a futórózsa és a parkrózsa. Nem tűrik viszont a hideget a hibrid és a telt virágú fajták, amelyeket földkupacolással védhetjük meg a tél közeledtével.

Mit nem szabad használni ősszel a rózsaborok gondozása kapcsán?

Legfontosabb, hogy felejtsük el a műtrágya használatát az őszi időszakban. Ha ebben az évszakban túl sokat teszünk a rózsára, illetve annak tövébe, azok túl sok virágot hoznak, amik könnyen megfagynak.

Mikortól szükséges a védekezés?

Amikor már látjuk, hogy tartósan megérkezik a hideg, már előtte érdemes védekezésbe kezdeni. A tél közeledtével a tövekre kell jobban odafigyelni, amelyeket takarni szükséges földkupacolással. Ez azt jelenti, hogy a földet úgy helyezzük a növény tövéhez, hogy azt körülbelül egy arasznyira takarjuk el vele. Másik lehetőség, ha körbekerítjük a rózsát, amit valamilyen rúddal rögzítünk, majd mehet bele föld vagy komposzt. A takarás azért is jó módszer, mert így az éhes vadállatok sem támadják meg a kertünket és a rózsabokrot.

Összegezve:

A rózsa hosszú ideje az egyik legkedveltebb kerti növény. Nem csoda, hiszen számos fajta közül válogathatunk. A bokrot azonban gondozni kell, de metszeni és műtrágyát használni a védekezéshez nem szabad. A vágás során keletkezett sebeknek már nincs idejük begyógyulni, míg a műtrágya miatt túl sok virágot hozhat, amik az első fagy alkalmával könnyen lefagynak. A rózsabokrot október közepéig érdemes meggondozni, hogy biztosan ne legyen baja a hosszú téli hónapok során.