Blog

Sövény gondozása tavasszal

2020.03.17 11:45

Az én házam, az én váram! Sokan gondolják ezt így és sűrű sövénykerítéssel veszik körbe magukat. Az érzelmeken túl persze praktikus okai is lehetne annak, ha zöld, netán virágos keretbe foglalod a kertet. Ha a te fejedben is megfordult már gondolat, segítünk rendszerezni az okokat és mutatjuk, mire figyelj, ha sövényt gondoznál!

Miért telepíts sövényt a kertedbe?

Ha magadra ismersz, a sövény telepítése a te utad!

  • ha elbújnál a kíváncsi tekintetek elől
  • ha növelnéd a biztonságérzeted a kertedben
  • ha védened magatokat a széltől és az utca zajától
  • ha területekre osztanád a kerted
  • ha nem szereted a masszív kőkerítést
  • ha egész évben szeretnél egy díszítőelemet (persze csak az örökzöldekre igaz)

Milyen növényből álljon a sövény?

A sövényuniverzum alfája és omegája a tuja, ezt mindenki tudja. A viccet félretéve, több más növény is alkalmas arra, hogy tagolja a kertet. Egy alacsony növésű bukszus ugyanúgy jelölhet egy zónát, mint a gyerekek játszósarkát védő, derékmagasságú virágos sövény.

Nyírt sövény

A nyírt sövény nyugalmat sugároz. A gyertán vagy a mezei juhar is jó választás, azonban vegyük figyelembe, hogy ezek folyamatos törődést, nyírást igényelnek!

Szabadon növő sövény

Az egyre növekvő cserjék alatt érdemes a gyomok ellen mulcsozni vagy a lenyírt füvet a tövükhöz teríteni. Úgy érdemes összeválogatni a sövény tagjait, hogy tavasztól késő őszig virágozzanak vagy termésükkel színesítsék a kertünket. Az orgona több színben elérhető, rózsalonc vagy kínailonc is jó választás. Az aljukhoz ültethetünk hagymás növényeket is, így már kora tavasszal is csodálhatjuk őket.

Mikor kell nyírni a sövényt?

Tavasszal kezd meg a sövény nyírását. Ekkor egész évre eldöntheted a magasságát és formáját, a későbbiekben már csak karbantartanod kell. Az örökzöldekre igaz, hogy az aktív időszak alatt akár háromszor nyírhatod, ritkíthatod, nem fogja megsínyleni.

A tél az erős örökzöld sövényeken is nyomot hagy. Márciusban már levághatod a hideg hónapokban letört és megsérült ágakat, valamint itt az ideje megszabadulni az öreg és száraz ágaktól is. A túl sűrűn nőtt ágakat is ritkítsd meg: így levegőhöz és fényhez juttatod a belső részeket is és ezzel elkerülheted, hogy belül silány vagy barna, száraz részek legyenek. A tuja kifejezetten rosszul tűri az árnyékot, gyorsan felkopaszodhat.

Mire figyelj a sövénnyel kapcsolatban?

Nem csak kertészeti kérdéseket vet fel egy sövény gondozása. Ezekre gondoltál már?

  • Dús és egészséges sövényed kiváló búvóhelye az állatoknak., kedvelik a méhek és a pillangók is. Tavasszal a madarak akár fészket rakhatnak benne.

TIPP: Sövénynyírás közben figyelj erre is, védd az összes állatot, hiszen jó szolgálatot tehetnek a kertednek!

  • Ha a sövényed megállíthatatlanul terjeszkedik és átlóg a szomszédhoz, az bizony kellemetlen lehet neki, jogosan reklamálhat.

TIPP: Telekhatárra ültess úgy sövényt, hogy a kerítés és a növény között még neked is legyen helyed a nyíráshoz!

  • A sövény árnyéka szintén véget vethet a jószomszédi viszonynak, kár lenne perre menni egy sövény miatt.

TIPP: Egyezzetek meg a magasságról és beszéljétek át a kölcsönös előnyöket, például nem zavarjátok egymás nyugalmát. Ha a szomszéd nem segít be az oldalának rendben tartásával (hacsak nem közösen döntöttetek és telepítettek), akkor találjatok minden hónapban egy napot, amikor beenged a saját kertjébe és rendbe szedheted a sövényed.

Profi megoldások nem csak hobbikertészeknek! Fa- és sövényápoláshoz itt találod a legjobb eszközeinket!