Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Szárazságtűrő növények a balkonládába

2020.06.10 11:20
Szárazságtűrő növények a balkonládába

A kánikula, a tűző napfény számodra az ideális egy tengerparti nyaraláshoz, de ha a növényeidnek az erkélyen hasonló kihívásokkal kell szembenézniük, nem biztos, hogy túlélik, amíg te barnulsz. Nincs más választásod, mint a forró napsugaraknak kitett erkélyedet szárazságtűrő növényekkel benépesíteni. Persze, ők sem bírják napokig víz nélkül, mutatjuk, hogy mit tehetsz a nyáron a növényeidért!

Napimádó növények az erkélyen

A városi balkonkertész úgy képzeli el a birodalmát, mint egy mini udvart, kertet növényekkel. Igaza van, hiszen a virágágyasokat díszítő, talajra nem kényes növények nyugodt szívvel beköltöztethetőek az erkélyre. Nyugodtan nézz körül a piacon vagy a barkácsáruházak kertosztályán! Válogass a nem túl nagyra növő ágyásvirágok között is!

Pillangóvirág

A pillangóvirágot megtaláljuk a napsütötte kiskertekben, de erkélyen, dézsába ültetve is vígan megél. Apró, törékeny növényről van szó, de odafigyeléssel virágzó bokorként pompázhat. Magról is vetheted vagy rögtön cserepes növényként is megvásárolhatod. Nem kedveli, ha átültetik, ezért lehetőség szerint minél előbb találd meg a végleges helyét.

Levendula

A levendula örök kedvenc: hosszan virágzik, illatozik, miközben túl sok gondoskodást nem igényel. A levendula metszése tavasszal egyszerű, amire még a balkonládában nevelt példányoknak is szükségük van. Érdemes nagy cserépbe vagy balkonládába ültetni, fajtától függ, hogy bent vagy kinn kell teleltetni

Muskátli

Mondhatod, hogy unalmas, már gyerekkorodban is eleget láttad a nagyi erkélyén! Nem véletlenül! A muskátli Dél-Afrikából származik, jól bírja a szárazságot és tavasztól őszig virággal díszítheti a panelerkélyt is. Több fajtája teleltethető is, ha ügyes vagy, éveken keresztül társad lehet. Róla akár meg is felejtkezhetsz pár napra, ha kicsit kiszárad a földje, sem lesz baja. Viszont ha túlöntözöd a muskátlit, akkor sárga levelekkel mutatja ki a nemtetszését. Ezeket ilyenkor távolítsd el és várj egy kicsit a következő vízpótlással. Ha nem friss hidegvízzel, hanem „állott” esővízzel locsolod, meghálálja!

Bársonyvirág vagy büdöske

Két szóban: igénytelen, de mutatós! Sok fajtát nemesítettek belőle: kedveltek a sárga, narancssárga virágúak. Tovább fog virágozni és bokrosodni, ha néha eltávolítod az elszáradt virágokat. A neve ne csapjon be: szaga inkább erős, mint bántó. sok helyén gyógynövényként termesztik, de otthoni körülmények között ne kísérletezz vele!

Öntözés a napos balkonon

Többször előkerül a téma, az egyetlen, ami biztosan megállapítható: a rendszeres öntözést nem pótolja semmi. A forróságban szükség van a napi szintű vízpótlásra. A hűvös időszakok a megfelelőek, gondoljunk csak a párolgásra: kora reggel és szürkületkor, este, mikor már nem kúszik olyan magasra a hőmérő mutatója, hatékonyan öntözhetjük a növényeket az erkélyen.

Csepegtető öntözés az erkélyen

Fárasztó az oda-vissza vonulás a locsolókannával, ha pedig elutazol, nem várhatod el a szomszédtól, hogy naponta átjárjon. Mit szólnál, ha lenne egy automata öntözőkanna az erkélyen? Jó megoldás, hiszen akár 36 növényt is öntözhetsz vele, szabályozhatod a víz mennyiségét és még időzítheted is. Ez csepegtető öntözés jó megoldás, ha elutazol, de akkor is, ha hajlamos vagy elfelejteni a locsolást. Ezt persze egy idő után még a muskátli sem fogja tolerálni!

Összefoglalásul: légy bátor, válogass a színek között, hiszen rengeteg féle szárazságtűrő növény érzi jól magát az erkélyen is! Viszont őket sem szabad elfelejteni öntözni!