Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Szobanövények téli ápolása

2020.11.18 14:27
Szobanövények téli ápolása

A téli időszakban a szobanövények is hajlamosabbak a gyengélkedésre és a betegségekre, csakúgy, mint az emberek. Ennek oka, hogy a fűtött lakás környezete, a szellőztetés okozta hőmérséklet-ingadozás és a fényhiány nagyon sebezhetővé teszik a szobanövényeket. Mi tehetünk, hogy növényeink télen is jól érezzék magukat? Sorra vesszük a legfontosabb ápolási tippeket, így téli vendégeink garantáltan irigykednek majd csodás növényeinkre.

Szobanövények felkészítése a télre

Az ápolás része a téli felkészítés is. Ha a következő lépéseket elvégezzük, növényeink sokkal jobban fogják magukat érezni.

Beköltöztetés

Igyekezzünk időben bevinni azokat a szobanövényeket, melyeket tavasztól a kertben tartottunk. Már 10-15 fok alatti hőmérsékletnél tegyük meg ezt!

Metszés

Fajtától is függ, de az aránytalanul nagy növényeket érdemes kicsit visszavágni. Így kevesebb energiára lesz szükségük télen, s kevésbé fogják leveleiket hullatni.

Lemosás

Tisztítsuk meg a szobanövények leveleit permettel, zuhannyal, vagy – a nagyobbakét – nedves kendővel. Az ilyen ápolás után a bogarak, tetvek és egyéb kártevők nem okoznak majd gondot.

Téli szobanövény ápolási feladatok

Növényeink téli ápolása egyszerű, mégis rendszeres odafigyelést igényel.

Fény biztosítása

Úgy helyezzük el a szobanövényeket, hogy télen is a lehető legtöbb fényhez jussanak. Néhány hetente pedig forgassuk is őket, hogy minden oldaluk kapjon fényt. A felsoroltak különösen is fényigényesek:

 • fokföldi ibolya
 • szobai azálea
 • szobai ciklámen
 • tarka levelű könnyező pálma

Mértéktartó öntözés

Míg nyáron minden nap öntözünk, télen csak óvatosan! Elég heti 1-2 alkalommal vizet adni a szobanövénynek. Ennek oka, hogy ilyenkor a növények anyagcseréje is lelassul. Ha ennél gyakrabban igényelnének vizet, azt úgyis látni fogjuk. A következő növények pedig kimondottan jól viselik a szárazságot és a meleg szoba klímáját:

 • anyósnyelv
 • pletyka
 • sárkányfa
 • filodendron
 • pozsgás levelű növények
 • kaktuszok

Tápoldat csökkentése

A tápoldat szobanövényeknek télen kevésbé fontos, mint az év többi időszakában. Késő ősszel azért még 2-3 hetente adjunk, aztán télen szüneteltessük.

Párásítás

A fény biztosítása mellett a párásítás is az ápolás egy formája a szobanövények esetében. Sajnos télen a fűtőtest kiszárítja a levegőt, ezért mindenképpen párásítsunk! Akár elhelyezhetünk egy tálba kavicsokat és vizet a növények cserepe alá, vagy a közelébe. Lényeges az is, hogy fűtőtest mellé ne kerüljön növény. Kimondottan páraigényes növények:

 • páfrányok
 • orchideafélék

Ezek akár a fürdőszobába is költözhetnek télen.

Védelem a hidegtől

A szellőztetés, különösen a huzat a növények nagy ellensége. Alapszabály, hogy ajtó mellé ne helyezzünk szobanövényt. A növény melletti ablakot pedig lehetőleg csak rövid időre nyissuk ki, különben a szobanövény megfázik.

 

Összegezve: A szobanövények számára a meleg szoba kevésbé kellemes, mint hinnénk. Hozzá kell szokniuk a megváltozott körülményekhez. Ha néhány egyszerű ápolási alapelvet követünk, akkor növényeink nagy eséllyel teljes pompájukban átvészelik a telet.