Blog

Hogyan tegyük télállóvá a veteményest?

2021.10.22 16:40
Hogyan tegyük télállóvá a veteményest?

A veteményesre és a kertre az őszi és a téli időszakban is oda kell figyelni. Ahhoz, hogy a hidegebb hónapokban is meg tudjuk tartani a termésünket, még most kell elvégezni pár kinti munkát. Szükség lesz pár eszközre, például egy teleszkópos ágvágó ollóra, a kezünkre, védőfelszerelésre és már mehetünk is ki, mielőtt nagyobb baj történne.  

Felkészülés a télre 

A hobbi kertészek egyik legnagyobb gondja a nem megfelelő időjárás. Ez nyáron általában a kevés esőt és a szárazságot jelenti, ősszel a túl sok csapadékot, télen pedig a fagyos nappalokat és éjszakákat. Nem szabad azonban tavaszig magára hagyni az udvart és a veteményest, hiszen a kint telelő növényeknek támogatásra van szükségük. Ahhoz pedig, hogy akár télen is fogyasszunk pár friss és zsenge zöldséget, még most kell megtenni a főbb lépéseket.  

Tartsuk távol az éhes állatokat! 

Nem mindig csak a hideg az, ami kárt tehet a veteményesben. Bár a rovarok és a pillangók valószínűleg téli álmot alszanak majd, vannak olyan emlősök, amik éhesen térnek be az udvarunkba. Ilyenek lehetnek a nyuszik, a madarak, esetleg az őzek. Mivel egyre kevesebb a táplálék a szabadban, így felbátorodnak, hogy máshol keressenek eleséget. Egyes fajok ellen elegendő egy hálót kitenni, a bundás fülesek azonban akár az alatt is át tudnak ásni. Érdemes tehát olyan kerítést építeni, ami alatt biztosan nem jutnak majd át.  

Mulcsolásra fel! 

Ami pedig a fagyokat illeti, megvédhetjük a termést és a fákat a nagyobb károktól, ha mulcsolásba kezdünk. A takargatás fontos lépése annak, hogy a vastag szervesanyag megtartsa az utolsó napsugarakat a fák, a bokrok és a zöldségek számára. Ez óvja őket a nagyobb széltől, a fagytól és a hótól egyaránt. Először mindenképpen tisztítsuk meg a területet és csak ezt követően fedjük be jó vastagon általunk készített mulccsal. Nagyjából 5-10 centiméterre lesz szükség ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a kert minden lakóját. Nagy előnye ráadásul, hogy tavasszal nincs szükség arra, hogy eltávolítsuk, nyugodtan bele lehet ültetni a puha felületbe.  

Mi a helyzet a fákkal és a bokrokkal? 

Októberben és novemberben még mindig elvégezhetjük a kisebb metszéseket. A Gardena teleszkópos ágvágó olló segítségével a növényeknek még lesz idejük felkészülni a nagyobb téli fagyokra. Ennek köszönhetően pedig jövő tavasszal és nyáron sokkal nagyobb termésmennyiségre számíthatunk, ami például az almát, a körtét, a szilvát, vagy éppen az egyéb magvasokat illeti.  

Összegezve 

Jön a tél és még nem sikerült felkészíteni a kertet és a veteményest a fagyos időszakra? Akkor bízunk benne, hogy ezekkel a tippekkel még nem késtünk el és lesz idő mindent megvalósítani.