Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Hogyan turbózható fel a föld a téli időszakban?

2021.12.16 14:21
Hogyan turbózható fel a föld a téli időszakban?

A kertben télen is bőven akad munka, hiszen bár a veteményesben már nincs semmi, ideje előkészíteni a földet a következő időszakra. Számtalan olyan növény van, aminek nem árt, ha az ültetés előtt egy kicsit felturbózzuk a helyét. A föld tápanyagellátása idővel romlik, így fontos azt időnként pótolni. Emellett nem feledkezhetünk meg a gyep ápolásáról sem, hiszen a téli időszakban az is károkat szenvedhet. Lássuk, hogy milyen teendőink vannak ebben az időszakban!  

A téli kert 

Noha az elmondható, hogy a zöldségeskert december tájékán üres, és még egy ideig az is marad, van pár feladat, amivel felkészíthetjük azt a következő szezonra. Persze fontos megjegyezni azt is, hogy az okos kertészeknek ilyenkor is van pár apróságunk még odakint, hiszen a megfelelő ápolás mellett a veteményes tartalmazhat még finomságokat. Ez azonban senkit sem akadályozhat meg abban, hogy a földet ellássa megfelelő tápanyagokkal.  

A föld előkészítése a következő szezonra 

A tavaszi vetegetés elengedhetetlen részét képezi, hogy a területet időben előkészítsük a zöldségek nevelgetésére. Ahhoz ugyanis, hogy azok megfelelő mértékben fejlődhessenek ki, tápanyagra és ápolt környezetre van szükségük. Az első és leggyakrabban használt megoldás a szerves trágya alkalmazása. Az istállótrágya ugyanis a szerves anyagok közül az egyik legjobb választásnak bizonyul. Mivel a hatása nemcsak a talajra, hanem a termelt növényekre is kiterjed, ezáltal a talajszerkezet javulásnak indulhat, illetve a termésmennyiségben is bőven akad majd növekedés. 

Fontos azonban megjegyezni azt, hogy a friss trágya nem alkalmas a kerti felhasználásra, hiszen ez még sok olyan el nem bomlott anyagot tartalmaz, ami hátráltathatja a talaj fejlődését. Érdemes tehát pár hónapig állni hagyni és csak azt követően a földbe dolgozni. A nyári trágya tökéletes választás lehet a decemberi felhasználásra, így amennyiben előre tudtunk gondolkodni, akkor már most elkezdhetjük táplálni a földet, hogy a tavaszi időszakra megerősödjön.  

Substral hosszúhatású gyeptrágya 

Ami pedig a gyepet illeti, megoldás lehet a Substral hosszúhatású gyeptrágya használata, hiszen ez 100 napos hatással rendelkezik. A környezetbarát termék alacsony klórtartalommal bír, emellett egy igazán gyorsan ható és hosszan tartó változatról van szó. Remekül ápolja a kisárgult és fakó gyepet, amit gyors növekedésre sarkall. A megerősödött fű pedig sokkal jobban ellen tud állni a betegségeknek és a forró időjárási körülményeknek. Amennyiben a téli időszak vége felé kezdjük el használni ezt a terméket, abban az esetben tavaszra igazán sűrű és ápolt gyepre térhetünk haza. Nagy előnye a lassú és egyenletes oldódás, illetve a környezetkímélő kivitel.  

Összegezve 

Több megoldás is van tehát arra, hogy a földet előkészítsük a következő szezonra. Amellett, hogy istállótrágyát használunk, jöhet például a Substral hosszúhatású gyeptrágya is, amely szintén sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik.