Blog

Hogyan alakíts ki költséghatékony télikertet az otthonodban?

2021.11.19 13:55
Hogyan alakíts ki költséghatékony télikertet az otthonodban?

A télikertek a családi házak, kisebb-nagyobb apartmanok és erkélyek része, ahol szinte egész évben nyár van. A kellemes hangulatú pihenőhely megalkotása azonban sokszor szakembert igényel, hiszen az egész projekt során fontos, hogy alaposak legyünk. Mindent figyelembe véve azonban az télikert igazi fénypontja lehet az otthonunknak. De vajon, hogyan alakítható ki költséghatékonyan? Cikkünkben most erre a kérdésre kerestük meg a választ. 

Mi is az a télikert? 

A télikertnek meghatározott célja van, mégpedig, hogy helyet szolgáltasson az egzotikus és a meleget kedvelő növények befogadására. A beltéri virágok sokszor speciális vízellátási és világítási rendszert igényelnek, nem is beszélve a fűtésről. Az üvegszerkezet azonban lehetőséget kínál arra, hogy még a legnagyobb hidegben is legyen hova elvonulni kertészkedni egy kicsit. A télikert főként fémből, alumíniumból és fából készül, aminek nem muszáj különállónak lennie a háztól. Sokan a nappali folytatásaként alkotják meg, így a lakás részét képezi ez a csodálatos helyiség.  

Hogyan alakítsunk ki komfortos télikertet költséghatékonyan? 

Amennyiben nincs egy rendelkezésre álló terület, amit át lehetne alakítani, abban az esetben mindenképpen nagyobb beruházás lesz. A virágok szépsége azonban meghálálják majd a befektetett összeget, hiszen ezek pozitív hatással vannak az idegrendszerünkre. A zöldövezet megakadályozza a por bejutását a lakótérbe, ráadásul remek kikapcsolódási helyszín lehet a téli időjárásban.  

Mielőtt azonban megterveznénk a télikertet, mindenképpen gondoljuk át alaposan, hogy mire is van szükség. A költségek tekintetében nagyon fontos a méret, hiszen egy pár négyzetméteres erkély jóval olcsóbb, mint egy negyven négyzetméteres üvegfelületekkel teli változat. Nem mindegy továbbá az sem, hogy milyen anyagból szeretnénk dolgozni. A legolcsóbb az acél szerkezet, ám a fa sokkal esztétikusabb lehet. Ár szempontjából azonban utóbbi jóval nagyobb költség lehet, így amennyiben nincs annyi félretett pénzünk, válasszuk inkább az acélt, esetleg a műanyagot. Mind a kettő tartós, nem kell attól félni, hogy pár év alatt le kellene cserélni.  

Ár szempontjából meghatározó még a tetőfedő anyaga, ami lehet cserepes és zsindelyes egyaránt. Ezekben az esetekben azonban a napfény nem kerül hasznosításra, így talán jobb megoldás a polikarbonát, ami nagyon jól hőszigetel, de átengedi a szükséges mennyiségű fényt. 

A költségvetésbe beleszólhat még a nyílásszárók mérete, mennyisége és persze azok minősége is. A legolcsóbb megoldás a sima nyíló ajtó vagy ablak, a bukós változat már egy kicsit többe kerülhet. Drágább alternatíva a tolóajtó, ám ezzel a legkönnyebb kiszellőztetni a télikertet.  

Szükséges szerszámok 

Rengeteget lehet spórolni például a Gardena combisystem szerszámkészletünkkel, amelyben szinte minden megtalálható, amire a kisebb munkákhoz szükség van. Amikor csak egy pár négyzetméteres megoldásban gondolkodunk, akkor mindenképpen hasznát vehetjük a kisebb eszközöknek, amik akár a későbbi problémák esetén is jól tudnak majd jönni. Legyen szó egy polc felszerelésén, amire virágokat teszünk, esetleg egy plafonba helyezhető tartóról egyaránt.  

Összegezve 

A télikert kialakításának költsége tehát több mindentől is függ, hiszen nem mindegy az alapanyag fajtája, a helyiség mérete, de még a tetőfedő típusa sem. Sokat lehet spórolni azonban például a Gardena combisystem szerszámkészlettel, aminek segítségével pillanatok alatt megszerelhetünk apróbb hibákat, akár a későbbiek során is.