Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Téli madáretetés: tippek és trükkök

2021.12.16 11:43
Téli madáretetés: tippek és trükkök

Egy kis gondoskodással sokat tehetünk azért, hogy bevonzzuk a kertünkbe a madarakat a téli időszakban. Ahhoz, hogy a vendégek könnyebben átvészeljék ezeket a hónapokat, fontos, hogy megfelelő időben és megfelelő étellel lássuk el őket. A zord időjárásban ugyanis nem árt, ha folyamatosan feltöltve tartjuk a madáretetőt. De lássuk azokat a tippeket és trükköket a gondozásukkal kapcsolatban! 

Madárbirodalom a kertben 

Persze nem kell egész télen a vastag hótakaró miatt aggódni, de ez nem azt jelenti, hogy a madarak könnyen és mindig ételhez tudnak jutni. A könyörtelen mínuszok nem segítenek nekik abban, hogy felkészülhessenek erre az időszakra. Komoly próbatétel elé állítja őket a fagyos időjárás, hiszen ilyenkor nemsok jó minőségű táplálékot találnak a szabadban. Nem árt tehát hozzájárulni ahhoz, hogy a tollas barátainknak tele legyen a hasuk.  

A madarak hasznos lakónak számítanak a kertben, azonban sokszor nekik is nehéz ellátni saját magukat. A hosszan tartó fagyos téli időben fontos, hogy a gondjukat viseljük és rendszeresen adjunk nekik enni és inni. Ők minden kihelyezett finomságért hálásak lesznek, mi pedig csodálhatjuk őket, akár a borús napokon is. Pakoljunk ki tehát nekik éléskamrát, magokat és száraz gyümölcsöket egyaránt. Ne feledkezzünk meg továbbá a vízről sem, ami a fagyos időszakban cserélni sem árt.  

Mikor érdemes elkezdeni az etetést? 

A madarak etetését a fagyok beállta után el kell kezdeni, és amíg tart a tél, addig folyamatosan gondoskodunk kell az utánpótlásról. A táplálék mennyiségét az aktuális időjárástól érdemes függővé tenni. Enyhébb időben elegendő számukra kevesebb étel, a keményebb fagyok esetén azonban nyugodtan emelhetünk a napi adagjukon.  

A kültéri madáretető ára nem annyira magas, hogy abból ne tudjunk beszerezni pár darabot. Ennek feltöltése folyamatosan kell, hogy történjen. Ha a madarak egyszer már megszokták a gondoskodást, akkor semmi esetre sem szabad abbahagyni az etetésüket. Az étel pótlását csak akkor hagyhatjuk abba, ha tavasszal megjelentek a rovarok.  

Mi kerülhet az etetőbe? 

Az első és legfontosabb, hogy csakis a legjobb minőségű, nem sózott és nem is avas táplálékot tegyük ki a madarak elé. Az olajos magvak körül kerülhet az etetőbe napraforgó, tökmag, dióbél, esetleg mogyoró. Emellé jól jöhet egy kis köles, lenmag, darabolt alma, főtt rizs, de még levesben főtt zöldségek is egyaránt. Érdemes tehát körbenézni a kamrában, hiszen biztosan van pár olyan gyümölcs, ami már leselejtezésre vár.  

Összegezve 

A téli madáretetés során tehát rendkívül fontos, hogy a kitett élelmiszer ne legyen romlott, sózott, vagy avas. A folyamatos adagolás mellett, figyeljünk oda a víz pótlására is. A kültéri madáretető ára szerencsére nem túl magas, így akár többet is beszerezhetünk, hogy egész télen csodálhassunk a tollas barátainkat.