Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Télre vidd a kerted a házba!

2020.11.19 14:41
Télre vidd a kerted a házba!

Amikor beköszönt a tél, egy időre elbúcsúzunk a szabadtéri zöldség- és gyümölcstermesztéstől. Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy télen nem lehetnek friss terményeink! A házban vagy lakásban is kialakíthatunk egy kis kertet. Vannak ugyanis olyan zöldségek is gyümölcsök, melyek eredményesen termeszthetők bent. Ha kíváncsivá tettünk, cikkünkből minden fontos tudnivalót megismerhetsz a beltéri kertészkedésről!

A beltéri kert előnyei

Nem is gondolnánk, de az ötlet, hogy bevigyük a kertet a házba, sokkal több, mint divathóbort. Rengeteg előnye van, ahogy az alábbiakból is látszik:

  • Jót tesz lelkünknek, ha zöld növények vesznek körül télen is.
  • Új hobbit alakítunk ki magunknak.
  • Folyamatosan friss terményekhez juthatunk.
  • Bio zöldségeket és gyümölcsöket termelünk.
  • Lakásban is közel kerülhetünk a természethez.
  • Gyermekeink hasznos tudásra tesznek szert, ha besegítenek a kert gondozásában.

A minikert helye a házban

Eldöntötted, hogy Te is be szeretnéd vinni a kertet a házba? Néhány szempontot figyelembe kell venned, hogy próbálkozásod eredményes legyen. Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő helyet találj a kiskertnek:

  • Ha lehetséges, délre néző, nagy ablakok párkányára kerüljenek a cserepek. Ha nem ilyen a ház adottsága, akkor egy speciális növénylámpa közelébe helyezzük őket.
  • Óvjuk a veteményeskertet a huzattól, a rosszul záródó nyílászáróktól.
  • Ne kerüljön fűtőtest közvetlen közelébe a kiskert. A száraz, meleg levegő nagyon káros lehet kis növényeinkre.
  • Gondoljunk arra, hogy a kifejlett növénynek is legyen elég helye a cserépben, illetve a szobában.

Ezeket ültesd a minikertbe

Az elhelyezés mellett elengedhetetlen, hogy körültekintően válasszuk ki a növényeket. Nem mindegyik tűri ugyanis a ház vagy lakás klímáját. Nézzük, mely zöldségek és gyümölcsök bizonyulnak a legjobb választásnak.

Zöldségek

A leveles növények, így a saláta, a spenót és a kelkáposzta nagyon hálásak, beltéren is jól érzik magukat. Petrezselyemmel és metélőhagymával is bátran kísérletezzünk. Paradicsom és paprika termesztése a házban nagyobb kihívás, így csak haladóknak ajánlott.

Fűszernövények

Minden háziasszony álma, hogy csak egy karnyújtásnyira van tőle a friss rozmaring vagy kakukkfű. Ezekkel, valamint oregánóval, petrezselyemmel, bazsalikommal és zsályával bátran próbálkozhatunk.

Gyümölcsök

Túlzottan sokféle gyümölcsöt nem tudunk beltéren termeszteni. A törpe citrusokat viszont át tudjuk teleltetni bent, vagy akár egész évben is lehetnek a házban. A lime és a citrom könnyen megérik a szobában is. A grapefruittal és a naranccsal azonban sajnos nem biztos, hogy ekkora sikerünk lesz.

Összefoglalás: A kertészkedés és a betakarítás élményéről télen sem kell lemondanunk. Egy kis tervezéssel beltéri kertet alakíthatunk ki az ablakpárkányon. Nem is kell más, mint cserepek, vetőmagok és mini kerti szerszámok, s kezdődhet a munka. Természetesen nem minden növénnyel érdemes próbálkozni, de azért egészen változatos kertet alakíthatunk ki.