Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Az áruházunk jelenleg zárva van! 

Blog

Tippek, hogyan lehetünk környezettudatosabbak a kertben is

2021.08.16 15:41
Tippek, hogyan lehetünk környezettudatosabbak a kertben is

Tudod, hogy mire van szükség a környezetbarát kertészkedéshez? Elsősorban mindenképpen elő kell venned egy környezettudatos szemléletet, aminek köszönhetően valószínűleg máshogy tekintesz majd az udvarodra. Érdemes tehát átállítani a gondolkodásmódodat a fenntarthatóságra már a kertben is. Lássuk a tippeket, amikkel ezt megvalósíthatod! 

Ötletek, hogyan legyél környezettudatos a kertben! 

Már pár apróság alkalmazásával is rengeteget tehetsz a természetes kertészkedés felé. Nemcsak a környezet megóvása miatt érdemes figyelmesen és átgondoltan munkálkodni. A legtöbb esetben ez a fajta kertművelés jóval olcsóbb, ráadásul időt és energiát is spórolhatsz általa.  

1. Tipp: A kártevők elleni védelem legyen természetes 

Ha nem muszáj, akkor ne vegyszerezz. Bár a kártevőket már régen is irtották, a legtöbb esetben védő növényekkel vagy házilag készített szerekkel tették mindezt. A bogarakat és rovarokat riasztó virágoknak hagyománya van, előszeretettel alkalmazzák őket a biokertekben. Legyen szó levenduláról, mentáról, vagy éppen büdöskéről, mindegyiknek megvan a maga funkciója. Utóbbi például jól jöhet a paradicsom mellé, ami elriasztja a levéltetveket. A káposzták mellé ültessünk zellert, ami távol tartja a kisebb hernyókat. Ami pedig a sárgarépát illeti, társítsuk hagymával, ami elűzi a legyeket. A saláták esetében pedig bátran alkalmazzuk a fokhagymát vagy a zsályát, így még nekünk is esélyünk van belőle falatozni a csigák előtt.  

2. Tipp: Komposztálj! 

Manapság ismét nagy népszerűségnek örvend a komposztálás. Nem is véletlen! A szerves és lebomló anyagokat vétek a kukáka dobni, esetleg elégetni, hiszen ezeket vissza tudod forgatni a természetbe. Ezekkel táplálhatjuk a vitaminhiányos növényeket, így a tápanyagok körforgása teljessé válik, így tudsz teljesen fenntartható kertet művelni. A Gardena akkumulátoros lombszívó segítségével összegyűjtött leveleket is érdemes a komposztba tenni, feltéve, ha azok semmilyen betegségben nem szenvednek. Általában elegendő 1-2 négyzetmétert elkülöníteni, így nem vesz el sok helyet, mégis rengeteget adhat vissza a virágok és a zöldségek számára. Próbáld ki te is! 

3. Tipp: Kevesebb fűnyírás a fenntarthatóság jegyében! 

Sajnos hazánkban is elterjedt lett, hogy a füvet rengetegen öntözik és trágyázzák, illetve gyomirtózzák, ami sem a környezet, sem a kert számára nem túl előnyös. A folyamatos locsolással nemcsak vizet pazarolunk, de nem is minden esetben tesz jót a gyep számára. Amúgy is érdemesebb fákkal és bokrokkal tarkított udvart kialakítani, mint folyamatosan a fűnyírással foglalkozni. A kutatások bizonyítják, hogy jót teszünk azzal, ha csökkentjük a füves területek arányát, ami teret ad a hasznosabb növények számára. A felszabadult helyre ültethetünk hársfát, mogyorót, fügét, levendulát, rózsákat, de akár örökzöld fenyőket is egyaránt. Ezek nemcsak jobban mutatnak, de hűvösen és színesen is tartják az udvart.  

Összegezve 

A fenntartható kertészkedés tehát nem ördögtől való dolog. Fontos, hogy távolítsunk el a háztartásból minden műtrágyát, vegyszert, csak és kizárólag természetes anyagokkal dolgozzunk. A Gardena akkumulátoros lombszívó segítségével összeszedett leveleket pedig komposztáljuk, amit aztán könnyedén visszaforgathatunk a talajba.