Blog

Tuja gondozása és metszése

2020.03.22 10:40

Szinte minden kertbe kerül egy-egy tuja mivel nagyon könnyű a gondozása és egyes fajták gyorsan is nőnek, hamar örömet okozva ezzel a kezdő kertésznek. Karbantartásuk során viszont pár dologra figyelni kell, ami a veterán kertbarátok számára kihívást jelenthet. Lássuk, mit kell tudnod a tuják gondozásáról.

 

Tuja a kertben

Ne csak sövéynfalban gondolkodj, a tuja ennél sokoldalúbb! Az örökzöld tuja a magyar éghajlati viszonyokat jól tűri, miközben származási helyén, Észak-Amerikában, illetve Kelet-Ázsiában erdőket is alkot. A nyugati tuja a legismertebb, de nemesített fajai egyre inkább átveszik a helyét. Oszlopos és gömb alakú fajtáit különböző módokon használhatjuk fel a kertünkben. Vegyük figyelembe, hogy mindegyiknek más a magassága és a helyigénye. Kedveli a nedves talajt és a fényt. Nyáron, a nagy melegekben figyelni kell az öntözésére is.

Örökzöld sövény tujával

Sokan nem szeretik, de van létjogosultsága a sövénytujának. Az út mellé szegélynek és térelválasztónak is megfelelő. Hamar egybefüggő falat alkot:

  • zöld növényből lehet kerítésed
  • jól szűri a port és a hangokat
  • télen is díszít

Egyedül álló tuja

Kisebb-nagyobb egyedülálló oszlopos tujával vagy gömbtujával ritmust adhatsz a kertednek. Használatukkal mozgalmas látványt hozhatsz létre; izgalmas szigeteket, társulásokat telepíthetsz. Arra figyelj, hogy ne nyomja el a környezetébe ültetett növényeket.

Fekvő- vagy kúszótuja a meredek kertekbe

Ezek az örökzöld fajták nagyszerű talajtakarók: a támfalakra vagy sziklakertbe valók. Teljesen a földre fekszenek, hátráltatják a gyomosodást, gyökérzetükkel csökkentik a talajeróziót.

Tuja metszése

A tuja jól bírja a metszést, de nála is figyelembe kell vennünk a növények általános nyugalmi időszakát. Októbertől márciusig inkább hagyjuk békén, a köztes időben akár 2-3-szor is nyírhatjuk. Figyeljünk rá, hogy ne engedjük szabadjára: a tuja kitölti a rendelkezésre álló teret! Rendszeres metszést igényel, különben átveszi a hatalmat a kert, de még a kocsibejáró felett is! A szomszéd telkéről nem is beszélve…

Tuja nyírása tavasszal

Ekkor készítsük elő a szerszámjainkat, vegyünk egy nagy levegőt és kivételesen ne sajnáljuk a tujánkat metszés közben. Tavasszal kell meghatároznunk a magasságát és a formáját, ha ilyenkor jól dolgozunk, egész évben egészséges tujánk lesz. Ugyanis azok a részek, amik nem jutnak fényhez, azok bebarnulnak és ezzel fel is kopaszodhat a tujánk. A metszéstől azonban sűrűsödni fog. A felső harmadot akár teljesen le is vághatod, de maximum a feléig nyírd vissza: kb 2 évre van szüksége, hogy visszanőjön. Ilyenkor van esélye a gombás fertőzésnek, ez ellen permetezéssel tudsz védekezni. Száraz teleken is megesik az, hogy a növényünk kiszárad és sebezhetővé válik a kórokozókkal szemben. Tavasszal, ha nem fagy, reggelente öntözzük meg, hogy újra erőre kapjon.

Tipp: Tuja tavaszi gondozásához a webshopban elektromos sövénynyírókat is találsz!