Blog

Ültetési technikák az egészséges kert érdekében

2021.10.17 10:32
Ültetési technikák az egészséges kert érdekében

Az egészséges kert érdekében mindig a jó ültetési technikát kell választani. Ahhoz azonban, hogy többé ne száradjon ki egyetlen növény sem, érdemes megfogadni pár tanácsot. Szerencsére a munkálatok Gardena csúcsos ásó segítségével nagyban megkönnyíthetőek, amivel sokkal hatékonyabban és gyorsabban végezhetünk odakint. De vajon milyen lehetőségeink vannak az ültetés kapcsán? Cikkünkben erre a kérdésre kerestük meg a választ! 

Az ültetés előkészítése Gardena csúcsos ásó segítségével

Egy új kert vagy kertrészlet kialakításánál nincs is jobb, mint amikor elmegyünk és kiválasztjuk az oda legjobban passzoló növényeket. Ahhoz, hogy olyan virágokkal keltsük életre az udvart, ami színekkel és formákkal is gazdagítja majd a kertet, fontos, hogy a megfelelő fajtákat helyezzük el az otthonunk körül. A tervezés fontos eleme, hogy olyan típusokat szerezzünk be, ami az állatokat is vonzza majd, hiszen így egy igazán élhető természettel vehetjük körbe magunkat. Nem kell ahhoz az erdő szélén élni tehát, hogy hallgassuk a madarak csicsergését.  

Az előkészítés során figyeljünk arra, hogy az új jövevények akkor fogják magukat jól érezni, ha a gyökerek könnyen tudnak fejlődni. Ehhez arra van szükség, hogy Gardena csúcsos ásó segítségével mély és nagy gödröt ássunk a számukra. A gyökerek minél lejjebb kerülnek, a növény annál jobban el tudja majd viselni az időjárási viszontagságokat. 

Érdemes mindenekelőtt kijelölni az egyes helyeket, előkészíteni a talajt a virágok fogadására. Forgassuk meg az ásó segítségével jól azt a földet, hogy a zöldek gyökerei könnyebben tudjanak majd terjeszkedni. Egy kis szerves anyagot beleszórva pedig a tápanyagról is gondoskodhatunk.  

Hogyan érdemes ültetni a cserepes évelőket? 

Az első fontos lépés, hogy az ágyásban még cserepesen helyezzük el úgy a növényeket, ahogy azokat ültetni szeretnénk. Nézzük meg előre, hogy az egyes fajták mekkorára növekednek majd, így megállapíthatjuk, hogy mekkora helyre lesz szükségük a fejlődéshez. Jó nagy gödröket ásva elkezdhető a tényleges művelet, amihez csak ki kell ütögetni a cserépből az évelőket. Ahhoz, hogy gyorsabban tudjanak növekedni, érdemes egy kicsit szétütögetni a gyökereket. Ezt követően temessük be és öntözzük őket meg jól, hogy meg tudjanak eredni.  

Mi a helyzet a fákkal és a cserjékkel? 

A fák esetében arra kell figyelni, hogy ne egy nagy kerek árkot ássunk ki, hanem inkább egy négyzet alakú gödröt próbáljunk meg előkészíteni a számára. Ennek köszönhetően a gyökerek könnyebben távolodnak majd el egymástól, a növény is egyszerűebben és hatékonyabban tud fejlődni és erősödni. Ha pedig szabadgyökerű fajtákat ültetnénk el, aminek a végei kiszáradtak, akkor a művelet előtt mindenképpen áztassuk azt vízbe, hogy a földbe helyezés után legyen esélyük az életben maradásra.  

Összegezve 

Számos ültetési technikával találkozhatunk, ám mindegyikhez szükség van a Gardena csúcsos ásó segítségére. Míg a fák esetében érdemes négyzet alakú gödröt ásni, addig a cserepes évelőknél inkább egy mélyebb és tápanyagban gazdag árokra lesz szükség. A legfontosabb azonban, hogy egyik esetében se feledkezzünk meg az öntözésről.